Történelmi életút hiányérzettel

A liberálisokkal ádáz ellenfeleknek tekintették egymást, az Antall vezette MDF-nek már nem volt szüksége rá.

Szerető Szabolcs
2016. 03. 25. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete alkonyán Pozsgay Imre több megszólalásában, interjújában próbálta meghatározni viszonyát a pártállamhoz, tisztázni a rendszerváltás előtti évtizedekben játszott szerepét. Ha a hivatalos életrajzra tekintünk, a magát szocializmusnak hívó berendezkedés tipikus vidéki káderének egyenletesen felfelé ívelő karrierjét látjuk. Semmi kilengés, az 1950-ben kamaszként a pártba belépett Pozsgay Imre útja többek között a budapesti Lenin Intézeten és az MSZMP Bács-Kiskun megyei szervezetén keresztül a központi pártapparátusig vezetett. Hosszú ideig része, alakítója volt egy bűnös rendszernek. Évtizedekkel később maga is szégyenletesnek nevezte az 1956-os forradalmat gyalázó, a megtorlások idején született írását. Ekkor aligha volt még benne kétely; saját bevallása szerint valamikor a hetvenes évek elejétől tudta, hogy hazug, ember- és nemzetellenes az eszme, aminek nevében magas polcra jutott. Ahogy állította, ekkortól igyekezett a maga eszközeivel, belülről tágítani a rendszer kereteit.

1976 és 1982 között miniszterként a kultúráért, a művelődésért felelt, ám ezután következett pályájának legtermékenyebb szakasza. A Hazafias Népfront főtitkáraként – a szervezet lapja volt akkor a Magyar Nemzet, amely élen járt a kádári diktatúra határainak feszegetésében – a nyolcvanas évek derekán, a gorbacsovi reformok kezdetén már az állampárt reformszárnyának meghatározó alakja volt. Kiterjedt értelmiségi kapcsolatrendszere elérte az ellenzéki, félellenzéki köröket is. Az 1987. őszi lakiteleki találkozónak nemcsak a résztvevője, hanem a hírvivője is volt: a Magyar Nemzetnek adott interjújában ő tudatta a széles nyilvánossággal az MDF megszületését. Nem sokkal Kádár János leváltása után államminiszterként tért vissza a kormányba, majd 1989 januárjában történelmi tettre szánta el magát: a rádiónak nyilatkozva népfelkelésnek minősítette 1956-ot. A bejelentés bizonyosan felgyorsította az átalakulást. Pozsgay az új, demokratikus rendszer kereteit rögzítő kerekasztal-tárgyalásokon az MSZMP képviseletében inkább a motorja, mintsem a gátja volt a pártállam lebontásának. Népszerű, külföldön is jól ismert politikusként ekkor ért a csúcsra, ahonnan azonban nagyon hamar lefelé vezetett az út. 1989 novemberében a négyigenes népszavazás elgáncsolta köztársasági elnöki ambícióit. A liberálisokkal ádáz ellenfeleknek tekintették egymást, az Antall József által vezetett MDF-nek már nem volt szüksége rá. Az első szabadon választott parlamentben rövid ideig az MSZP frakcióvezetője volt. Az utódpártból való távozása után – azt hiszem, egykori elvtársai árulónak tartották 1989-es szerepvállalása miatt – politikai hajótörötté vált. Kezdeményezései kudarcba fulladtak, a népi baloldalt nem sikerült megszerveznie, és számos egykori párttársával ellentétben a privatizációnak sem lett a haszonélvezője. Egyetemi tanári hivatása sok mindenben kárpótolta.

Pozsgay Imre egyéni karrierje torzó maradt. A hála nem politikai kategória, idézik tőle gyakran. De talán ő is elvétette a döntő pillanatot: ha mondjuk 1989 tavaszán vállalja a szakítást, és kivezeti a reformereket az MSZMP-ből, más szerep juthatott volna neki és a baloldalnak is. Annak tudata viszont vigasztalhatta, hogy a nyolcvanas években a változások ösztönzőjeként nyomot hagyott a magyar történelemben. Tevékenységéről, döntéseinek mozgatórugóiról még sokáig fognak vitázni. Az biztos, hogy nem volt hiábavaló, értelmetlen a politikusi pályája. A többiről a nagypénteken elhunyt Pozsgay Imrének eddig a saját lelkiismeretének kellett, ezután valaki másnak kell számot adnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.