Futballfrász

Egymásnak ellentmondó információk keringenek arról kormányberkekben, hogy van-e valós veszély.

Földi Bence
2016. 06. 08. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kezdődik a futball-Európa-bajnokság, és sorra röppennek föl a hírek a biztonsági kockázataival kapcsolatban. Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetése szerint terrortámadás várható a sporteseményen; akár még a magyar válogatott egyik meccse – a portugálok elleni találkozó – is kiemelten veszélyes lehet a világsztár Cristiano Ronaldo miatt.

Természetesen a veszély valós, hiszen az iszlamisták a tömegrendezvények, a turisták által látogatott helyek – éttermek, bevásárlóközpontok, tömegközlekedési csomópontok – ellen intéznek támadásokat. A lényeg, hogy sok legyen az áldozat. Franciaországnak ráadásul ezen a téren is van szomorú tapasztalata az iszlamista terrorról: tavaly novemberben a párizsi Stade de France-ban rendezett Franciaország–Németország barátságos mérkőzésen csaptak le a terroristák. Végül a stadionba nem jutottak be, kint robbantottak, de a detonáció hangjára még a focisták is megtorpantak. Bár a merénylet meghiúsult, a járókelők közül többen életüket vesztették, a német – és a velük szolidáris francia – válogatott pedig kénytelen volt a stadionban, matracokon éjszakázni.

Pont az efféle helyzeteket kellene elkerülni az Eb-n, ám a magyar kormányzat kommunikációs balfogásokkal bizonytalanítja el a drukkereket. A teremfociban jártas Szijjártó Péter külügyminiszter kisbuszos mobil konzuli szolgálattal segíti a magyarokat a válogatott meccseinek helyszínén, és hosszú tájékoztatóval kívánja megfelelő viselkedésre bírni a rajongókat, de közben egy sokaknak visszatetsző ötlettel is előállt. A kiutazó magyarokat arra kérik, regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, hogy hatékonyabb védelemben részesüljenek. Ám a hazai futballdrukkerekben – és általában a magyarokban – rossz reflexek lépnek működésbe, ha azt hallják, hogy listázni akarják őket.

De van ennél rosszabb is: egymásnak ellentmondó információk keringenek arról kormányberkekben, hogy van-e valós veszély, vagy nincs. Miközben az ukránok bejelentették, hogy elfogtak egy francia férfit, aki merényletekre készült az Eb idején, a Hajdu János – Orbán Viktor egykori testőre – által vezetett Terrorelhárítási Központ (TEK) egy kicsit bizonytalannak látszik ebben a helyzetben. Egyrészt a focistákat kiokosították, és küldenek egy koordinátort is Franciaországba, aki a helyi biztonságiakkal tartja a kapcsolatot. Másrészt Hajdu hétfő reggel már azt mondta a Kossuth rádió 180 perc című műsorában: nem értesültek arról, hogy konkrét terrorveszély lenne az Eb-n. Erre jött Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozata, aki hétfő délután a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását követően arról beszélt, igenis történhet terrortámadás az Európa-bajnokságon. A helyzetnek három lehetséges magyarázata van:

Akármelyik forgatókönyv is igaz, annyi bizonyos, hogy határozottabb és összehangoltabb fellépésre lenne szükség, mivel sporteseményeink veszélyeztetése egyben az európai kultúra ellen indított támadás is. Az európaiságnak ugyanis ma már markáns eleme a futball: évtizedek óta e sportágban vívják csatáikat az európai nemzetek ahelyett, hogy a csatatéren ütköznének meg egymással. Az Európa-bajnokság megrendezése azt jelzi, hogy a kontinens szembe mer nézni a veszéllyel, nem tagadja meg külső nyomásra a szokásait. Mindenesetre nem lennénk most a francia hatóságok helyében, akiknek van belső problémájuk is elég: az Eb-rendezés mellett a munkajogi reform visszavonását követelők sztrájkjaival és az árvízzel is meg kell küzdeniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.