Gorillakampány

Állati témák mozgatták meg a közelmúltban a honi és külföldi politikusokat.

Földi Bence
2016. 08. 31. 8:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állati témák mozgatták meg a közelmúltban a honi és külföldi politikusokat. Vona Gábor például az elmúlt hetekben az iránt érdeklődött választókerülete egyik nagycsaládos anyukájának kérésére, miért nem lehet oroszlánokat simogatni a magyar állatkertekben, és terveznek-e változtatni ezen. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Jobbik elnökének küldött válaszában azt írta, a kisoroszlánoknak nagy stressz a simogatás, ráadásul veszélyesek is, így a tilalmat fenntartják.

Nemcsak itthon, hanem az Egyesült Államokban is a közbeszéd tárgyát képezi egy állatkerti ügy. Három hónapja esett be egy kisgyerek a cincinnati állatkert gorillakifutójába, ahol egy hím ezüsthátú gorilla felvette a vizesárokból, majd tíz percig vonszolta, de kárt nem tett benne. Harambét – így hívták az állatot – megpróbálták ugyan elkábítani, a szer azonban nem hatott, így agyonlövése mellett döntöttek. Az állatkert eljárása hatalmas felháborodást keltett Amerika-szerte, hiszen nem először esett gorillák „karmai közé” kisgyermek, mégsem kellett az állatokkal végezni. Harambe kilövése miatt végül nem emeltek vádat, de az iránta érzett szimpátiát jól mutatja, hogy július végén egy országos közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Államok szavazókorú lakosságának öt százaléka voksolt volna rá. Igen, egy gorillára – de ez nem meglepő abban az országban, ahol egy Limberbutt McCubbins nevű macska is elindult az elnökválasztáson.

Harambe akkor jobban állt, mint a Zöld Párt elnökjelöltje, Jill Stein. A hatvanhat éves, Harvardon végzett orvosnő augusztus elején lett pártja elnöke; akkor azt mondta, a Zöld Párt az egyetlen amerikai politikai alakulat, amely „a népből, a nép által és a népért” létezik. Ezzel a megfogalmazással Abraham Lincoln híres gettysburgi beszédére célzott, amelyben a politikus olyan kormányról beszélt, amely „a népből van, a nép választja, és a népért dolgozik”. Nos, mivel Stein a július végi közvélemény-kutatások szerint mindössze két százalékon állt (cikkünk írásakor 3,1-en), ráadásul úgy gondolja, pártja „a népből van”, kézenfekvőnek tűnt, hogy Harambét is felhasználja politikai céljaira.

Jill Stein kampánycsapata még június elején kiadott egy közleményt az ügyben, amellyel az orvosnő lett az első elnökjelölt, aki Harambe rajongóinak szavazataiért indult harcba. A zöld párti politikus most ismét kiposztolta akkori közleményét. Szerinte Harambe meggyilkolása azt jelzi, hogy sokkal szigorúbban kell fellépni az állatok jogainak védelme érdekében. Olyan intézmény felelős a gorilla haláláért, amely abból él, hogy fogva tartott állatokat pénzért mutogat. Ez a Zöld Párt szerint etikailag helytelen, kizsákmányoló eljárás, amelyet be kellene tiltani. Igen, jól olvasták: Jill Stein, az amerikai Zöld Párt elnöke betiltaná jelenlegi formájukban az állatkerteket – ehhez képest az, hogy korábban új típusú közel-keleti harcra, úgynevezett „békeoffenzívára” szólított fel, nem is tűnik olyan badarságnak.

Az afroamerikai alelnökjelöltet (Ajamu Baraka) maga mellé választó Jill Stein tehát egy gorilla megölésének harmadik „hónapfordulóját” tartotta alkalmasnak arra, hogy a radikális állatvédők felé politikai üzenetet közvetítsen, és a nála népszerűbb Harambe meggyilkolásából előnyt kovácsoljon. Bár az állatvédelem és az állatkerti állapotok fontos témaként jelenhetnének meg a közbeszédben, mindezt talán nem átlátszó szavazatszerzési trükk gyanánt kellene felvetni. Nem csoda, hogy Stein közleményére is ingerülten reagált a Twitter népe, egyikük tökéletesen leírta a helyzetet: „Jill Stein nem engedi, hogy Trump harc nélkül nyerje el a »legabszurdabb kampány« címet.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.