időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo
Karácsony Gergely egyértelműen csődöt mondott a főváros vezetőjeként

Két esztendő teljesen kárba veszett

Szabó S. András
2022.08.17. 08:30
Két esztendő teljesen kárba veszett

Karácsony Gergely főpolgármester súlyos tévedésben van. Úgy gondolja, hogy van Budapest, a főváros, a felvilágosult, értelmes, eszes, művelt, liberális elveket valló, toleráns, szivárványos zászlókat lengető, a Pride-felvonulásokat éltető, a Brüsszelből érkező útmutatásokat kritika nélkül elfogadó és azokkal messzemenően egyetértő emberek városa. Ő ennek a fővárosnak a birtokosa. És van az ország, azaz a vidéki települések, ahol ostoba, bunkó, krokodilagyú, mucsai, részeges, internet nélküli, primitív, nemzetben, családban, Istenben hívő emberek élnek.

Karácsony úgy véli, hogy a fővárosnak (persze neki) a legalapvetőbb feladata ezen emberek, települések átformálása a korszerűség, a XXI. század balliberális elveinek megfelelően. Pedig szerintem pontosan fordítva van, azaz nem Budapestnek van egy nagy, az ellenzék szerint szellemileg elmaradott vidéki tartozéka (az ország), hanem ellenkezőleg, az országnak van fővárosa. De ennek olyan fővárosnak kellene lennie, amire a nem ott élő vidéki emberek is jogosan lehetnek büszkék, elismerve annak szerepét, jelentőségét az egész ország sorsában és reménybeli fejlődésében.

1980 óta élek Budapesten, két szolnoki év kivételével. Úgy vélem, hogy a négy évtized tapasztalata elegendő ahhoz, hogy véleményt mondjak városunkról, Magyarország fővárosáról. A III. kerületben élek, ahol főpolgármestersége előtt korábban Tarlós István volt a polgármester. Akinek a kerület gondjaira odafigyelő, a szakmához értő, nagypolitikai ábrándokat nem kergető működésének köszönhetően a kerületünk rengeteget fejlődött.

(Ami aztán folytatódott Bús Balázs polgármestersége alatt, de leállt Kiss László DK-s polgármester megválasztását követően.) Ez a felkészültség, józanság, mérnöki precizitás, reális tervezés, stabilitás, a lényeges és lényegtelen dolgok megkülönböztetésének képessége volt minden pillanatban tetten érhető Tarlós István főpolgármesteri tevékenysége során is. Igen nagy volt a kontraszt, mert én bizony jól emlékszem a nagyon hosszú Demszky-érára is, amikor mindezek hiányoztak a balliberális főpolgármester eszköztárából.

De ami most van két éve Budapesten, az minden előzetes (és erősen negatív) várakozásomat alulmúlta. Nincs vezetése a fővárosnak. Nincs józan tervezés. Hazudozás van. Rengeteg hozzá nem értő politikai megbízott ül a vezetői székekben. A korábbi, reá­lis szemléletű, a főváros érdekében a kormánnyal a vitát is vállaló vezetés helyett a balliberális ellenzék szócsöveként funkcionál a főváros. Látszatintézkedések tömkelege van – leépítések, pénzszórás, sokmilliós érdemtelen jutalmak –, nincs előrelátó tervezés. A főpolgármester lustasága és szakmai hozzáértésének hiánya botrányos. Akinek eleve negyvenhét önkormányzati főtanácsadója van, arról mekkora mélységű szakértelmet lehet feltételezni? (Eredetileg ötvennégy volt.) Rá­adásul továbbra is nagypolitikai ambíciók fűtik, noha egyszer már csúnyán elbukott kormányfőjelöltként. Karácsony állandóan kampányolni akar, neki másodlagos Budapest vezetése; például kutya kötelessége lett volna lemondani, amikor elkezdte az előválasztási országjáró kampányát. Hiszen magára hagyta a fővárost, fütyült a munkahelyére, és Márki-Zay Péterrel bohóckodott.

A főváros üzemeltetése kritikán aluli, ezt nem lehet kommunikációs trükkökkel elfedni. Nem nevetséges méhlegelőkre, felesleges kerékpársávokra, összevissza egyirányúsított utcákra, hermetikusan le- és elzárt rakpartokra, idegesítő dugókra lenne szükség – meg panaszkodásra és önsajnálatra a nap huszonnégy órájában –, hanem józan, előrelátó várospolitikára. Melyet a kormánnyal egységben, a szükséges mértékben együttműködve lehetne megvalósítani. Nem pedig minden fórumon, közösségi médiában, az ATV-ben állandóan csak szidalmazni a kormányt. A támadások helyett Karácsonynak sokkal inkább örülnie kellene a kormányzat által megvalósított rangos kulturális és sportügyi beruházásoknak!

