Vezéráldozat

A háború alighanem elérte az oroszok legnagyobb sztárját, Sarapovát.

Arday Attila
2016. 03. 11. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marija Sarapova, a világ legjobban kereső női sportolója azt állítja, ő és stábja nem tudott arról, hogy a meldonium nevű hatóanyag január 1-jén felkerült a doppinglistára. Az erről kapott értesítést elfelejtette megnézni az elektronikus levelezőlistáján. A brit The Telegraph szerint viszont ötször is előre figyelmeztették Sarapovát, aki elmondása alapján immár tíz éve használ meldoniumot a családjában előforduló cukorbetegség megelőzésére. A wimbledoni bajnok teniszezőről nem merjük kijelenteni, hogy ártatlan, de mielőtt kikiáltjuk bukott hősnek, érdemes feltenni néhány kérdést.

Véletlen-e, hogy megint egy orosz versenyző doppingesetétől hangos a nemzetközi média? Miközben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA szerint a tiltott szerek fogyasztóinak csupán a töredéke produkált pozitív doppingmintát a londoni olimpián, az oroszok miért buknak le azóta tömegesen? Miért éppen most buknak le tömegesen? A Kelet-Európában különösen népszerűvé váló meldoniummal többek között orosz jégtáncos és rövid pályás gyorskorcsolyázó is fennakadt a vizsgálaton, miközben a WADA – egy szerdai bejelentés alapján – az összes orosz atlétát kizárná a riói olimpiáról. Előzményként a német ARD televízió állami szintű doppingolást tárt fel a nagy keleti birodalomban, olimpiai és világbajnokok soráról derült ki, hogy tiltott szert kaptak. Figyelembe véve a WADA fenti becslését, világhírű atléták és úszók rekordjainak érthetetlen fejlődését, azt az embertelen terhelést, mérkőzés- és versenyszámot, amelyet a hatalmas üzletté váló modern sport megkövetel, nem vagyunk benne biztosak, hogy a sporthatalmak közül csak az oroszoknál ilyen népszerű a dopping. Ügyetlenebbül nyúlnak a szerekhez? A gazdagságuk a sportban is mérhetetlen, de erre már nem tudtak figyelni?

Edzőik a világ legjobb elemzőrendszereit, felkészítési módszereit használják. Moszkva három éve atlétikai világbajnokságot rendezett, Szocsiban két éve téli olimpiát tartottak, Kazany tavaly a vizes vb-nek adott otthont, Oroszország pedig 2018-ban a labdarúgó-világbajnokság helyszíne lesz – fel is soroltuk a legnagyobb sporteseményeket, a nyári olimpiát leszámítva. Ott mindenre van pénz, csillagászati összegből gazdálkodó futball- és kosárlabdacsapatokra, űrkutatásra, sarkkutatásra, az amerikaiak számára is megfejthetetlen haditechnikára. Tiltott szerek elfedésére nem volt?

A doppingolás üldözése soha nem a tisztaságért folytatott harc volt valójában. Érdekek, titkos alkuk átláthatatlan szövevénye jellemezte egy álszent világban, amelyet látszólag újra meg újra drámaian megrázott egy-egy sorozatos lebuktatás. Miközben Oroszország a külpolitika, a hadászat és a tudomány mellett a sportban is meg akarja mutatni az erejét, máshol pedig ezt természetesen nem nézik jó szemmel. A nagyhatalmi törekvéseivel, a politikai és katonai beavatkozásaival (Krím félsziget, Szíria) Oroszország hadjáratot indított el önmaga ellen. A sport pedig már évtizedekkel ezelőtt, a Szovjetunió idején is a hadszíntér része volt. Az amerikaiak nem vettek részt az 1980-as moszkvai olimpián, a keleti blokk kihagyta az 1984-es Los Angeles-i játékokat, most orosz csillagok maradhatnak távol Riótól – de ezúttal nem a saját sportvezetőik elhatározásából. Sporthőseik tömeges dehonesztálása része lehet egy újabb hidegháborúnak, és nemcsak azért, mert az orosz sportpolitikai vezetés ezt harsogja.

Tavaly a középtávfutók lebukása csak közepesen volt érdekes a mostani negatív hírekhez képest, a tiltott szereket fogyasztó orosz gyaloglókat még a sportvilág szerelmesei is alig ismerték. Vezéráldozatra volt már szükség, a háború alighanem elérte az oroszok legnagyobb sztárját, Sarapovát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.