idezojelek

Hadházy, az összeférhetetlen

A baloldali politikus szerint egészen egyszerűen el lettek csalva a választások.

Cikk kép: undefined

Már az új Országgyűlés alakuló ülését megelőző hetekben is lázasan zajlott baloldali körökben a nagy gondolkodás, hogy vajon mi okozhatta az újabb csúfos választási kudarcukat. Sokféle megfejtést hallhattunk, és a lehetséges okok skálája egészen a kellő összefogás hiányától a Jobbik pálfordulása miatt felszívódott szavazókon és Márki-Zay Péter média-ámokfutásán, illetve Gyurcsány Ferenc létezésén, valamint a rosszul megfogalmazott baloldali üzeneteken át a fideszes médiafölényig terjedtek. Volt azonban olyan baloldali elemző is, aki szerint tulajdonképp az emberekben van a hiba, amiért nem fogékonyak az ellenzéki üzenetekre, illetve amiért nem látják a baloldali pártokban a kellő potenciált.

Talán ez utóbbi volt a legmeredekebb állítás, hiszen ha ez igaz, akkor sajnos a baloldali pártoknak előbb le kellene cserélnie a lakosságot, hogy aztán politikai eredményeket tudjanak elérni. De ha már a meredek választási konteók rangsora a téma: bizony Hadházy Ákos se sokkal maradt le a dobogóról, aki szerint egészen egyszerűen el lettek csalva a választások, merthogy szerinte nekik kellett volna nyerniük. Most tekintsünk is el attól, hogy a Tiszta Választásokért Alapítvány önkéntesei, illetve az EBESZ által delegált megfigyelők ezt teljesen másképp látják, mint ő, foglalkozzunk inkább azzal, hogy milyen pályát futott be a választások óta Hadházy a sajátos véleményével. Ugyanis gyorsan kiderült, hogy a választási csalásról szóló elméletét nemhogy a választási megfigyelők, de még a többi ellenzéki politikus sem nagyon osztja. Amikor bedobta, hogy a baloldali képviselőknek esetleg nem kellene felvennie a mandátumukat, hogy így tiltakozzanak a választási csalás ellen, akkor a hat párt politikusai közel sem támogatták egy emberként a javaslatot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látva, hogy ötlete nem aratott nagy sikert, finomított a véleményén, és azt mondta, hogy akkor legalább az Országgyűlés alakuló ülését kellene bojkottálniuk afféle tiltakozásképpen. Véleménye szerint ugyanis aki a parlament nyitóülésén részt vesz, az legitimálja az „elcsalt választást”, így aki oda elmegy, annak ki lehet írni a homlokára, hogy kollaboráns. És hogy mitől olyan nagy bűn szerinte az alakuló ülésen való részvétel, ha utána úgyis mindegyikük beül majd a padsorokba, elfogadják a bizottsági helyeket, és mindezért négy éven keresztül felveszik a fizetésüket? Nos, ahogy mondta: – A nyitóünnepséggel az egyik legnagyobb baj az a nagyon nagy ünnepélyesség, a fanfárok, a történelmi zászlók, jönnek, és az egész nagyon ünnepélyes. Ezek szerint egyszerűen csak nem rajong az ünnepélyes keretekért, aki viszont igen, az meg szerinte kollaboráns.

Ennek megfelelően az alakuló ülésen részt vevő Jobbik, MSZP és LMP minden képviselőjét kollaboránsnak kiáltotta ki, miközben arra buzdította őket szinte naponta, hogy ne vegyenek részt a parlament munkájában, ami egyébként demokratikusan megválasztott országgyűlési képviselőként kötelességük. Hadházy „jó példával” járt elöl a nagy bojkottfelhívás közepette, ugyanis nemcsak az alakuló ülést hagyta ki, hanem végül, egyetlen képviselőként, az esküjét sem tette le. Magyarán: az őt megválasztó zuglóiaknak jelenleg nincs parlamenti képviselete. Így jártak. Persze nem kell sokáig aggódniuk, mert Hadházy közben a Kossuth téren tartott egy „fogadóórát”, ahol elmondta, hogy végül le fogja tenni a parlamenti esküt, csak még nem kapott új időpontot. Négy éve ugyanezt játszotta el, hiszen akkor is ő volt az egyedüli politikus, aki bojkottálta az Országgyűlés megalakuló napját, és végül az esküjét egy hónappal később tette le, de később sem igen vett részt a parlamenti munkában.

A különbség most csak annyi volt, hogy míg négy éve az LMP, amelynek éppen akkor a tagja volt, még tolerálta ezt a játékot, addig úgy tűnik, hogy a Momentum, amely párt frakciójának elvileg a tagja lett volna, gyorsan megelégelte Hadházy viselt dolgait, és végül nélküle alakították meg a frakciójukat. Milyen távolinak is tűnik már, amikor még Fekete-Győr András azt mondta, hogy a Momentum képviselőinek célja a Hadházy-modell „megsokszorosítása”! Pedig ezt csak pár hete mondta. Úgy tűnik, a legendásan összeférhetetlen Hadházy elérte azt a szintet, hogy már csatlakoznia sem kell semmilyen párthoz ahhoz, hogy kirúgják onnan.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.