Korrekt, megbízható, szavahihető politikusról nehéz elképzelni, hogy az egyik nap még útszéli módon rágalmazza a kormányt, szidja a miniszterelnököt, azután másnap elmegy hozzá pénzt kunyerálni. Márpedig Karácsony Gergely ilyen ember. De azt sem könnyű elfogadni, hogy a főváros vezetése nem érti meg, hogy az országnak nem lehet az az érdeke, hogy a kormány és a főváros viszonya ennyire elmérgesedjen, hiszen éppen a főpolgármesternek lenne az a dolga (az egyik a sok közül, de az egyik legfontosabb!), hogy együttműködjön a kormánnyal, ezáltal szerezze meg mindazt a fővárosnak, amit tud.

Igen, lehet lobbizni, de a főváros érdekében, józan fejjel. Ellenben Karácsony arra fordította az energiáit, hogy ellehetetlenítse az atlétikai világbajnokság beruházásait. Elég hosszú ideig tartott, amíg megértette, hogy erre nem képes, atlétikai vb pedig lesz. De ennek pozitív üzenetét, azt, hogy a világ Budapestre fog figyelni, hogy rengeteg néző, sportoló, szakember, tudósító érkezik és viszi hírét kis hazánknak, nem volt képes átlátni. Pedig – mint írtam – elég sok remekül fizetett tanácsadója van és egy csomó helyettese is. Egyiküknek sem jutott eszébe, hogy abbahagyják az uszítást? Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a főváros fejlődését?

Karácsony súlyos szereptévesztésben szenved, és ennek a főváros határozottan kárát látja. Azt akarja elérni, hogy Brüsszel a fővárost közvetlenül támogassa. Pedig a jelenleg érvényes szabályok erre nem adnak lehetőséget, nagyobb projektekre az Európai Unió a kormányok megkerülésével nem ad támogatást az önkormányzatoknak. Az is súlyos szereptévesztés, hogy Karácsony üzenget az amerikai és az orosz elnöknek, a kínai vezetőknek vagy az Európai Bizottság elnökének. Az pedig kifejezetten káros, hogy a főpolgármester külföldi liberális politikusokkal, illetve polgármesterekkel lobbizik a saját kormánya ellen. Ez egyenesen undorító. De az is, ahogyan örül annak, hogy az orosz–ukrán háború ­miatt Brüsszel szankciós ­csomagjait Magyarország nem tudja megakadályozni. Közben persze tele szájjal Orbán-rezsimezik. Arcpirító hazugság, rosszindulat, gyűlölet és rágalom keveréke mindez.

Az ellenzék által vezetett és manipulált fővárosban rengeteg korrupciós ügy van, ami persze nem építi, hanem rombolja a várost. Amelyekről az ellenzéki média és természetesen a liberális fővárosi Fidesz-gyűlölők hada lényegében nem vesz tudomást. A fővárosi Városháza ingatlanának eladásáról hangfelvételeket mutatott be a jobboldali sajtó. Azokból kiderült, hogy a fővárost lényegében Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kulcspozíciók­ba emelt emberei működtetik, akik egy korrupciógyanús, jutalékos rendszert működtettek. Karácsony végig tagadott, s amikor már nem lehetett letagadni a Napot az égről, akkor szűkszavúan visszakozott. Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök, miután a tárgyalássorozat mérhetetlen romlottsága napvilágra került, ennyit bírt nyilatkozni: „Engem beleprovokáltak egy beszélgetésbe, amit kiforgattak”. Ezzel új kifejezést írhattunk be a baloldali kleptokrácia nagykönyvébe: „Beleprovokálták”. Egyébként Tarlós István egy korábbi nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Karácsony Gergely feltételezhetően nem korrupt, csak gyenge jellem. Azaz befolyásolható, kényszeríthető.

Ezen nem éppen pozitív tulajdonságokhoz tegyünk hozzá még egyet: feledékeny is. Hiszen megígérte a kampányában, hogy klimatizálja a metrókocsikat. Újra itt a kánikula, volt már negyven fok is az idén, aztán mi lett az ígéretből? Semmi. Azt is megígérte, hogy minden nyugdíjas fog kapni húszezer forintot a fűtési költségek mérséklése céljából. Mivel azt nem írta, hogy ezt a húszezer forintot csak azok kapják, akik majd rá fognak szavazni, ezért azóta is várom főpolgármester úr nagylelkű vállalásának teljesítését. Ha mégsem kapnám meg, akkor meg azt üzenem azoknak, akik hittek neki, hogy minden bizonnyal az összes többi ígéretét is úgy tartja meg, mint ezt. Ebből le lehet vonni a következtetéseket.

Sapienti sat.

A szerző egyetemi tanár

Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésen (Fotó: Havran Zoltán) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.