idezojelek

Kaili-botrány: így működik a hálózat

Lebuktak az Európai Parlament szocialistái: kísértetiesen hasonlít a helyzet a dollárbaloldal botrányára.

Cikk kép: undefined
Fotó: Dzsalal Morsidi

Bár csak néhány napja robbant a brüsszeli korrupciós botrány, nem kizárt, hogy ez az ügy fogja megrengeti az egész Európai Unió működését. Az Európai Parlament (EP) szocialistái – hasonlóan magyar elvtársaikhoz – lebuktak, hiszen az EP alelnöki pozíciójában ülő görög frakciótagjukról, Eva Kailiről kiderült, hogy lefizették. 

A lakásán közel egymillió euró készpénzt találtak a hatóságok, ő persze nem tudja, hogyan került oda a bőrönd. A vád szerint ez lehetett a fizetség azért, hogy Kaili képviselje Katar és Marokkó érdekeit az unióban. Az EP balos többsége igyekszik eltolni magától az ügyet, leváltották posztjáról Kailit, és kizárták a frakcióból.

Kísértetiesen hasonlít ez a reakció a magyar dollárbaloldal botrányára adott ellenzéki válaszokra. Egyik szövetséges párt sem tudott semmit a Márki-Zay Péter szervezetéhez érkező milliárdokról. 

Különös módon azonban mindegyikük azt a nótát húzta, amit a támogatóik, az amerikai baloldali körök érdeke megkívánt: kemény szankciós politika, fegyverszállítás Ukrajnának. Kaili is lelkesen védelmébe vette a katari munkavédelmi szabályokat, ahogy azt a feltételezett megrendelők szerették volna. Elképzelhető, hogy az EP alelnökét a katari futball-világbajnokság körüli botrányok tompítása miatt „szerződtethették”. A stadionok építése során történt vendégmunkás-halálesetek rontották Katar megítélését, illetve emberjogi kérdéseket is felvetnek. Az S&D (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) frakció tűnt a katariak számára a legmegfelelőbbnek: ahol az elvtelenség a legnagyobb úr, ott a legkönnyebb érvényesíteni az érdekeket.

A botránnyal kapcsolatos hírözönben se feledkezzünk el arról, hogy az elmúlt hónapokban az Európai Bizottság (EB) elnöke, Ursula von der Leyen és a ciprusi egészségügyi biztos, Stella Kyriakides is korrupciógyanúba keveredett.

Von der Leyen – azóta is titkolt – ­sms-ekben „boltolt” a Pfizer elnökével egy 35 milliárd eurós (!) vakcinabeszerzésről. A tranzakció előtt nem sokkal az EB-elnök férje egy Pfizerrel üzleti kapcsolatban álló amerikai egészségügyi cég vezető tisztségviselője lett. Az ügyben az Európai Ügyészség is nyomoz, tehát még lehetnek fejlemények. Kyriakides számláján pedig egy korábbi uniós vakcinabeszerzési ügylet után jelent meg váratlanul négymillió euró (bő másfél milliárd forint), ami szemet szúrt a hatóságoknak.

Amennyiben ezek a vádak bebizonyosodnak, a bizottságot korrupció miatt az EP bizalmatlansági indítvánnyal buktathatná meg. Ez történt 1999-ben a Jacques Santer vezette testülettel is. Csakhogy most a parlament is egyre mélyebbre süllyed a korrupciós posványban, így teljesen abszurd lenne, ha ők vádolnák az EB-t visszaélésekkel. Ott tartunk, hogy az EU két vezető testülete is elvesztette hitelét, Brüsszelben tehát korrupciós patthelyzet alakult ki. Az Európai Unió működésének teljes átalakítása így nem várathat magára.

Ezért is visszatetsző és kínos, hogy a bizottság és a parlament az elmúlt időszakban – a magyar baloldali képviselők lelkes közreműködésével – korrupciós vádakkal állította a szőnyeg szélére Magyarországot. Nem zárhatjuk ki, hogy emögött is egy unión kívüli baloldali hatalom érdekei húzódnak meg, hiszen a globalista elit nem szívesen fogadja el, hogy a szuverenista Orbán-kormány immár tizenkét éve biztos kézzel, nagy társadalmi támogatottsággal vezeti az országot. Ezért is vetnek be minden eszközt: korrupciós vádakat, az uniós pénzek befagyasztását, a jogállamisági eljárások elindítását, az ellenzék anyagi támogatását, hogy gazdaságilag és politikailag is ellehetetlenítsék a kormányzat működését. Tehát nemcsak a katari, hanem a Soros- vagy, ha úgy tetszik, az amerikai baloldali progresszív befolyás vizsgálatára is szükség lenne Brüsszelben.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De vissza a brüsszeli ügyre! 

