idezojelek

Sötét napok Baranyában

A délszláv–szocialista bábállam létrejötte a hazai baloldal feledhetetlen bűne.

Cikk kép: undefined

A jobboldali Gondolat folyóirat 1921-ben arra tett javaslatot, hogy a budapesti utcák kapjanak új nevet, mely az elvesztett területekre emlékeztetik az arra járókat: az egyik javaslat az volt, hogy a budai Fő utca legyen Pécs utca. Ez utóbbi javaslat minden mai olvasónak szemet szúrhat, hiszen Pécs ma Magyarország része: a cikk írásakor azonban ez még nem volt így. A várost az első világháború végén antantcsapatok szállták meg, és 1921 augusztusáig Bajával és a köztük lévő területtel együtt lényegében szerb uralom alatt állt. 

Egy helyi tudósítás szerint a szerbek már „berendezkedtek” Pécsett, a magyar utcaneveket is lemeszelték. Paizs Ödön riportja szerint eközben az utak dudvásak voltak, és a szerb hatóságok nem gondoskodtak a városról, hiszen nem tudhatták még, hogy az övék marad-e vagy sem. Az elhanyagolás mellett azonban atrocitások is történtek. A megszállók eleve nem titkolták erőszakos mivoltukat: Sztevo Radovanovics alezredes, a városparancsnok 1919 januárjában magyar nyelvű plakátokon közölte a pécsi lakosokkal, hogy ha ellenállást tanúsítanak, „senkinek az életét nem fogom megkímélni, s a várost elpusztítom a föld színéről”. A szerb megszállók Tengely Adrienn munkája szerint több papot elhurcoltak: Fridrich Géza baranyavári plébánost, Püspökbogádról a plébánost, a káplánt és a kántortanítót, illetve Alagics János hercegszőlősi plébánost, utóbbit bántalmazták is. Civilekre gyakran róttak ki botbüntetéseket, de nemi erőszakról is történt feljegyzés. Az ellenálló magyarokat nemegyszer megkínozták. 1931-ben Mohácson, a felszabadulás tizedik évfordulóján több helyi lakost – így Wolf Ödönt és Inkei Margitot – is megkeresett a Magyar Nemzeti Szövetség, hogy adjanak dokumentumokat, információkat rokonaik megveretéséről. 

Az egyik leghírhedtebb atrocitás 1919. november 10-én történt, amikor hajnalban fosztogató szerb szabadcsapatok Drávatamásiban agyonlőtték Thassy Jenő földbirtokost és négyéves gyermekét, Endrét. Három hónapos terhes feleségét, Inkey Ladiszláját is megpróbálták megölni, ám ő és magzata túlélték a támadást. Az esetet leírja Dévavári Zoltán történész tanulmánya. Gyilkosságokra később is akadt példa: 1921 júliusában a szerb–magyar demarkációs vonalon két magyar nőt lőtt le ok nélkül egy szerb katona, az egyik áldozat kisgyerekeinek szeme láttára. A honvédség feljegyezte, hogy „nap nap után fordulnak elő ilyen és hasonló esetek”. A szerb rendőrség az effajta incidenseket Ernyes Mihály szerint egyszerűen nem volt hajlandó kivizsgálni. Egy röviddel a felszabadulás utáni összesítés szerint a 33 hónapos megszállás alatt mintegy 54,4 millió korona kárt okoztak a szerbek – idézi Kaposi Zoltán. Jellemző módon az állami borospincéket mind kifosztották. 

A szerbek által dominált Szerb–Horvát–Szlovén Királyság mindent megtett, hogy megtarthassa Pécset, és ennek érdekében még az emigráns polgári radikálisokkal is szövetséget kötött: a hazai baloldal történetének egyik sötét fejezete volt az úgynevezett Baranya–Bajai Szerb–Magyar Köztársaság, a délszláv–szocialista bábállam, amely kereken egy hétig (1921. augusztus 14–21.) állt fenn Pécs-központtal. A senki által el nem ismert formáció szocialista és polgári radikális vezetők nevével fémjelezve jött létre, elsősorban szerb pénzen, ennek történetét Hornyák Árpád summázta a Rubicon 2020/4. számában. A pécsi baloldali vezetés nehezen tudta elfogadni, hogy a Nyugat Horthy Miklóst választotta őhelyettük, és hogy e döntésben nem kis szerepe volt kommunista kötődéseiknek. A belgrádi brit követ, Alban Young azzal hajtotta el a magyar bevonulástól rettegő Linder Béla szociáldemokrata politikust, hogy nem akar kommunistákat látni Pécsett. „Linder úr azzal riogatott, hogy ha nem védjük meg őket, [a munkások tiltakozásképpen] fel fogják robbantani a bányákat […]. Nyilván azt hitte, hogy fenyegetésével meggyőzhet engem. […] Attól tartok, nagyon érzelemmentesnek találhatott” – zárta szenvtelen jelentését. Linder félelmei egyébként akár megalapozottak is lehettek: a budapesti brit követ Londonba írt jelentésében megemlítette – mindenfajta kommentár nélkül –, hogy úgy hallotta, Lindert ketrecbe zárva mutogatnák Magyarországon, ha hazatérne. 

