Miért is kezdtem félni Techet Pétertől?

Úgy gondoltam, a rendszerváltás után ez a gondolkodásmód végleg a múlté.

Németh György
2017. 03. 02. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ifjak miatt szükséges elmondani, mi is volt a kommunizmus. A kommunizmus az emberiség problémáinak megoldására a baloldali progresszív értelmiség által a XIX–XX. század fordulóján kimunkált megoldás, amelynek elméleti indokolását egy Karl Marx nevű, Londonban elő német filozófus és politikai aktivista dolgozta ki. Marx arra jutott, hogy a társadalmi-gazdasági problémák oka a termelőeszközök magántulajdona (egyszerűbben: a tőke), amely nem pusztán a tőke nélküliek, a proletárok gazdasági kizsákmányolását, ennek következtében társadalmi-politikai alávetésüket teszi lehetővé, de a tőketulajdonosok egymás elleni piaci harca valójában gazdasági anarchia, ami a gazdasági fejlődés, a javak bőségesebb előállításának akadálya. Ezért a piac anarchiáját a gazdasági tervezéssel kell felváltani, mert csak így nőhet igazán gyorsan a jólét és számolható fel a nyomor és szegénység. Az alacsony hatékonyságú piacgazdaságról a magasabb hatékonyságú tervgazdaságra való áttérés akadálya azonban egy maroknyi kisebbség – a tőketulajdonosok és érdekeik közvetlen, ezért viszonylag jól megfizetett védelmezői –, akik valóban rosszul járnak, de mindenki más jobban, a proletárok sokkal.

E maroknyi kisebbség a polgári demokrácia keretei között pénzügyi forrásainak mozgósításával képes a proletárok egy részét is megtévesztve sokáig ellenállni a történelmi szükségszerűségnek (értsd: annak, hogy az emberiség a tudományt a politikai gyakorlatba ültetve megoldja az ősközösség felbomlása óta keletkezett valamennyi társadalmi-gazdasági problémát). A kommunista az a demokrata, aki nagyon biztos a dolgában, ezért időpocsékolásnak tartja a szép új világ eljöttét az időre bízni (a szociáldemokrata nem annyira biztos a dolgában, ellenben biztos abban, hogy az idő neki dolgozik), ezért beiktat egy átmeneti szakaszt, a proletárdiktatúrát. A proletárdiktatúra feladata a történelmi szükségszerűségnek ellenállók politikai-fizikai megsemmisítése. Ezt követően megszülethet a polgári demokráciánál magasabb minőséget jelentő valódi, úgynevezett népi demokrácia. Egy Lenin mozgalmi nevű forradalmár az elméletet Oroszországban a politikai gyakorlatba ültette, s egy Sztálin mozgalmi nevű forradalmár létrehozta a kétpólusú világrendszer egyik, Szovjetunió vezette felét. A történet a bőrünkre ment: a jóléti ígéretek nem váltak valóra, problémáink inkább sokasodtak, a konstrukció összedőlt.

Nem a kommunizmus eszmevilágával volt a baj, hanem a kommunistával, aki a történelmi szükségszerűség képviselőjének tudja magát. Nincsenek dilemmák és alternatívák – csak gyengeség, önzés és árulás van. Úgy gondoltam, a rendszerváltás után ez a gondolkodásmód végleg a múlté, negyedszázad múlva pedig azt kell látnom, hogy él, virul és még e lap hasábjain is teret nyer. Techet Péter A szuverenitás csapdája című cikkének mondanivalója, hogy minden problémánkra az Európai Unió további politikai egységesítése a gyógyír, aki meg ennek a nemzetállami szuverenitás védelmére hivatkozva gátat akar szabni, az gyenge, önző és áruló. Nincs mit mérlegelni: minden érv az egységesítés mellett szól, ez a történelmi szükségszerűség. Cikke nem az egyik lehetséges és okos érvekkel alátámasztott vélemény, hanem a más véleményen lévők elleni csisztka és gulág (ha egyelőre csak intellektuálisan is), amelynek során a szerző sem a hamisítás (a Monarchia mint multikulturalitás), sem az elhallgatás (az EU fejlettjei hajlandók-e GDP-jük legalább 20 százalékát bedobni a „közösbe”?) eszközétől nem riad vissza. Miért is tenné, amikor abszolút biztos a dolgában. Ha a cél szent, miért is válogassunk az eszközökben és miért tartsuk be a párbajkódexet?

Nem illő, de idézném magamat 2013 elejéről: „ a »politikailag sokkal integráltabb« EU nem garancia, csupán lehetőség arra, hogy az európai parlamenti többség és az európai kormány a periféria érdekeit szem előtt tartva politizáljon, de akár ronthat is a jelen helyzeten. A politikai integráció még akkor is ugrás a sötétbe, ha az európai alkotmányról (a hatásköröknek a nemzeti parlamentek és az Európai Parlament, a nemzeti kormányok és az európai kormány közötti megosztásáról) a 27 tagországnak sikerül megegyeznie. A kérdés végül is az, hogy a politikai integrációval ugorjunk a sötétbe a hatékonyabb és elkötelezettebb kormányzás reményében, de minden eddiginél nagyobb kudarcot kockáztatva, vagy maradjunk meg a »nemzetek Európája« mellett, melynek kormányzása ugyan nehézkes és döcögős, de legalább ismert és a károk minimalizálhatók.” Vannak dilemmák.

Nem csupán nálam, hanem Ungár Péternél is elszakadt a cérna. A szuverenitás védelmében című válaszában felmutatta, hogy vannak alternatívák, sőt azt is, hogy a jelenlegi EU-ra is bőven ráfér a rendszerkritika. Csak az Ungár-féle vonalon érdemes tovább gondolkodni és vitákat folytatni. Illesse dicséret a szerzőt, hogy cikkét megírta, a szerkesztőséget, hogy lehozta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.