idezojelek

Jankovics Sisyphusa a mának is üzen

Vajon hányan tudják, hogy Jankovics Marcell több száz animációs filmje közül melyiket tartotta a legtöbbre?

Cikk kép: undefined

Vajon hányan tudják, hogy a 81 éve született Jankovics Marcell több száz animációs filmje közül melyiket tartotta a legtöbbre? Alighanem sokan meglepődnének, hogy ő maga egy 33 éves korában készített, alig kétperces alkotását, a Sisy­phust. Részben azért, mert édesanyja azt mondta róla: fiam, ilyen jó filmet soha az életben nem fogsz többet csinálni. Meg talán azért is, mert anno Oscar-díjra jelölték, s Teheránban egy nemzetközi gyermekzsűri első díjjal jutalmazta. Bár ez az „egysnittes”, fekete-fehér rövidfilm nem hasonlítható össze az egész estés, színes játékfilmjeivel, a stílusbravúrján túl a szimbolikus üzenete miatt kivételes jelentőségű. Ugyanis egy képbe, egy szóba sűríti mindazt, ami egész életét és munkásságát jellemezte: ez pedig a küzdelem.

Jankovics Sisyphusa egy hatalmas követ görget föl lihegve, nyögve, görnyedve, kínlódva, emberfeletti erővel a hegytetőre, s amikor fölér, kiderül, hogy hősünk már egész hegyet halmozott föl a sziklákból. Látjuk, ahogy néhány pillanat múlva elindul vissza, végül már csak halljuk, ahogy újabb követ kezd lihegve görgetni fölfelé.

A befejezés szakít az eredeti mítosz kulcsmozzanatával, a szikla visszagurulásával, de az újabb kő motívumával a lényegét mégis megőrzi: a hiá­bavalóság tudata és a küzdelmes kitartás ellentétét. 

Ez az ellentét végigvonul későbbi remekművén, Az ember tragédiá­ján is, amely 28 évnyi erőfeszítés, küzdelmes munka egyedülálló, csodálatos eredménye lett. Bár Jankovics azt vallotta, a küzdés akkor is eredmény, ha nem győz – Madách művében Ádám mondja: „az élet küzdelem, / S az ember célja e küzdés maga” –, küzdelmének a nagyszerű, feledhetetlen eredmény és annak fogadtatása mégis értelmet, alighanem elégtételt is adott.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vele ellentétben Camus megmaradt Sziszüphosz, az agyafúrt görög eredeti mítoszánál, melyben a hegycsúcsra felgörgetett sziklatömb mindig visszazuhan, s neki (isteni büntetésként) újra és újra ugyanazt a követ kell gyötrelmesen és fölöslegesen – de öntudatosan – felgörgetnie a hegy tetejére. A francia író szerint abszurd hőse felsőbbrendű hűségre tanít, mely – isteneket tagadva – vállalja nehéz terhét, sorsát, s véget nem érő, kilátástalan küzdelme betölti a szívét, ezért boldognak kell elképzelnünk Sziszüphoszt.

Ez a heroikus pesszimista életérzés korántsem Camus-nál olvasható először. Például Deák Ferenc egy Kossuthhoz 1844-ben írt levelében így vallott önmagáról: „Nálam a pesszimizmus a hanyagságnak sem oka, sem ürügye; tudok én küzdeni remény nélkül is, érzem keblemben az erőt, Istenemre mondom: érzem, hogy csüggedést nem ismertem soha, s az elhatározottság, mely nálam kötelességérzeten alapul, nem kisebb, mint másoké, kiket a remény lelkesedésre gyújt…” Kortársa, a pesszimizmusra alkatilag még hajlamosabb Széchenyi pedig egyik 1832-es naplóbejegyzésében ezt írta: „Szorgalmasan dolgozom – s önérzetesen. – Ha lenyírják a szárnyamat – járok majd a lábamon; – ha azokat is levágják, a kezemen járok; ha azokat is kitépik – hason csúszok!”

Küzdés az élet! Ez az igazság, ez az örök emberi sors, egyben erkölcsi parancs. 

Reformkori nagy elődeink közül Kölcsey ezt így fejtette ki unokaöccséhez írt Parainesisében: „Ellenség s ellenkezés nélkül az egész természetben semmi nincs. Elveted a gabonát, s mennyi veszély nem vár arra a kikelés pillantatótól fogva aratás idejéig; s fognád-e azért az évenkénti vetést elmellőzni? És jól adá Isten, hogy sokszor s legtöbbször a nemes küzdő elébe vetett akadályok éppen néki szolgálnak: mint Heraklesről mondja a mítosz, kit a zsarnok veszteni akarván, halálos merényekre küldött ki, veszély helyett örök dicsőséget hozókra.” Nemes küzdő volt az ifjú Toldi Miklós is, akinek az volt szállóigévé vált tulajdonsága, hogy „ha nő veszélye, nő a bátorsága”.

Ma már szinte közhely, hogy a járványok, háborúk, gazdasági és társadalmi válságok korszakába léptünk; Európa-szerte, így nálunk is régóta nem tapasztalt kihívások, nehézségek, bajok tesznek próbára bennünket. Balog Zoltán püspök a Reformátusok Lapjának adott interjúban (amit lapunk is ismertetett) elmondta, a hét bő esztendő után most hét szűk esztendő jön, mégse csüggedjünk el, mert nem kizárólag az anyagi jóléten múlik az ember boldogsága. „Minden helyzetben lehet és kell hálát adni. Ez is segít a bajban.” 

Bár újból szerényebben fogunk élni, az jót tehet majd nekünk, a világnak is, ha megállunk, és imádságban elgondolkodunk, megértjük Isten akaratát, figyelmeztetését. 

Azt, hogy mire tanít bennünket az Úr ezen a nehéz helyzeten keresztül. Az egyházi vezető meggyőződése szerint több szolidaritásra, szerénységre, imádságra, teherbíró közösségek kialakítására, erősebb összetartásra, továbbá észszerű takarékosságra van, lesz szükség.

A református zsinati elnök gondolatait érdemes megfontolni. Azért is, mert a múltat végképp eltörölni törekvő, keresztény gyökereit, erkölcsi és kulturális értékeit elvesztő, identitásválságba és nihilizmusba ájuló kaotikus Európában már nem csak Robert Schuman intelmét nem ismerik, hogy a demokrácia a jövőben vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Azt sem tudják, amit mi, magyarok több mint ezer év alatt megtanultunk: küzdés az élet. S ha megtartjuk és megerősítjük keresztény/keresztyén hitünket, akkor ez a hit megtart minket – ahogy az elmúlt zivataros századokat, úgy a jelen válságait, megpróbáltatásait is túléljük, megmaradunk. Igaza van Vörösmartynak: „Nincs veszve bármi sors alatt / Ki el nem csüggedett.”

Borítókép: Jelenet a filmből (Fotó: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.