idezojelek

Kretének miatt mindenkit büntetni csúnya dolog

Mai szemmel visszatekintve, valamikor réges-régen valóban áldatlan állapotok uralkodtak a dohányzás területén.

Cikk kép: undefined
Fotó: Christian Bruna

Mai szemmel visszatekintve, valamikor réges-régen valóban áldatlan állapotok uralkodtak a dohányzás területén. Mindenki cigizett mindenhol. Az orvos a rendelőjében, a beteg a kórház folyosóján, és még jó, ha nem a kórteremben az ágyban, az étteremben nem lehetett biztosra menni az ügyben, hogy a leves gőzölög vagy csak a füstöt lehet vágni (emlékszem egy olyan étteremkritika-sorozatra, amelynek minden részében az volt a kulcsmondat, hogy a pincérek a megfelelő tempóban és ritmusban cserélik a hamutartókat vagy nem), dohányzott a nép dohányos része földön, vízen és levegőben, vonaton és repülőgépen, utóbbiakon azért szeparálva.

Nem úgy, mint egy Zsiguliban, ahol az átlagos utaslétszám öt volt, és ebből öten cigarettáztak, telente szigorúan csutkáig feltekert ablakok biztonságos ölelésében. És a csikkek valóban elborították a közterületeket, folyamatos elfoglaltságot biztosítva ezzel az utcaseprőknek. Kemény volt, na. Aztán egyik pillanatról a másikra megváltozott minden. Radikálisan, vö. eszetlenül, ahogy lenni szokott.

 A fedőszöveg az egészségünk védelme volt, ami persze egy rettenetes hazugság. Az egészségünk védelmét a mezőgazdaságnál, az élelmiszeriparnál és a gyógyszeriparnál kellene kezdeni, csakhogy ezekhez senki nem mer hozzányúlni.

Vegyük sorra, természetesen a teljesség igénye nélkül, hogy mi történt ennek szellemében! Adóemelés, amit a dohányipar természetesen azonnal „beépített” a fogyasztói árakba, lefordítom: a cigi ára az egekbe emelkedett, ami aztán „lecsapódott” a kedves vásárlónál, tehát már megint a lánc végén szívtak. Nem csak a cigarettát, ugye. 

A vásárlási lehetőségek szűkítése. Olyannyira, hogy vannak helyek, ahonnan a dohányosnak esetenként húsz-harminc kilométert kell autóznia a betevőért, ami nyilván jót tesz a környezetnek. 

A dohányosokat azonnali hatállyal kivágták a vendéglőkből, mint macskát… Ezen el lehetne polemizálgatni, hogy ahol rendelkezésre áll külön helyiség, onnan miért, de hagyjuk. De hogy a tradicionális kocsmákból miért, arra nincs mentség. A dohányzás ugyanis a kocsmakultúra szerves része. Miként a dohány maga az emberiségé, akár a bor vagy éppen az olíva, de ebbe most ne szaladjunk bele, Hamvas megírta ezt is remekül.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradjunk a csehónál. A kitiltás következményei. Egy. A vendégsereg kizúdult az utcára, és miközben a pulthoz maximum rendelés céljából fáradt, tehát a beltér üresen tátongott, odakint pokollá tette a környék lakóinak életét, akiket persze senki nem védett meg. 

Kettő. Miután télvíz idején ugyanez történt (itt említeném meg egy pillanatra azt a túltolást, hogy akadnak olyan helyek is, ahol nyáron, a teraszon sem lehet rágyújtani, de oda dohányos be sem teszi a lábát), másnap a fogyasztók jelentős része meghűléses tünetekkel fel is kereste a háziorvosát, kiesett a munka világából, és újabb terheket pakolt az egészségügy napszámosának vállára, aki ekkor már ideges is volt, mert vagy nyolc órája nem gyújtott rá.

De ha már itt tartunk. A dohányzás súlyos szenvedélybetegség. A beteg stresszhelyzetekre (is) reagál. Rágyújtás helyett mehetne ugyan futni is a betonon a sportszeripar legnagyobb örömére, hogy aztán az ortopédián vegyék kezelésbe, de ezt most hagyjuk, mert nem fog. De ha a kórház udvarának legtávolabbi sarkában sincs egy menedékhely, ahol cigizhet, garantáltan rosszabb állapotba kerül.

A repülés szintén egyfajta stresszhelyzet. Hogy a gépen nem lehet dohányozni a csőben, érthető. Aki nem bírja ki, legfeljebb nem utazgat Hongkongból Paraguayba, vagy más drogokhoz nyúl, amitől egy másik iparág képviselői tapsolnak, mint varázslatos módon hívővé változott utasok a pilótának. De mivel a repülőút előtt és után is órákig tart az egyébként teljesen felesleges tökölődés, azért néhány négyzetmétert illene biztosítani az amúgy leprásként kezelt embereknek. 

Nem tudom, megvan-e még, de néhány évvel ezelőtt az amszterdami reptéren volt egy üvegkalicka, ahol a csodarabbitól az izlandi favágóig mindenki összekapaszkodott a világbéke érdekében, igaz, ott nem látták egymást a füsttől.

Sorolhatnám még, de mindez csupán onnan jutott eszembe, hogy a hírek szerint Spanyolországban tovább tervezik egzecíroztatni a dohányosokat, például sorra tiltják ki őket a strandokról. Értem. 

A homokba dugdosott csikkek látványa elborzasztja a jóérzésű dohányosokat is, akik egyébként összegyűjtik a végterméket, és elballagnak vele egy szemetesig. De a kretének miatt mindenkit büntetni a kollektív bűnösség elvén alapul, az meg csúnya dolog. 

Az állandó, nyakló nélküli tiltás ugyanakkor vagy ellenállást és dacot szül, vagy sunnyogáshoz vezet. Vagy mindegyikhez egyszerre.

Borítókép: cigarettázó férfi egy bécsi kávézóban 2019. október 31-én (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.