A magyar Macron?

Van egy rossz hírünk a Momentum elnöke számára. Pontosabban nem is egy.

Pápay György
2017. 05. 17. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez azt jelenti, hogy 2018-ra nekünk kell a legerősebb párttá válnunk” – reagált Fekete-Győr András a Magyar Narancsnak adott múlt heti interjújában arra a felvetésre, hogy a jelenlegi választási rendszer egyértelműen a győztesnek kedvez. A Momentum Mozgalom elnökének felettébb ambiciózus kijelentését az ellenzéki pártok kötelező optimizmusán túl valami más is magyarázhatja. Méghozzá egy franciaországi siker – no nem a Momentumé, hanem Emmanuel Macroné. A frissen beiktatott francia elnök látszólag a semmiből érkezett – bár két évig miniszteri posztot töltött be az előző ciklusban, nem klasszikus pártemberről van szó –, és a választások előtti évben alapított politikai mozgalmat. Sikerrel különböztette meg magát a „múlt” pártjainak képviselőitől, jó érzékkel alkalmazta a legmodernebb kampánytechnikákat, és persze fiatal, szemtelenül fiatal. Ha pedig a korszellem az ilyen politikusoknak kedvez, abból hazánkban leginkább Fekete-Győr András és az általa vezetett mozgalom profitálhat.

Ha viszont a karakterbeli hasonlóságok mellett a politikai környezetből fakadó különbségeket is számba vesszük, akkor van egy rossz hírünk a Momentum elnöke számára. Pontosabban nem is egy. Először is a franciák idén minden idők egyik legnépszerűtlenebb köztársasági elnökének utódát keresték, és – ettől egyáltalán nem függetlenül – Francois Hollande pártja sem teljesített valami fényesen. Egy héttel az elnökválasztás előtt négy párt jelöltjének is igen nagy esélye volt továbbjutni a második fordulóba, de e formációk egyike sem a kormányzó Szocialista Párt volt (még a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon is jobban állt, mint a szocialisták által jelölt Benoit Hamon). Nálunk ezzel szemben a közhatalmat ténylegesen gyakorló kormányfő és pártja fölényesen vezeti a felméréseket, és egyelőre elképzelni sem könnyű olyan forgatókönyvet, hogy a választási versengés ne a Fidesz és egy másik párt vagy pártszövetség között dőljön el. Nemhogy 2018-ban, de még 2022-ben sem.

A másik alapvető különbség egyenesen következik a fentiekből. Macron csillagának gyors felíveléséhez az is kellett, hogy a franciaországi erőviszonyok egyszerre váljanak polarizálttá és kiegyenlítetté. Vagyis az, hogy a korábbi jobb-bal szembenállást több győzelemre esélyes jelölt versenye váltsa fel, akik többé-kevésbé hasonló arányban tudhatták maguk mögött a választókat. Ez ma Magyarországon ugyancsak elképzelhetetlen, legalábbis ami kormány és ellenzék küzdelmét illeti. Az ellenzéki térfélen viszont akár érvényesülhetne is a Macron-effektus, ha megvalósult volna az előválasztást szorgalmazók nagy álma, és az egymással (is) hadakozó baloldali formációk esetében a szimpatizánsok dönthetnék el, ki induljon Orbán Viktor ellen. (Kissé talán túlfeszítve az analógiát: ha nevető sokadikként ez Fekete-Győr lenne, akkor a „második körben” – akárcsak Macron Le Pennel – Vona Gáborral mérkőzhetne a legerősebb ellenzéki vezető címéért.) Szervezett előválasztási keretek híján viszont a Momentum csak az ellenzék polarizálásához járul hozzá, s kiegyenlítettebbé legfeljebb a baloldalon tudja tenni a küzdelmet. Mondanunk sem kell: a Fidesz nem kis örömére.

Így azonban feltehetőleg soha nem fog kiderülni, hogy Fekete-Győr András lehetett volna-e a magyar Macron. Ez persze nem jelenti azt, hogy 2018-ban a Momentum ne juthatna be a parlamentbe, és később ne válhatna belőle akár a kormányzásra is sikerrel aspiráló párt. Ha viszont így lesz, az már nem egy többé-kevésbé megnyerő személyiség üstökösszerű felbukkanásának lesz köszönhető, és nem is pusztán a körülmények kedvező összjátékának, hanem a kitartó, szívós munkának. Eddigi ismereteink alapján ez az egyetlen biztos recept, és ezzel a baloldali ellenzéknek sem ártana megbarátkoznia – ahelyett, hogy jó szokása szerint az éppen aktuális Macron eljövetelét várja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.