Ez nemcsak az szocialisták uniós pártcsaládjának az ügye, hanem modellezi a teljes baloldal működési elvét. Eva Kaili mögött is egy NGO-hálózat rajzolódik ki, továbbá hasonlóan szövevényes kapcsolatok, mint amit a hazai dollárellenzék hárommilliárdos kampánytámogatásának megszervezésénél láttunk.

Amit eddig tudunk: Kaili és férje, az olasz Francesco Giorgi lakásában közel egymillió euró készpénzt foglaltak le, Giorgit is letartóztatták. Az olasz férfi kiváló hálózati elvtárs, korábban – a most szintén rács mögé került – Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott. Panzeri felesége és lánya is érintett, ők a beérkező pénz elköltésében jeleskedtek. Panzeri az előző uniós ciklusban a parlament emberi jogi albizottságának volt elnöke, Giorgi pedig az új testület elnöke mellett is folytatta a munkáját, tehát a tűz közelében maradt.

Giorgi Panzerivel közösen alapította a Fight Impunity (FI) nevű „civil” szervezetet. Azért fontos az idézőjel, mert az FI sem civil egyesület, hanem politikusok, háttéremberek állnak mögötte. A tiszteletbeli igazgatóságában Bernard Cazeneuve volt francia szocialista miniszterelnök, Dimitrisz Avramopulosz, a Jean-Claude Juncker vezette EB migrációs ügyekért felelős biztosa, valamint Federica Mogherini, az EU előző külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és bizottsági alelnöke is szerepelt. Ezek a nevek sokat elárulnak a FI befolyásáról, tehát nem egy piszlicsáré gittegyletről van szó.

Rajtuk kívül ugyancsak benne volt a testületben Emma Bonino. Ő az alapítója egy másik, az ügyben érintett NGO-nak, a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) nevű szervezetnek, amelynek igazgatója, Niccolo Figa-Talamanca is a korrupciós botrány szereplőjeként került hűvösre. Bonino tehát fontos kapocs. Az olasz hölgy baloldali–liberális polgárjogi harcos, dolgozott Olaszország külügyminisztereként, és volt EP-képviselő is. A Mandiner még a botrány kirobbanása előtt, novemberben portrécikkben mutatta be a politikust. Ebből kiderült: Bonino Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának igazgatótanácsi tagja, liberális pártját pedig az idei ­itáliai választások előtt másfél millió euróval támogatta a spekuláns.
Ismerős ez a módszer valahonnan…

Az is biztos csak a véletlen műve, hogy Bonino neve a European Council on ­Foreign Relations (Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa) nevű szervezetben is feltűnik, ahol társaival: Eva Kailivel, Dobrev Klárával, Bajnai Gordonnal, a magyar baloldal hárommilliárdos kampánytámogatását megszervező Korányi Dáviddal és Soros Györggyel is megvitathatták a fontos politikai kérdéseket vagy a kampánytámogatások technikai módszereit.

A Katar-gate-től néhány lépésben el is jutottunk a hazai ellenzék támogatási botrányának szereplőihez.
Ugyanaz tehát a hálózat működési elve. A hivatalos pártpolitikai világból kivont ­NGO-k – amelyeket volt baloldali politikusok, szakértők, tanácsadók, asszisztensek alapítanak és vezetnek – kiváló eszközei lehetnek a rejtett kampányfinanszírozásnak, párttámogatásnak is vagy épp a korrupcióból származó források tisztára mosásának. Természetesen mindez idáig csak gyanú és feltételezés. Várjuk a hatóságok bizonyítási eljárását, amire, reméljük, hamarosan Brüsszelben és Budapesten is kétségeket kizáróan sor kerül.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője

Borítókép: Eva Kaili görög szocialista képviselő, az Európai Parlament alelnöke, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.