Ingatlanok és alapítványok

Továbbra is napirenden van a Magyar Nemzeti Bank luxusingatlan-vásárlásainak ügye.

Torba Tamás
2016. 02. 21. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is napirenden van a Magyar Nemzeti Bank (MNB) luxusingatlan-vásárlásainak ügye. A HVG.hu közölte: Matolcsy György jegybankelnök parlamenti képviselői kérdésre válaszolva közzétette a bank által vásárolt ingatlanok listáját. A végszámla 25 milliárd forintra rúg, és még egyszer ennyit költöttek szintén ingatlanvásárlási célra a jegybank által létrehozott alapítványok. Matolcsy szerint a vásárlások a jogszabályok betartásával történtek. Miután a jegybanktörvény explicite kimondja, hogy efféle üzleteket kizárólag a felügyeleti bírságokból lehet finanszírozni, melynek összege tavaly például 2,2 milliárd forintra rúgott, kénytelen vagyok feltenni a kérdést: melyik jogszabály menti fel az MNB-t a jegybanktörvény betartásának kötelezettsége alól?

Az ingatlan- és műkincsvásárlások kapcsán korábban a nemzeti bank elnöke előszeretettel hivatkozott a külföldi jegybankok gyakorlatára. Kissé felületesen vizsgálta azonban a témát, figyelmen kívül hagyva például a lengyel jegybanki törvényt. A Magyar Távirati Iroda a minap hírül adta: a lengyel központi bank 2015-ös üzleti éve után nyolcmilliárd zlotyt, azaz több mint kétmilliárd dollárt fizetett be az állami költségvetésbe. A közlemény megjegyzi, hogy a lengyel jegybanktörvény értelmében a nyereség 95 százalékát kell a költségvetésnek átutalni, hacsak nem szólnak nyomós érvek az eredménytartalékba helyezés mellett. Hasonló a helyzet, mint nálunk, ugye, tisztelt elnök úr?

Az ügyben továbbra sem szólal meg a jegybank tulajdonosi jogait gyakorló nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály számára nyilván nem tétel az a 250 milliárd forint, amelyből az MNB alapítványokat gründolt, meg a 25 milliárd, amelyből közvetlenül ingatlanokat vett. A költségvetés jól áll, a reformok működnek, mint a miniszterelnök február 15-i napirend előtti parlamenti felszólalásában tudatta a polgárokkal. Nincs szüksége ilyen piti összegekre, mindenre van pénz bőséggel. Bár ezzel a következtetéssel nem mindenki értene egyet, valószínűleg maga Orbán Viktor sem, hiszen ugyanekkor kifejtette: nincs fedezet a pedagógusok által szerinte kért béremelésre.

De ne feledkezzünk meg a felügyelőbizottság jó ideje tartó vizsgálatáról sem. Itt megint kénytelen vagyok hátsó szándékokat orrontani – időhúzás, hátha elfelejtik az ügyet –, miután a vizsgálat nagyjából 15 perc alatt lefolytatható. Ugyanis nem az a kérdés, hogy az ingatlanokat értékükön vet-te-e meg a jegybank, vagy esetleg az alapítványok működése körül lennének gondok. A helyzet ugyanis a jegybanktörvény vonatkozó paragrafusai szerint az, hogy ekkora összegekből semmilyen ingatlant sem vásárolhatott volna a bank, és alapítványt sem hozhatott volna létre, mégoly nemes céllal sem. A közvagyon gyarapítására sem. Erre nincs felhatalmazása, már ha igaz az a kormány által sűrűn hangoztatott állítás, hogy jogállamban élünk. A jogállami magatartás egyik alapeleme ugyanis a jogszabályok betartása.

Végezetül, e helyütt adnék némi útmutatást a felügyelőbizottság és a tulajdonos számára, a vizsgálatot meggyorsítandó. Ha a jogszabálysértést sikerül megállapítani, kísérletet kell tenni az eredeti állapot visszaállítására és a kárenyhítésre, ha keletkezett kár. Az ingatlanokat tehát át lehet adni a nemzeti vagyonkezelőnek, az alapítványokban még fellelhető készpénzt pedig elvonni és befizetni a költségvetésbe. Ahol a helye van. Matolcsy György úr pedig gyarapítsa a közvagyont más módon. Esetleg másutt.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.