Délszláv oldalról rendszeresen szerbellenességgel vádolták az angolokat, és ezt olykor igazolni látszanak a brit külügy iratai is. William Strang, a belgrádi brit követség másodtitkára például nem tagadta a vádakat: „Ha Magyarországon tölt némi időt az ember – nem kevésbé, mint ha Belgrádban –, arra a véleményre juthat, hogy a szerbek bajkeverő, makacs és meglehetősen barbár népség.” Wilfrid Athelstan-Johnson budapesti brit első titkár pedig azt írta éves jelentésében, hogy „az átlag belgrádi politikus alig valamivel intelligensebb, mint egy magyar paraszt”. A szerb lapok azt is állították, hogy az angolok arisztokratikus jellemük miatt támogatják a magyarokat. Francis William Gosset brit ezredes – akinek barátságossága mögött még Bánffy Miklós külügyminiszter is „valamilyen személyes indíttatást” gyanított – valóban úgy vélte, hogy a magyarok „tetőtől talpig úriemberek, egyszerűen elbűvölőek a feleségeik és elsőrangú a vadászkultúrájuk”. Gosset 1921. augusztus 10-i jelentése szerint a szerb hatóságok a kommunizmus, a szocializmus, a magyar- és az angolellenesség ügyét támogatták, és egy antanttisztet majdnem le is lőttek Pécsett. A jelentés kiemelte, hogy a „fehér újságokat” cenzúra sújtja, és hogy a szerbek csak a gyűlölet örökségét és a rablást hagyják maguk után. Gosset később találkozott a „független” baranyai köztársaság két képviselőjével is, akiket gyakorlott demagógokként írt le: „A szokásos marhaságokkal jöttek arról, hogy készek meghalni a szabadságukért stb.” – foglalta össze a találkozót. 

1921. augusztus 19-én a szocialista vezetés erőszakkal kicsődítette a pécsi lakosokat a főtérre, és egy utolsó beszédben még megígérte, hogy itt nem lesz kiürítés. Ezután a teljes baloldali és szerbpárti vezetés elhagyta a várost, és Eszékre menekült. A másnap bevonuló honvédség köszöntésének leírásában egymással versenyeztek a szemlélők. „Bokrétazáporral fogadják Pécsett, mely sosem távolodott el tőlünk” – írta Az Est. „A közönség virágesővel borítja el katonáinkat, zúgnak a harangok, a zenekar játszik, viharos éljenzéssel ünneplik a nemzeti hadsereget” – jelentette a jobboldali Nép. Bánffy emlékiratában feljegyezte, hogy a kaposvári katonai körzet bevonuló parancsnokának, Soós Károly altábornagynak lovára annyi virágot és szivart dobtak, hogy az majdnem megbokrosodott, és mire a főtérre ért, úgy nézett ki, „mint valami óriási bokréta – szerencse, hogy szelíd lova lehetett”. Gosset ezredes sem leplezte örömét jelentésében: „A bevonulás csodálatos volt. Mindenki üdvözölte [a magyarokat], de még a[z antant]bizottság embereit is: »Éljenek a megváltóink!« […] Minden ablakban, ahonnan látni lehetett az utat, emberek csüngtek. A lakosság minden osztálya, beleértve a szerbeket, jelen volt népviseleté­ben. Leírhatatlan az öröm, amelyet a csapatok bevonulása [...] váltott ki a nézőkben. A legjobban a különbség fogott meg ezen nyilván spontán üdvözlés és a [korábbi] szocialista tüntetés között.” 

A pécsi események történetének megismerése azért is fontos, mert bár sok szó esik a fehérterrorról és a jobboldali politikai erőszakról a történelemkönyvekben, természetesen a szerb oldalon is történtek atrocitások, és a szocialista pécsi bábállam története sem kívánkozik a baloldal pályafutásának díszes lapjaira.

A szerző történész

Borítókép: A magyar csendőrség megérkezik Pécsre. Fotó: Wikiedia Commons

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.