Fekete Oscar

Az akadémiának nem feladata és nem célja, hogy afféle kvótarendszer szerint díjazza a kisebbségeket.

Földi Bence
2016. 01. 27. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben egy magyar nőt, aki kisebbségi kérdésekre szerette volna felhívni a figyelmet, rasszizmussal vádoltak. Különböző afrikai népek képére formálta magát képmanipulációs programok segítségével, és ezáltal a filmművészetből ismeretes blackface jelenségre – amikor fekete szerepeket afroamerikaivá maszkírozott fehérekkel játszattak el – emlékeztette az afroamerikai internetezőket. Mostanra persze eljutottunk odáig, hogy remek afroamerikai színészeket nézhetünk a vásznon, ráadásul nemcsak rabszolgaként vagy cselédként, hanem a világ megmentőiként, orvosokként és minden olyan szerepben, amelyek korábban csak a fehéreknek volt fenntartva. Normalizálódott hát a helyzet, sokan Oscar-díjat is kaptak már, de egyeseknek a normál már nem elég, annál több kell. A ló túloldalára való átzuhanás az idei Oscar-jelölések kapcsán fogalmazódott meg: sok – afroamerikai és fehér – színművész az amerikai filmakadémia díjátadójának bojkottjára szólított fel, miután az intézmény a négy fő színészi kategóriában (legjobb női és férfi fő- és mellékszereplő) egyetlen színes bőrű színészt sem jelölt – akárcsak tavaly. Holott lett volna, aki ha nem is a díjat, de legalább a jelölést megérdemelte volna: a filmes sajtó Idris Elbát, Will Smith-t, Samuel L. Jacksont és Michael B. Jordant is idesorolta.

A filmakadémia persze egy darabig ellenállt a kisebbség hangos ellenvéleményének, ám egy idő után már nem tudta tartani álláspontját, miszerint a díjakról döntő, főleg idős, fehér férfiakból álló „szavazóbázisukon” nem tudnak változtatni. Végül múlt pénteken a filmakadémia afroamerikai elnöknője, Cheryl Boone Isaacs bejelentette: tízévente felülvizsgálják a jogosultak szavazati jogát, és a végső döntéshozatali szerv létszámát is növelik, hogy kiegyensúlyozottabb döntések születhessenek a sokszínűség jegyében. A reformot az egyébként továbbra is bojkottra készülők üdvözölték, ám egyesek kritikusabb hangot ütöttek meg.

A 69 éves brit Charlotte Rampling – akit idén a legjobb színésznő díjára jelöltek – az első hírek szerint egy múlt pénteki francia rádióinterjúban azt mondta az egész ügyről, hogy a fehérekkel szemben rasszista eljárás. Azt a teljesen legitim érvet hozta fel, hogy talán a színes színészek egyszerűen nem játszottak elég jól ahhoz, hogy jelöljék őket a rangos elismerésre. Más kérdés, hogy Rampling nyilatkozata visszavonására kényszerült: múlt vasárnap már azt mesélte egy amerikai tévéműsorban, hogy félreérthetően fogalmazott. Egy ideális világban mindenkit a teljesítménye alapján ítélnének meg – fejtette ki módosított álláspontját, hozzátéve, hogy az etnikai sokszínűség fontos kérdés a filmiparban. Rampling honfitársa, a 82 éves, kétszeres Oscar-díjas Michael Caine is a teljesítménnyel érvelt, szerinte csak amiatt nem szavazhatnak valakire, mert színes bőrű.

A legjobb forgatókönyv díjára jelölt Straight Outta Compton producere*, az afroamerikai Ice Cube úgy véli, az Oscar-jelölések miatt kiakadni olyan, „mint amiatt sírni, hogy nincs elég hab a tortádon”. A múlt pénteki Graham Norton Show-ban hozzátette: nem a filmiparnak, hanem a közönségnek csinálják a filmeket. Valóban, az amerikai filmakadémia díja szép elismerés, amelynek komoly reklámértéke van, és ezáltal jól megdobhatja a bevételeket. De mégiscsak az a fontos, hogy az emberek szeressék az alkotást. Éppen ezért az adott szervezetnek nem feladata és nem lehet célja sem, hogy afféle kvótarendszer szerint díjazza a különböző etnikai, vallási vagy éppen nemi kisebbségeket. Egyébként is, a mostani hisztivel a felháborodók elkülönítik az afroamerikaiakat a többségtől, tovább erősítve a megosztottságot.

* Cikkünkben korábban tévesen állítottuk, hogy a zenész szerepelt a Straight Outta Comptonban, valójában nem ő játszotta saját magát, hanem a fia, O\'Shea Jackson Jr. formálta meg Ice Cube-ot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.