idezojelek

Többlet és javulás a költségvetésben

Az aktív kormányzati beavatkozásnak tulajdoníthatóan a következő hónapokban is folytatódhat a pozitív tendencia a költségvetésben.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Nagy meglepetésre hatalmas többlet jött össze júliusban a központi költségvetésben. Ráadásul úgy, hogy a kormány kifizette a legutóbbi nyugdíjemelést egy összegben és visszamenőlegesen. Nézzük meg a rendkívül jó pénzügyi hír részleteit!

Miközben a kormányt ellenzéki oldalról azzal vádolják, hogy az országgyűlési választások előtt osztogatott, ezért a büdzsé elszáll, addig már a 2021-es esztendő végén komoly kiigazítást hajtott végre, amelyet májusban folytatott. Utóbbiról érdemes megjegyezni, hogy összességében kétezermilliárd forintot fazonírozott át a kabinet.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többletes költségvetés „létrejöttét” pedig az is segítette, hogy szépen teljesültek bevételi oldalon az adók. Összességé­ben tehát: a kiadási oldal visszafogása mellett az adók beszedése javította jelentősen a júliusi kánikulában a költségvetés, ezáltal pedig a gazdaságpolitika helyzetét.

Mi következik ebből? Az aktív kormányzati beavatkozásnak tulajdoníthatóan a következő hónapokban is folytatódhat a pozitív tendencia a költségvetésben, vagyis javulhat az államháztartás pénzforgalmi egyenlege. Erre azért van szükség, hogy a kormány által kitűzött hiánycél – az éves gazdasági teljesítmény alig öt százaléka – az esztendő egészében összejöjjön. Szólni kell természetesen az infláció­ról is, amely ugyancsak többletpénzt hozhat a büdzsének, valamint az európai uniós pénzekről is. Utóbbiak is jönnek, a vita a helyreállítási alap forrásairól szól a kormány és Brüsszel között. Itt még sok a bizonytalanság, de pénzpiaci alapforgatókönyvek szerint valószínűleg szeptemberben vagy októberben megállapodás születik. Fontos tétel ez, mert a büdzsé teljes egyenlegét nem pusztán a makrogazdasági folyamatok és fundamentumok alakulása, valamint a kormány döntései befolyásolják, hanem szerepet játszanak az EU-s források is.

Az említett bizonytalansági tényező sajnos nem pusztán az uniós források tekintetében bukkan fel. 

Szomszédunkban fél éve háború dúl, amely mindenre kihatással van: a világgazdasági folyamatokra is. 

Ugyanakkor minden esélyünk megvan arra, hogy idén megússzuk – sok más uniós tagállammal szemben – a recessziót. Erős ugyanis a bázis. Emlékezzünk csak! Bivalyerős volt a magyar gazdaság az idei első negyedévben a KSH adatai szerint. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 2,1 százalékkal nőtt a GDP, ami kedvező teljesítménynek számít. Éves alapon azonban még kedvezőbb a kép: az éves gazdasági teljesítmény ugyanis 8,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A következő hónapokban a háború hatásai, az ellátási nehézségek, a globális energiaválság jelentik majd a legnagyobb problémát, de még így is reális az öt százalék feletti növekedési várakozás. Tekintettel arra, hogy kedvezőek a második negyedéves GDP-adatok is, amelyek szerint az első félévben több mint hét százalékkal gyarapodott a hazai gazdaság.

Nagyobb kérdés, mi lesz a jövő évben, hiszen nem tudni, meddig tart a háború, és megoldódnak-e az ellátási problémák. Éppen ezért nehéz volt megtervezni a 2023-as költségvetési alappályát, melynek makrogazdasági számai két ponton – a bővülési ütem mértéke, valamint az infláció letörése – térnek el a pénzpiaci várakozástól. 

Közgazdászok nagyobb pénzromlást és kisebb növekedést várnak, mint a kormány. Jó hír viszont, hogy a GDP-arányos 3,5 százalékos államháztartási hiánycél összejöhet. 

A becslések alapján a magasabb infláció magasabb bevételt is hoz a költségvetésnek, továbbá a módosított rezsicsökkentési rendszer is több száz mil­liárdos tétel lehet, a „katás téren” várható többletbevétel pedig elérheti a több százmilliárd forintot is. Legyünk realisták: lehetnek olyan hónapok is, amikor zsugorodni fog a gazdaság. Tartós visszaeséstől azonban aligha kell tartani, és ezt támogatják meg a javuló költségvetési folyamatok.

Miután a világgazdasági környezet nagyon bizonytalan, ezért inkább további negatív hatásokkal kell számolni, és ilyenkor mindenki a „rettegett” hiányra figyel. Hiába, nincs párja a fegyelmezett költségvetésnek.

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.