Építő kritika, romboló közöny

Nehezen viseli a hatalom a bírálatot, nagy a befolyásos értelmiség felelőssége.

György Zsombor
2017. 01. 28. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk, hogy 2017 a lázadás éve, az igazi forradalom, úgy tűnik, érdeklődés hiányában mégis elmarad. Hol vannak már az ezer számra lengő nemzeti zászlók, vagy akár egy kis egyetemfoglalás – átkozzuk vagy dicsőítsük bármelyik oldalt, minimálisra csökkent a politikai aktivitás, alig mozdul bárki is pró vagy kontra. Maradt a passzivitás, a halk morgás, egymás gyilkolása a virtuális térben. A közvélemény-kutatások megkérdőjelezhetetlen Fidesz-előnyt mutatnak, egyben a bizonytalanok, inaktívak táborának szélesedését jelzik. Lángoszlopoknak, ikonikus ellenzéki vezetőknek nyoma sincs, maradtak, akik nem tudnak mást, mint eldalolni saját fájdalmukat, és nemet mondani mindenre, ami a kormányoldalról ered. Nagy munkát vállal tehát az magára, ki most az akolmeleget, a kemény munkával, tehetséggel vagy túlkompenzált igazodással – netán ezek keverékével – elért pozícióját, társadalmi státusát veszélyeztetve a hatalmi holdudvaron belülről értelmesen és határozottan szólni mer. A hűbéri rendszer kötelez, a királyt védeni kell – magára vessen, ki e törvény ellen véteni mer!

Egy normális országban nem lenne különösebb hírértéke, ha a közös értékrendjük mellett elkötelezett, amúgy kormánypárti értelmiségiek szót emelnének a hatalomgyakorlás stílusa vagy a korrupció miatt. Mint ahogyan megtették ezt január 12-én közös jelentésükkel, majd két prominensük január 26-án, a Heti Válaszban megjelent interjújával a Professzorok Batthyány Körének (PBK) tagjai. (Náray-Szabó Gábor elnököt, civilben kémikust és Kollár Lajos sebészt kérdezte a lap.) Nálunk azonban magának a tettnek is súlya, jelentősége van, túl azon, hogy a tartalmi részekre is érdemes odafigyelni.

És ez baj: 2010 tavaszán aligha gondoltuk volna, hogy az egzisztenciális, pozicionális félelemben tartás ismét kór- és kortünetté válhat. (Meglehet, az értékvesztést érdemes a 2002-es vereségig, a polgári Magyarország eszményével való leszámolásig visszavezetni, csak utána ugye nyolc ellenzékben töltött év következett, ami más megítélés alá esik.) A korábbinál papíron valóban kedvezőbb gazdasági eredmények mögé bújva a Fidesz néhány év alatt leszámolt az érdemi vitakultúrával, megbélyegezte, kirekesztette kritikusait, és máig mindent megtesz a nem szócsőként működő sajtó elhallgattatásáért. A propaganda működik: tömegek hisznek továbbra is kritika nélkül a felépített virtuális világ valós voltában, és gyűlölködve próbálják belefojtani a szót azokba is, kik amúgy értük haragszanak, nem ellenük. (Érted haragszom címmel jelent meg a legutóbbi Heti Válaszban a PBK részéről érkezett gondolatokkal foglalkozó írás is.)

Az egészen a legutóbbi időkig a párt felső köreiből olykor-olykor hallatszó értékalapú kritika is elhalkult – pedig a kommunista ügynökök rejtegetése vagy éppen a korrupció tombolása miatt néhány jó érzésű fideszes politikus nem is olyan régen még mert markánsan szót emelni. Aztán szépen lassan mindenkinek a fejét belenyomták a mocsokba. Megszoksz vagy megszöksz, vállalod a kompromittálódást és szép karriert futhatsz be, vagy véged; a régi bolsevik módszerek – mint arra már Török Gábor politológus is rámutatott – velünk élnek. A Fidesz jó ideje igen hatásosan, a hazai palettán kivételes erővel képes befolyásolni a társadalom jelentős részének értékválasztását, de immár visszaél az ezzel járó elképesztően nagy felelősséggel.

Ezek miatt is érdemes tehát sokat beszélnünk a Fidesz felé amúgy erősen elkötelezett professzorok meglátásairól. Csak néhány gondolat az interjúból: „Komolyan erodálja a politikát a kormány ifjú titánjainak arroganciája”; „Az egészségügyben csak tűzoltást látok”; „Az EU-s forrásokhoz köthető korrupció túlélte a baloldali kormányok időszakát”; „Új véleményáramlatot tapasztalunk köreinkben, fórumainkon, magánbeszélgetéseinkben. Olyanok között is, akik hagyományosan rokonszenvvel figyelik a kormány munkáját”.

A Fidesz prominensei gyorsan reagáltak. Orbán Viktor konzultációt helyezett kilátásba, Lázár János pedig „családi ügynek” minősítette a bírálatot. Kérdés, meddig mehetnek el a professzorok, hogy még családon belül maradjanak, s mikortól válnak ellenséggé. Merthogy a mostani hatalomgyakorlók körül ez a két kategória létezik csupán: a családtag és az ellenség.

A PBK üzenete reménykeltő: érzékelhető, hogy az egyelőre még zajosabb haszonlesők mellett megjelentek a finom, halk, az értékek és az értelem felől jövő hangok. Idesorolhatjuk a szintén a polgári-konzervatív világhoz kötődő, ismert emberek sorát maga mögött tudó Eötvös-csoportot is. De ez még kevés. Vigaszt egyelőre csak az jelent, hogy a néha rejtőzködő, néha csak maroknyinak tűnő polgári-konzervatív világ akkor is létezni fog, amikor a mostani hatalmasok eltűnnek. Előbbi eszköze a szellem, a kormányé a hatalom – az pedig nem tart örökké. A professzorok tettek egy kis lépést. Most a többieken a sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.