idezojelek

Léthé vize és a végtelen migráció

Von der Leyen és Weber mintha nem emlékeznének korábbi nézeteikre; most már támogatják az unió külső határainak megerősítését, akár kerítések építésével is.

Cikk kép: undefined
Fotó: Havran Zoltán

A jelenleg, átmenetileg hatalmon levő brüsszeli bürokraták és nyugat-európai vezetők, úgy látszik, nem emlékeznek az ógörög filozófus, Hérakleitosz bölcs mondására, amely szerint nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba. Ők nem kétszer, hanem immár sokadjára is belelépnek, vélhetően azért, mert már jócskán vedeltek a Léthé vizéből. Mint tudjuk, a görög mitológiában Léthé a feledés folyó istennője, s az alvilágba kerülő holt lelkek azért isznak a vizéből, hogy elfeledjék világi életüket. Az ógörög nyelvben az igazság, alétheia (a Léthé szó „a” fosztóképzős változata) azt jelenti: nem felejtés. Vagyis az igaz(ság), amit nem nyel el, nem fed el Léthé.

A felejtés egyetlen ellenszere a visszaemlékezés, ezért kell a memóriánkat szüntelenül karbantartanunk és felfrissítenünk.

Például a sokat emlegetett migrációval kapcsolatban is. Emlékezzünk arra, hogy a tömeges, illegális migráció első nagy, 2015-ös hulláma idején elsőként a magyar kormány döntött úgy, hogy műszaki határzárat, vagyis kerítést épít Magyarország, egyben az Európai Unió védelmében. Akkor szinte egész Európa bírálta, gúnyolta vagy gyalázta a magyar kerítést, nyolc év elteltével azonban most a brüsszeli „elit” egy része – Ursula von der Leyentől Manfred Weberig – mintha nem emlékezne korábbi nézeteire; most már támogatják az unió külső határainak megerősítését, akár kerítések építésével is! Orbán Viktor ezt a pálfordulást – joggal – így kommentálta: 

Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt azonban megörülnénk a meglepő (kivételesen pozitív) fordulatnak és az igazságunk győzelmének, rögtön tegyük hozzá, hogy az unió vezetése nyolc éve újra és újra ugyanabba a folyóba – vagy inkább posványba – lép bele, és sehogy sem tud/akar kievickélni belőle. Ennek látványos jele az Európán kívülről érkező tömeges migráció kudarcos „kezelése”. 

Aminek része egyfelől a legális és az illegális migráció, másfelől a politikai menekültek és a gazdasági (megélhetési) bevándorlók szándékos összemosása éppúgy, mint a migránsok unión belüli kötelező szétosztásának erőltetése, az őshonos és a jövevény – az európaitól alapvetően eltérő kultúrájú, vallású, világnézetű, szokású, viselkedésű – populáció összekeverése.

Legutóbb csütörtökön az Európai Parlament (megint) megszavazta, hogy ha az unión kívüli migránsok hirtelen és tömeges érkezése egy adott tagállamban válsághelyzetet idéz elő, az adott ország megsegítését célzó úgynevezett „szolidaritási mechanizmus” keretében kötelező legyen a migránsok tagállamok közötti elosztása. Erre úgy reagált Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő, hogy 

ez egy régi rossz, lejárt és leszerepelt javaslat, márpedig ha egy módszer nem működik, akkor le kell állni az erőltetésével, és valami mással kell próbálkozni.

Orbán Viktor már 2015. január elején (még a migránsinvázió megindulása előtt) Párizsban, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, sokkoló iszlamista terrortámadást követő nemzetközi szolidaritási menet résztvevőjeként – az európai vezetők közül elsőként! – figyelmeztetett arra, hogy a gazdasági bevándorlás rossz, csak bajt és veszedelmet hoz az európaiakra, ezért a bevándorlást meg kell állítani. De az alkalmatlan és felelőtlen európai vezetők akkor sem – és többnyire azóta sem – hallgattak rá, hanem bírálták és támadták, s újra és újra beljebb léptek a migráció mocsarába, amely mára szinte egész Nyugat-, Észak- és Dél-Európát elnyelte. 

A migrációt nem kezelni kell, hanem megállítani; nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol a baj van: ez a magyar kormány – a magyar nép túlnyomó többsége által támogatott – egyszerű, egyértelmű, következetes álláspontja és politikája immár nyolc éve.

Erről beszélt Szijjártó Péter is kedden Addisz-Abebában, Afrika második (a világ 12.) legnagyobb népességű országának fővárosában. Rámutatott arra, Európa ahelyett, hogy meg tudta volna védeni magát a migrációs nyomástól, a brüsszeli politika újabb és újabb migrációs hullámokat inspirál. Ezért a magyar kormány különös jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek azon afrikai országokkal, köztük Etiópiával, amelyek képesek és készek is arra, hogy otthon tartsák a fiatal népességüket, akik a saját országuk jövője szempontjából kulcsfontosságúak.

Ez (volna) a helyes migrációs politika vezérfonala Afrika és Európa számára egyaránt: helyben tartani, nem pedig exportálni, illetve importálni embertömegeket a humanizmus és a haladás, az emberi jogok hamis ideológiájával és üres jelszavával. 

Ez szerencsére egyre több afrikai vezető véleménye is. Például Peter Turkson ghánai bíboros, a legtekintélyesebb afrikai származású vatikáni főpap már hat éve úgy nyilatkozott, hogy ideje megállítani az Afrikából Európába özönlő migrá­ciót, mert a megoldás nem Európában keresendő, hanem az afrikai kontinensen. 

Várhatod, amíg eláll a víz, vagy elzárhatod te magad a csapot

– mondta, de őrá sem hallgattak.
Pedig vele szinte egy időben Angela Merkel német kancellár is azt indítványozta, hogy a legfejlettebb ipari államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat összefogó G20-csoportnak partnerségre kell lépnie Afrikával a gazdasági fejlődés és a biztonság megteremtése érdekében, mert a fiatalok elvándorolnak a kontinensről, ha „túl sok reménytelenséget” látnak. Ám a szép szavak azóta feledésbe merültek, maga Merkel rég lelépett a színről, s bár e hét elején Berlinben átvette a legmagasabb német állami kitüntetést, ha majd emlékeznek rá a jövőben, nyilván sokan úgy fognak, hogy 

ő volt az egyik fő felelős Európa idegen kultúrájú migránsok általi elözönlésében, de­stabilizálásában, végül meghódításában.

Summa summarum: aki az igazságra szomjazik, ne a Léthé vizéből igyon!

Borítókép: a magyar határkerítés (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.