Szigorúan ellenőrzött forradalom

Hosszú húzhatja a rövidebbet a magyar élsport tragikomikus színjátékában.

2016. 01. 11. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máig nem tudjuk, mi zajlik a színfalak mögött. A szereplők gondosan ügyelnek arra, hogy a valódi célokat ne ismerje meg a közvélemény. Be kell érnünk azzal, hogy pénzről van szó, egy sportoló látványos meggazdagodásáról és térnyeréséről, ami könnyen összerántja az ellentábort.

A keményen dolgozó kisembert ez esetben nem érdekli a rendszerkritika, ő csak „egy kapzsi úszót” lát, akinek semmi sem elég. Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök, úgy tűnik, megint ügyesen lépett. A mi Katinkánk iránti lelkesedést úgy foszlatta szét, hogy közben a megmentő, a békebíró szerepében lépett fel. Bevont a játszmába egy köztiszteletnek örvendő úszóedzőt, történetesen a 75 éves szövetségi kapitányt, s ezzel végképp kifogta Hosszú vitorlájából a szelet. (Vasárnapra kiderült, a kapitányt sikerült rávenni a maradásra, ami újabb nagyszerű húzás.)

Ahhoz, hogy valamit is értsünk ebből a kusza történetből, kissé hátrébb kell lépnünk. Tudnunk kell, hogy itthon gyermekcipőben jár a sportolók menedzselése. A szórakoztatóipar egyik legfontosabb ágazatának szereplőivel, a sportolókkal hosszú éveken keresztül szinte senki sem foglalkozott. Kevés kivételtől eltekintve fel sem vetődött a világhírű magyar sportolókban és ügynökeikben (már ha egyáltalán volt nekik), hogy látványos meggazdagodásra használják a pályafutásukat. A piacot egyszerűen nem vagy csak mérsékelten érdekelte a sportoló, a népszerűsítő kampányok más területről villantottak példaképeket, reklámhordozókat.

Kivétel a teniszező Szávay Ágnes és a gyorsasági motoros, Talmácsi Gábor, aki életében nem szerepelt a magyaroknak hagyományosan fontos olimpián, mégis minőségi reklámhordozóként jelent meg. Pedig a közelmúlt magyar olimpiai bajnokai közül az ország első számú középiskolájában, a Fazekasban végzett, jelenleg pszichológiát tanuló, charme-os kardvívó, Szilágyi Áron és a gazdálkodás, menedzsment szakos főiskolás Gyurta Dániel kommunikációs képessége és külső adottságai alapján is felkelthette volna a támogatók érdeklődését, de ez nem történt meg.

Marketingszempontból tehát kiaknázatlan, amatőr közegbe csöppent Hosszú Katinka, amikor 2013-ban úgy döntött, hogy a lehetőségek hazája után Magyarországon folytatja a pályafutását. Az addig tehetségesnek tartott, de nem kiemelkedő úszó 2008-tól a világ egyik legjobb edzője, Dave Salo mellett készült, miközben pszichológiát tanult a Los Angeles-i University of Southern Californián. A végén elfáradt a kapcsolata a mesterrel, Katinka dacolt Salo ötletével (Menj haza, és nyiss egy szépségszalont!), és új edzőjével, Shane Tusuppal teljesen váratlan üzletbe kezdett. A „legjobb edzés a versenyzés” – alapon végigturnézta a világ összes uszodáját, már ahol világkupát rendeznek.

A pénzdíjas versenyeken gyönyörűen nőtt Hosszú bankszámlája, rövid távon dollárszázezreket keresett. Az üzleti tervet Tusup készítette el. A látványos meggazdagodás alaptörvénye szerint Hosszú és férje minden lehetőséget pénzre váltott. A páros felismerte, hogy az úszók legjobb esetben is harmincéves korukig versenyeznek, az 1989-es születésű Katinkának (és férjének) még négy-öt jó éve lehet a sportágban, ezért rövid távon kell csúcsra járatni a bevételeket. Az üzlet beindult: Hosszú Katinka átalakult, felvette és levédette az angolszász nyelvterületen könnyebben fogyasztható Iron Lady művésznevet, táplálékkiegészítőt reklámoz, könyvet ír, és ahol világkupaversenyt rendeznek, ott elindul, majd felveszi a nyereményt.

