Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

idezojelek

Még kell valamit mondanom, Ildikó! 

Némi megütközéssel olvastam – bár káröröm is lehetett volna akár –, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke távozásra szólította fel a DK elnökét.

Szili Katalin avatarja
Szili Katalin
Cikk kép: undefined
2024. 07. 04. 12:12

Némi megütközéssel olvastam – bár káröröm is lehetett volna akár –, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke távozásra szólította fel a DK elnökét. Tette ezt azok után, hogy a választás előtt az MSZP-ben még a Gyurcsányékkal való összefogás perspektíváját, triumfálási esélyét éltették!  

Fölébredve kései Csipkerózsika-álmából, a balliberálisok megmondó- és exnagyasszonya, miután vett egy frissítő zuhanyt, néhány kérdést rögtön meg is válaszolhatna, már csak azért is, mert ezzel önnön lelkiismeret-vizsgálódását is elősegítené.   

Tizenöt elherdált év távlatában az a politikai közösség, amelynek az exelnökasszony kitüntetett felelősséggel tartozik, talán megérdemelne ennyit. Azok a szélesebb rétegek is megérdemelnék, akik valaha az igazi szociáldemokráciában, s egy népi-nemzeti baloldalban hittek. Hogy ez jól menjen a mákonyos álmából eszmélő Lendvai Ildikónak, néhány kérdés megfogalmazásával segítek. 

  1. Miért nem került soha a társadalom elé az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalának valódi története? Én ezt levélben kértem 2009 decemberében a párt elnökétől. Megjegyzem: mindenki tudja, hogy az nem kiszivárogtatás, hanem „saját hibás” – azaz rossz politikai szemmértékkel szándékolt – nyilvánosság elé vitel volt. Miért nem tisztázta ezt a kapitális öngólt az MSZP?   
  2. A 2010-es listaállításnál – előre látva a súlyos vereséget – miért nem az új arcok, illetve a széleskörűen elfogadott politikusok kerültek előtérbe? 
  3. Miért hallgatott a vezetés, amikor 2009. december 5-i választmányi ülésen elhangzott a kérés, hogy a 2004. decemberi kettős állampolgárságról szóló kudarcos népszavazás miatt, legalább az ötéves évfordulón kérjünk bocsánatot a határon túli közösségeinktől?!  
  4. Hol volt a kétharmados vereség után – a talpra állást segítő – baloldali érdekek határozott képviselete?  
  5. Hol van ma már a sok-sok, egymást követő, s mindig megújulást ígérő, de azt komolyabban meg sem kísérlő elnök sora? 
  6. Miért hagyta az MSZP, hogy a szociáldemokrácia zászlaját is kicsavarják a kezéből? Miért nem voltak még csak tiltakozó hangok sem? 
  7. Az elmúlt másfél évtizedben az MSZP miért a pártot tönkretevő és kifosztó figurákban látta a megmentőit? 
  8. Miért nem vállalta és vállalhatta soha az MSZP a saját útját? 
  9. Miért nem válaszolta meg komolyan soha azokat a kérdéseket, amelyekre pedig harmincöt éve tartozik válasszal a közvéleménynek? Ilyen például a nemzethez, a kereszténységhez, a békéhez, a migrációhoz való viszony. 
  10. Ha a fentiek bármelyikében mást képvisel az MSZP, mint a DK, akkor min is alapul az összefogás? Csak nem egyéni egérutakat keresnek egyes politikusai? 
  11. S persze milyen alapon kéri számon most a Csipkerózsika-álmából fölriadt Lendvai  Ildikó egy másik párt elnökének lemondását? 

Végezetül emlékeztetnék még arra is, hogy volt a pártban egy, Gazsó Ferenc és mások által jegyzett Társadalompolitikai Tagozat (TPT). 2004–2008 között ez a tagozat harcolt a neoliberális, nemzetietlen, és egyben minden szociáldemokrata értéket sutba dobó kormányzati ámokfutással szemben. A TPT 2005. szeptember 9-én kiadott „A NÉPÉRT ÉS A NEMZETÉRT” címet viselő programjavaslatát úgy söpörte le az asztalról a pártvezetés, hogy nyoma sem maradt. 

A tagozatot pedig  kizárta! 

Vagy önmagamat is idézhetem a 15 éve, 2009. november 29-én megjelentetett – „Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés!” című – vitairatomból:  

 …A szocialista pártot és ezzel együtt a baloldali politikai szemléletet övező erkölcsi megítélés olyan bezártságot jelent, amihez hasonlót csak a rendszerváltás környékén élhettek meg a tisztességes és őszinte baloldaliak.  A baloldali értékrendű embereknek, a szocialisták többségének kevés közük volt azon országos és helyi hibás politikai döntésekhez, módszerekhez, amelyek a jelenlegi morális és politikai mélyrepülést okozzák. Sőt, az ő valós teljesítményeiket, erőfeszítéseiket is semmissé teszik ezek a hibák, s nem válhatnak a baloldali politika hozadékává. Mindent elsöpörni látszik a sokszor jogos indulat, már-már népharag. Ez a kibontakozó folyamat, ez a lázas állapot, amelyben a baloldali társadalomszemlélet elszigetelődni, gettósodni látszik az egész társadalom jövőjét tekintve káros, sokunk számára elfogadhatatlan állapot!...

Írtam, mondtam - és mondtuk ezt sokszor és sokan!  

Ildikó, most, hogy a rossz álom után a valóság fölébresztett, nem kellene végre mindezzel szembenézni?  

A vereség okait másokon számonkérni, olyan, mintha a potyautas a jeggyel utazókat lázítva az útvonal helytelensége miatt reklamálna a masinisztánál, s azt követelné, hogy adja át vezetést másnak!  

Persze az igazi szocdem vonat már elment. 

Marad a lelkifurdalás, már akinél,  persze... 

Borítókép: Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke érkezik a párt választmányának ülésére Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. június 1-jén (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Az amerikai birodalom hanyatlása

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

A baloldal történelmi pszichopátiája

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Sikerrel járt az RMDSZ mozgósítása

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A túlélés ellenforradalma

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.