Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A legszebb Kubatov-eszmék

Még az is lehet, hogy egyszer a Fradi nemzetközi botladozásaiért is a migránsok lesznek a felelősek. Meg a Soros.

Tompos Ádám
2018. 01. 10. 16:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendületes beszédet mondott a Ferencváros szilveszteri rendezvényén a klubelnök Kubatov Gábor. Szavainak legtöbbet idézett részében – miszerint a jövőben emelni kell a költségvetésüket, és újabb szponzorok bevonására is szükség lesz – nem is lenne semmi rendkívüli. A világon minden klubelnök erre törekszik. De hát ebben az országban pontosan tudjuk, hogy miből emel költségvetést egy élvonalbeli labdarúgóklub, pláne, ha az történetesen a „nemzet csapata”: adóforintból és a szemérmesen taónak nevezett közpénzből. Úgyhogy ennek fényében érdemes volt szelíd mosollyal az arcunkon hallgatni tovább Kubatov Gábort, amint azt fejtegette, hogy ez a forrástöbblet lehet a záloga annak, hogy a zöld-fehérek jól szerepeljenek ezután a nemzetközi kupában. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy míg a Fradi költségvetése 14 millió euró, addig egy osztrák csapaté 25 millió.

Aligha tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük: a Fidesz pártigazgatója valami olyasmire szánta el magát, mint a Nemzeti Sport jegyzetírója. Történt ugyanis, hogy Orbán Viktor régi barátja, Mészáros Lőrinc újságjában (amely köztudomásúlag Orbán Viktor kedvenc sajtóterméke) azért fohászkodott „tisztelettel” felsőbb hatalmakhoz (na vajon kihez is végső soron?) a lapcsoport tartalomfejlesztési igazgatója, hogy a futballilag épp haldokló Pécs is kapjon új stadiont. Persze amikor már maga Orbán Viktor is az emberekhez fordul, hogy utaljanak át neki egy kis pénzt, akkor ezeken a példákon nincs mit csodálkozni. Úgy látszik, ebben az országban egyszer mindenki kér majd valamit valakitől.

Hogy a baranyai megyeszékhely konkrétan adósságcsapdában vergődik, arról a Nemzeti Sportban ugyanúgy nem olvasni, ahogy szilveszteri beszédében Kubatov sem ejtett szót arról, amikor a stadionberuházásokat méltatta (na jó: védte), hogy e létesítmények üzemeltetése szinte mindenhol súlyos gondot okoz. Sok helyütt leírták, hogy miért, de úgy látszik, hiába, úgyhogy tegyünk még egy elkeseredett kísérletet: alapvetően azért van ez az egész, mert a magyar foci nem jó. Hanem rossz. Ezért nem is megy (szinte) senki meccsekre. Ha viszont nem jár (szinte) senki meccsekre, akkor üresen, kihasználatlanul állnak a stadionok. Igaz, vannak próbálkozások a megtöltésükre. Hallani kivezényelt köztisztviselőkről, vásárolt szurkolókról, a bőkezű támogatást nyújtó cégek dolgozóira tukmált ingyenjegyekről, manipulált statisztikákról is – de ettől még mindig sok szék marad üresen. Nem a VIP-ban, de hát ott nem is az aranylábú ecsetfejűek csetlése-botlása adja az igazi apropót a szotyizáshoz. Ott a Közbeszerzési Értesítő következő számát rakják össze.

Ezért nem lenne meglepő, ha minden VIP-vendég úgy csodálkozna, mint Kubatov Gábor, aki őszintén megdöbbent azon (beszédében hangot is adott ennek), hogy a futball körül negatív, a lelátón meg borzasztó a hangulat. Ebben a közegben marha nehéz alkotni. Sokan nem találnak semmiben örömöt. Azzal jönnek a károgók, hogy a Fradi csak egy gyenge bajnokságot nyert meg 21 ponttal pár éve. És most jön a kubatovi tételmondat: „De mi lettünk a bajnokok, kéretik örülni!” A klubelnök szerint (ide most nyugodtan írhatunk pártigazgatót is) akkor kell zúgnia a leghangosabb buzdításnak, amikor bajban van a csapat. Csakhogy a Fradi nincs bajban. Legalábbis nem lenne szabad, hogy abban legyen: rendelkezésükre áll tömérdek pénz, paripa és „fegyver”, infrastruktúrájuk is olyan lesz, hogy szerényen csak városnak becézik. Fradivárosnak. Ha ez a csapat mégis bajba kerül, akkor ez a csapat egész egyszerűen gyenge. Vagy rosszul gazdálkodik a forrásaival. Ennek aztán sehogy nem lehet örülni, még ha a fentről kérik is.

Pontosan ugyanaz az az ostromlotterőd-retorika ez, amit a Fidesz alkalmaz, és ami már annyira unalmas. Az oktrojált optimizmussal együtt. Már ott tartunk, hogy nem lehet mit kezdeni az egészségüggyel, az oktatással, a leszakadó vidékkel, meg úgy egyáltalán a saját életünkkel, mert két éve eldobott egy követ Röszkénél egy bizonyos Ahmed H. Még az is lehet, hogy egyszer a Fradi nemzetközi botladozásaiért (plusz a válogatott luxemburgi és andorrai fiaskóiért) is a migránsok lesznek a felelősek. Meg a Soros.

Rendben, ne játsszuk a hülyét – hiszen valahol ez volt a cél. Sikerült. Olyan falanx jött létre, ahol a legjogosabb kritika, a legelemibb tényközlés is minimum árulással, de még inkább nemzetvesztéssel ér fel. Pedig pont Kubatov Gábor ez ideig utolsó, 2007-ben (!) elhangzott parlamenti felszólalásából tudjuk, hogy a demokrácia életünk alappillére, „amelyet az ember elsősorban magára nézve tart kötelezőnek, mellyel természetesnek látja az emberi jogok, a szólásszabadság, a szolidaritás, az igazságosság, az igazmondás iránt érzett felelősség ügyeit”. Igen szép gondolatok, eszmék ezek. Kéretik visszatérni hozzájuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.