Az emberfeletti munka után természetesen nem maradtak el az eredmények, jöttek a világcsúcsok, az országos rekordok. Az immár ötszörös világbajnok és férje pontosan tudta, mit akar: pénzt, befolyást, pozíciót. A magyar–amerikai kétszemélyes team idővel megkerülhetetlenné vált sportágában. Hosszú a riói olimpiai legnagyobb magyar aranyesélyesévé lépett elő, és ennek megfelelően akart még több befolyást az úszósportban. A magyar közeg ámulattal kevert távolságtartással nézte végig a márkaépítést és a folyamatosan erősödő lobbitevékenységet. Volt olyan versenyzőtárs, aki ma már csendre inti a Hosszút doppinggal vádoló kritikusokat, pedig évekkel ezelőtt maga lepődött meg azon, miért nőtt Katinka keze egy teljes ujjpercnyit. Shane Tusup felkészültségét, a magyar sportérdek iránti elkötelezettségét akarta tesztelni a szövetség, amikor két – válogatott – úszót akart beprotezsálni hozzá, de ő nemet mondott. Őt Katinka érdekelte, előfordult, hogy nem köszönt, levegőnek nézte azt, aki Katinkánál kicsivel jobb időt úszott. Miközben Katinka a szövetségből származó hírek szerint rajtpénzért vállalta a tavaly nyári országos bajnokságon való részvételt. A Hosszú–Tusup páros kitartó munkával a magyar szövetség legsikeresebb és legproblémásabb ügyfele lett.

A bomba némiképp váratlanul robbant karácsony előtt: a hazai viszonyokat, a Gyárfás Tamás vezette elnökséget ekéző sajtótájékoztatón követelt jobb feltételeket a sportágának Hosszú Katinka. A másik oldal nem sokat késlekedett: Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozatban vágott vissza. Majd újra Hosszú következett: teátrálisan széttépte a szövetség 12 millió forintos szerződéstervezetét, és felült a provokációnak, nem állt szóba az odavezérelt Kiss Lászlóval.

A magyar élsport tragikomikus színjátékában Hosszú Katinka igazságosztó, ártatlan forradalmár képében jelent meg, s két napig a közönség imádta. Végre valaki, aki nekimegy a Napkelte-vezér Gyárfás Tamásnak, lám a gyengébbik nem képviselője leleplezi a velejéig romlott, korrupt rendszert! Mindannyiunk szívéből beszél! Katinkát a mai napig istenítik a Gyárfást zsigerből gyűlölők, bár a tábor folyamatosan csökken. A közvélemény jelentős része ugyanis megszánta Kiss Lászlót, a hetvenöt éves úszókapitányt, és nem tudta felfogni, miért kell feszíteni a húrt, miért kell nyilvánosan széttépni egy szerződést, leginkább: miért kell elutasítani a párbeszédet. A javaslatok, melyeket Hosszúék tettek, eltűntek a süllyesztőben, elvi kérdésekről már szó sem esett.

Katinka performansza két nap leforgása alatt új értelmezést kapott, a bátor harcosból tiszteletlen, mohó, pénzéhes sportoló lett, akinek már semmi sem szent. Csak a pénz számít. Az emberek, még ha nem vallják is be, gyorsan felejtenek. Hosszú Katinkáról nem a bámulatos világcsúcsok, Gyárfás Tamásról sem a napkeltés botrányok jutnak eszükbe, hanem az, hogy elérte: Magyarország rendezheti a 2017-es úszó-világbajnokságot.

Mindannyiunkat tévútra vinne, ha politikai síkon akarnánk értelmezni az eseményeket. Hosszú Katinka akciójának megítélésekor rögzítsük, a konfliktusnak semmi köze Gyárfás Tamás napkeltés múltjához és egykori MOB-elnöki ambícióihoz. Gyárfás bármit tett, az ő elnöksége alatt ragyogott fel a dicsőség.

A sportkormányzat – egyelőre – nem áll sem az egyik, sem a másik oldalra. Kit érdekel a megreformálandó magyar sport, amikor a felháborodott, keményen dolgozó kisemberek azt nézik a tévében, hogy az élsportoló összetépi a 12 millió forintos szerződést?

Orbán Viktor szeret megnyilvánulni az ország hangulatát látszólag befolyásoló kérdésekben. Ezért szállt be a ringbe a témában bevallottan járatlanul, de pénzt ő sem említett, erkölcsileg nem ítélte el Hosszút. Majd mindennek eljön az ideje.

Hogy mikor? Ki tudja Az előzmények után mi, halandó szurkolók megérdemelnénk, hogy ne a színfalak mögötti háttéralkuból kelljen következtetnünk a két hete tartó kommunikációs ütközet végeredményére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.