Következő mérkőzések
Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Pharaon éve

Nincs széles körű diskurzus arról, mit is csinálhatott hazánkban az arab üzletember.

Lakner Dávid
2017. 12. 27. 14:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ghaith Pharaon lassan egy éve halott, mégsem telt el úgy hónap, hogy ne hallhattunk volna a szaúdi milliárdos titokzatos üzelmeiről. Ellentmondásos információkból 2017-ben sem volt hiány. Miközben állami szervek cáfolták egymást, addig újabb hivatalos iratok igazolták: a problémákat az érintettekkel kapcsolatban, ahogy kellett, a megfelelő időben észlelték.

Úgy lenne helyénvaló, ha valamivel közelebb lennénk a válaszhoz, hogy hogyan volt lehetősége az Interpol-körözés alatt álló férfinak a magyar elit közelébe férkőzni. Ilyen vérzivataros időkben nem ártana tudnunk, hogy egy terroristákkal is kapcsolatot tartó arab üzletember miként járhatott-kelhetett hazánkban. Elég a megafonos Ahmed H. ügyét figyelemmel követnünk, hogy tudjuk, a hasonló veszélyt itthon komolyan veszik. Nem lehet büntetlenül szórakozni a magyar államigazgatással! De akkor mi a helyzet Pharaonnal?

Év végére felcsillant a lehetőség, hogy az egyik igazi illetékestől kapjunk választ. December 11-én volt módja a miniszterelnöknek arra, hogy az azonnali kérdések órájában megnyugtassa az országot: a jelek csalnak, valójában nem került üzleti kapcsolatba legjobbjainkkal a XX. század egyik legismertebb pénzmosója. Azaz nem csupán mód nyílt rá: a kormányfő éppúgy köteles válaszolni az azonnali kérdésekre, mint bármely képviselőtársa. Ennek ellenére Orbán Viktor nem erőltette meg magát Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére. Igaz: szótlan sem maradt. – Boldog karácsonyt kívánok – válaszolta tréfásan, mire mögötte ülő párttársai harsány kacajban törtek ki. Az eset nagy port kavart, pró és kontra vitatja azóta is mindenki, hogy a kormányfő válasza frappáns volt-e, vagy ellenkezőleg, kínos és erőltetett. A miniszterelnök annyiban sikerrel járt, hogy riposztjának egyetlen értelmezhető célja a figyelemelterelés lehetett.

Nem mintha széles körű diskurzus folyna arról, mit és miért is csinálhatott Magyarországon az arab üzletember. Pedig a helyzet nem épp megnyugtató, amiről főként Demeter idei munkájának eredményéből tudhatunk. A volt MSZP-s képviselő nyáron tudta meg a Terrorelhárítási Központ vezetőjétől, hogy Pharaon tavaly ősszel honosítási kérelmet nyújtott be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, ám ez az információ a BÁH aktájában nem szerepelt. A TEK pedig a hivatal számára végzett nemzetbiztonsági szempontú elemzést, megállapítva, hogy „nem álltak rendelkezésre a terrorszempontú kockázatelemzésnél releváns információk”. Ezt meglepőnek is mondhatjuk, hisz Pharaon bankját, a BCCI-t terrorizmus finanszírozásával is gyanúsították.

Egy korábbi francia parlamenti jelentés szerint az üzletember kapcsolatban állt az al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, és különböző cégeken keresztül közvetlenül köthető volt Oszama bin-Ladenhez is. Az Interpol haláláig körözte a milliárdost, aki luxusjachtján mégis bejárhatta fél Európát, nem esett bántódása. Talán ezért gondolhatták elitünk bizonyos képviselői, hogy szabad a vásár, nyugodtan lehet forgolódni az üzletember köreiben. Így volt ezzel a miniszterelnök veje is, akit a Financial Timesban a minap épp Lánczi András ideológus nevezett oligarchának. Tiborcz István ősszel az Origónak adott interjúban ismerte el, hogy részvényes a BDPST Zrt.-ben, vagyis része volt a Postabank-székház továbbadásában Pharaon cégének.

Idén arra is fény derült, hogy már Pharaon környezetében észlelték a hatóságok a gyanús alakokat. Zaid Naffa üzletemberről, Jordánia tiszteletbeli konzuljáról van szó, akivel Orbán Viktor is jó kapcsolatokat ápol. Annyira, hogy Naffa mutatta be egymásnak a kormányfőt és Ghaith Pharaont. Ám magyar állampolgárságot ő is hiába kért, mivel a TEK kockázatokat tárt fel a hátterének ellenőrzésekor. Korábban még az is felmerült, hogy a tiszteletbeli konzult kiutasítják. Annak idején viszont az első Orbán-kormány kérte, hogy Naffa legyen a tiszteletbeli jordániai konzul, noha a nemzetbiztonsági átvilágításon már akkor elbukott. Önéletrajza szerint egyébként csak 2003-tól kapta meg a posztot Naffa, tehát a szocialista kormányt sem zavarta túlzottan a tevékenysége.

Pharaont egy interjúban szóba hozta a Quaestor egykori elnök-vezérigazgatója is. Tarsoly Csaba állította: őt 2015 elején mutatta be a külügyminisztérium Ghaith Pharaonnak és titkárának. „Utána megjelentek az irodámban a befektetők, és elmondták, hogy beszállnának a Duna City fejlesztésébe” – mesélte a Magyar Narancsnak.

Mindezek ellenére úgy tűnik, a miniszterelnök nem érzi, hogy lenne miről számot adnia. Miközben Soros Györggyel teleplakátolják az országot, és hozzá köthető, törvényesen működő magyar szervezeteket démonizálnak, a sokszorosan gyanús arab üzletemberrel és köreivel nem óhajtanak elszámolni. Pedig lenne mit tisztázni a nyilvánosság előtt. Akár jövőre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.