idezojelek

Az írástudók súlyos felelőssége ebben a helyzetben

Ott tartunk, hogy az EU urai törvényesítették a kettős mércét és az uniós szerződések lábbal tiprását Magyarország rovására.

Cikk kép: undefined
Fotó: Olivier Hoslet

Az írástudó fogalmát itt a lehető legszélesebb értelmezésben használom – semmiképpen nem a farizeusokra gondolok –, azaz azokat az embereket sorolom ide, akik szellemi teljesítményükkel hatást gyakorolnak a szűkebb vagy akár a lehető legtágabb környezetükre is. Azaz nem csupán az írókat, költőket, irodalmárokat értem írástudó alatt, de idesorolom a tanárokat, tudósokat, közéleti szereplőket, kutatókat, politikusokat, sőt a művészeket is. A hatás persze lehet jó és rossz is. S éppen ebben rejlik az írástudó felelőssége. Az ugyanis csak akkor lesz kedvező, ha az írástudó esetében a szakmai felkészültség józansággal, erkölcsi tartással párosul, ellenkező esetben nem építés, hanem rombolás lesz az eredmény.

Egyetértek Földi László Legyőzi az embert a lopakodó tudomány című cikkével (Magyar Nemzet 2023. június 2.), amikor arról ír, hogy miről szólhatna az ember által irányított tudomány fejlődése. Természetesen, illetve kívánatosan az emberiség javáról, a kiteljesedés érdekében a nem kívánt rossz gyakorlatok és tévedések zsákutcái­nak elkerüléséről. De ez csak akkor áll fenn, ha a cél nemes és erkölcsileg nem kifogásolható. Hiszen a racionalitás lényegében nem más, mint a dolgok helyes megítélése és egyúttal törekvés az észszerű feltételek megteremtésére. Ahogy 1939-ben írta Németh László: „A kultúra: feladatok és megfelelések. A világ megszorít s mi helytállunk.”

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai írástudók felelőssége ma a magyarságért való felelősségvállalás is, a jövőféltés és a józan patriotizmus építése a lelkekben.

Persze európaiaknak is kell lenniük, de európai magyaroknak, akiknek alapvető feladata a nemzet építése, a nemzet erkölcsi-politikai-tudományos-gazdasági tőkéjének növelése. A Szentírás szerint aki kardot ránt, kard által vész el. S később azt írja, hogy ha arcul ütnek, tartsd oda az orcád másik felét is. De az életben maradás törvénye nem szentesíti ezt a nézetet. Aki nem veszi fel a küzdelmet, annak letépik a fejét, az nem tudja megtartani a saját hazáját, a Kárpát-medencét sem.

Nem szabad Brüsszelben fület-farkat behúzva, megvert, szerencsétlen kutyaként viselkedni. Fel kell venni a küzdelmet az agresszíven zsaroló, megfélemlítő offenzívával szemben (Döbrentei Kornél megfogalmazása, Magyar Múzsa, 2023. már­cius). Igen, fel kell venni a küzdelmet minden fronton a magyarságot eláruló, a nemzeti érdekeket semmibe vevő, a nemzet létét felszámoló (Európai Egyesült Államok) balliberális megmondóemberek, influenszerek ellen. Az ilyen nézeteket valló politikusok, művészek, írók ellen. Éppen a nemzet érdekében. Hiszen ahogy Petőfi egyértelműen megfogalmazta a Tigris és hiéna című drámájában, a legnagyobb emberi bűn a hazaárulás. Az, amit egyes magukat egyébként magyarnak valló uniós képviselőink a saját népük, országuk, nemzetük ellen Brüsszelben tesznek. S büszkék erre.

Ellenük szellemi önvédelem kell, s éppen ez lenne a történelmi hagyományainkat tisztelő, az erkölcsi elvárásoknak megfelelő nézetekkel bíró, konzervatív szellemű írástudók feladata.

Ez a feladata s ez a felelőssége! Nem tűrhető, hogy éppen azok, akik a magyarság érdekében állnak ki, a saját nemzetük érdekében mernek igazmondásra vállalkozni (a migrációnak nem előnyei, hanem hátrányai vannak, az orosz–ukrán háború káros hatásai, az LMBTQ-lobbi nyomulását és a genderideo­lógia térhódítását fékezni kell) , azok állandóan becstelen támadások kereszttüzébe kerüljenek. S én úgy vélem – Kölcseyre utalva –, hogy ha az üldözött felé kard nyúlik barlangjában, akkor azonnal és könyörtelenül fel kell venni a harcot. A hódítók, a gyarmatosítók, a magyarság lelkét megnyomorító ideológiák ellen.

Ott tartunk, hogy az EU urai törvényesítették a kettős mércét és az uniós szerződések lábbal tiprását Magyarország rovására. Ha ezt hagyjuk, ha nem tiltakozunk – gyáva népnek nincs hazája –, akkor igen rövid időn belül szellemi szögesdrótok közé fogják a magyarságot internálni és egy globalizációs gettónak leszünk a részei. Elfogadható az, hogy a hazai és a brüsszeli balliberális támadások, a lankadatlan pusztító aknamunkájuk következtében elsüllyedjen egy nemzet? Nagy, nagyon nagy az írástudók felelőssége. Fel kell rázni a nemzetet, az ifjúságot. Fel kell lépni a hamis próféták ellen.
Megadatott számomra, hogy ezen földrésznek az összes országában jártam már és rengeteg ott élő emberrel cseréltem eszmét.

Őszintén mondom: Európa elesett. Fogalmazhatunk úgy is, hogy Európa elrablása megtörtént. S arra is rá kell ébrednünk, hogy a valódi, az igazi térképet a legyőzött bika vére rajzolja az aréna homokjába.

De talán maradt még néhány kisebb terület ezen a kontinensen, ahol még nem visszafordíthatatlan a pusztulás. Ha nem tűrjük el, hogy meghamisítsák a múltunkat, és vállaljuk gyökereinket, akkor talán van még némi remény. De a remény realizálásához hatékony írástudókra is szükség van! Keresztény elkötelezettségű, hazájukat, népüket, családjukat szerető, példát és irányt mutatni képes írástudókra. Olyan írástudóra (Vörösmarty, Zalán futása), „aki merész ajakát hadi dalnak eresztvén / a riadó vak mélységet fölverje szavával”.

A szerző egyetemi tanár

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2023. május 15-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A gyűlölet anatómiája

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa nem azonos Brüsszellel

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A Cigánykirály meztelen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.