idezojelek

Veszettül robognak a szakadékba

Ukrajna a teljes katonai, gazdasági összeomlás szélén egyensúlyoz, kizárólag a Nyugat hadianyag-szállítmányai és pénzügyi mankója miatt működik még úgy-ahogy.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Ukrajna a teljes katonai, gazdasági összeomlás szélén egyensúlyoz, kizárólag a Nyugat hadianyag-szállítmányai és pénzügyi mankója miatt működik még úgy-ahogy. S mégis: tudják, mire jut ideje, ereje egy ilyen, megszűnés szélén tántorgó állam politikusainak? Arra, hogy Magyarországot fenyegessék, gátlástalan hazugságokat terjesszenek rólunk. Ez náluk a hétköznapi ügymenet része. Ők így hálálják meg a több mint egymillió menekültjük ellátását s a megszámlálhatatlanul sok egyéb segítségünket.

„Őszintén kell beszélnünk arról, hogy az Európai Unió gyengüléséhez a belső egységének lerombolására irányuló kísérletek vezetnek” – ezt felelte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Szijjártó Péter külügyminiszterünk azon mondatára, miszerint „az ukrajnai háború Európa és az Európai Unió katasztrofális legyengüléséhez vezetett”. Szijjártó Péter nem bántott, nem sértegetett senkit, csupán egy nyilvánvaló tényt közölt, amivel az Európai Bizottság kesztyűbábjain kívül valószínűleg minden épeszű ember tisztában van. Nyikolenko külügyi szóvivő viszont válaszul nem tényt közölt, hanem félreérthetetlenül ránk célozva megvádolta Magyarországot az unió egységének lerombolásával, gyengítésével.

Egyrészt: Oleh Nyikolenko miért gondolja azt, hogy beleszólhat egy olyan klub belügyeibe, amelynek Ukrajna nem tagja, és feltehetőleg soha nem is lesz az? (Ha mégis, az uniónak annyi.) Miért érzi szükségét sértegetni pont azt az országot, amely egyébként támogatta az ő tagjelölti státusuk megadását? Továbbá (és ez a legfontosabb kérdés) miért hazudozik? Az, hogy mi nem szállítunk fegyvert (amúgy nem egyedül) a szomszédunkban dúló háborúba, nem az egység megbontása, nem az unió gyengítése. Ha valamitől, hát éppen attól gyengül az unió, hogy a nyugati országokat vezető sok kis Linder Béla kiüríti a fegyverraktárakat, elkótyavetyéli az önvédelmünkhöz szükséges hadianyagot.

S végül, de elsősorban: hogy nem voltunk hajlandók elzárni az orosz gáz- és olajcsapokat, nem kerékkötés, nem az unió gyengítése, pusztán a ránk kényszerített öngyilkosság megtagadása. Ám visszakérdezek! Ha Oleh Nyikolenkóék olyan elvszerűek, miért használnak még most is orosz gázt és olajat? Miért használják az „agresszor” energiahordozóit, ha azokhoz „vér tapad”? Nem értem. Tehát a mi gazdaságunk dőljön be, a magyarok fagyjanak meg télen az ukrán bábkormány háborúja miatt? Még mit nem!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a helyzet, hogy a magyar álláspont volt az egyedüli, amely megmenthette volna az uniót az elkövetkező gazdasági katasztrófától. Mi voltunk azok, akik próbáltuk lebeszélni az elvetemült vagy legalábbis demens brüsszelitákat, hogy tüdőn lőjék magukat. Csakhogy fittyet hánytak a tiltakozásunkra. Ha nincsenek az őrült, öngyilkos szankciók, amelyeket Magyarország végig ellenzett, akkor most minden bizonnyal nem lenne ilyen ördögi infláció és nem nézne pokoli tél elé Nyugat-Európa. S bár a szankciókat elleneztük, az európai egység érdekében majdnem mindet támogattuk, kivéve azokat, amelyek azonnal a szakadékba rántottak volna minket.

Egyedül az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankcionálása volt az, amit (bár nem tett volna minket tönkre) erkölcsi okokból megvétóztunk – tudniillik megengedhetetlen egyházi méltóságok kifosztása. Ilyet utoljára a bolsevikok, majd pedig a nácik tettek. Persze, ahol Lenin- meg Marx-szobrokat lehet állítani, ahol civileket gyilkolászó horogkeresztes bandákat „szabadságharcosoknak” neveznek vagy ahol buksisimogatás jár a nemzetiségek anyanyelv-használatának ellehetetlenítéséért, ott teljesen természetes, hogy pátriárkákat „törvényesen” ki lehet fosztani.

Ennyit tehát Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő vádaskodásáról. Ám vele csaknem egyszerre érkezett egy másik beszólás is keleti szomszédunktól. Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt mondta, azt hazudta, hogy Orbán Viktor szerint az oroszok jogosan támadták meg Ukrajnát, továbbá Orbán jogosnak nevezte az ukránokat ért atrocitásokat. Aljas, szemenszedett hazugság! Rögzítsük: soha nem mondott még csak hasonlót sem Orbán Viktor, ellenben többször kijelentette: Oroszország agressziót követett el, és Magyarország minden eszközzel (a fegyverszállításon kívül) segíti Ukrajnát és a hozzánk érkező ukrán menekülteket.

Szinte már föl sem kapjuk a fejünket az ukrán politikusok magyargyalázásaira. Tizenkettő egy tucat hasonló rágalmat szórtak ránk az utóbbi hónapokban, években. „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – ígérte a nagykövetük, akit azóta „rotáltak”. Ám nem az orosz támadás óta kergültek meg – már február 24-e előtt is a veszettség tüneteit mutatták. Ahol egy titkosszolgálati kötődésű portál magyar tisztviselőket halállistára tehet, ott bármi megtörténhet. Még az is, hogy fölgyújtják egy magyar szervezet székházát. Emlékezhetünk egyik parlamenti képviselőjük fenyegetésére is: „Az ukrán haderő kész közbelépni, és a 128-as dandárnak két óra elegendő, hogy a Balatonig hatoljon.”

Nem így kellene beszélniük egy olyan állam politikusainak, amelyet úgymond ok nélkül, ártatlanul támadtak meg. Igaz, egy ártatlan állam nem löveti tüzérséggel a saját népét, miként Ukrajna 2014 és 2022 között a Donbaszban. És nem gyilkol meg (az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának januári jelentése szerint) legkevesebb 3404, többségében orosz nemzetiségű civilt ugyanott. Hogy mindezt nyugati buksisimogatások közepette zavartalanul megtehette, mindenre magyarázat. Így, ilyen veszettül csak egy olyan bábállam politikusai viselkednek, amelyet külső erők irányítanak – ahogy látjuk, épp a szakadékba.

Borítókép: Mikolajiv régió közigazgatási hivatalának felvétele egy orosz rakétatámadásban találatot kapott épületről az ukrajnai Vozneszenszknél 2020. augusztus 20-án (Fotó: MTI/EPA/Mikolajiv régió közigazgatási hivatala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.