Együtt

A pápalátogatás mindenkinek fontos esemény volt, amelyből nagyon sokáig lehet ihletet meríteni, és fel kell használni építkezésre.

2019. 06. 03. 6:00
FERENC ppa
Csíksomlyó, 2019. június 1. Ferenc pápa szentmisét pontifikál a csíksomlyói hegynyeregben, Erdélyben 2019. június 1-jén. A katolikus egyházfõ háromnapos pasztorális és ökumenikus apostoli látogatáson vesz részt Romániában. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott kellett lenni. Aki elment, az érti, miért. A pápalátogatás ugyanis lelki élmény és személyes ügy, egyben nagyon erős közösséget teremt. Ilyenkor leolvad a külső, a média által alkotott máz a világi vezető Ferenc pápáról, és az lesz, akinek lennie kell, a legfőbb pásztor. Ő látogatott el Csíksomlyóba, de mégis, mintha ő mondott volna köszönetet ezért a látogatásért annak a százezernyi zarándoknak, aki felment a nyeregbe. Mert látta, hogy van itt, a túlságosan is elfeledett Erdélyben egy nagyon erős közösség, amely láthatóan nem fog változni, ha már az elmúlt több mint ezer évben hajlíthatatlan tölgyfa volt. Ez a közösség nem látható, és talán nem is akarja, hogy vele foglalkozzon az egész világ. Ez nem amolyan szenvedési verseny, hogy kinek rosszabb. A jövő úgyis azé, aki azt mondja, majd jó lesz, s tesz azért, hogy valóban jó legyen. Az mindenképp személyes elhatározás volt a pápától, hogy ő oda akar menni Csíksomlyóra, megnézni, milyen is az, amikor a magyarok imádkoznak.

Ezt mi tudjuk, de ő nem tudta. Most pedig látta, hallotta, érezte, milyen, amikor egy emberként válaszol latin szavaira a százezernyi magyar: És a te lelkeddel. Pedig itt is vannak fájdalmas emlékek, mi aztán tudjuk, mit jelent, hogy megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt. Ez az élő egyház megjelenése volt, a szó legszorosabb értelmében. Mert egy közösséget alkot a magyarság, egy hazában él, határoktól függetlenül, és egy értékrendet követ. Ez a nyugati, szivárványos szürkeség tökéletes ellenpontja, amely olyan gazdag és sokszínű ezzel a stabil értékrenddel, hogy a jövőt is elnyerheti. A százezer ember, aki felzarándokol a városból a zuhogó esőben a dombra, csak azért, mert ott misét hallgathat, az a színes világ maga. Pont ez az egyéniség lényege, hogy képes lehajtani a fejét, alázatot mutatni és letérdelni, ha le kell.

A rendkívül érzékeny diplomáciai manőver tökéletesen sikerült. A pápa láthatta, kik a magyarok, kik a székelyek, s ki az a kőszikla, akire még Péter is építkezni tud. Mi, magyarok pedig megérezhettük saját közösségünk erejét, anélkül, hogy ez bárkinek fájdalmat okozott volna. Ha százezer ember kiabál, az hangorkánt okoz, ha viszont százezren vannak egyszerre csendben, az megmozdíthatatlan tömböt hoz létre. Az Apostoli Szentszék ki tudta nyújtani a kezét a román ortodoxia felé, de ugyanabban a pillanatban rá is világított a magyarokra. A magyarok pedig a jövő héten újra összegyűlhetnek Csíksomlyón, amikor Ferenc pápa már rég Rómában lesz. Akkor pedig újra átélhetik az összetartozás élményét, a búcsút, a megváltást, a vallástól független örömöt. Mert nem kell ahhoz katolikusnak lenni, hogy valaki Csíksomlyón boldog legyen.

A pápalátogatás mindenkinek fontos esemény volt, amelyből nagyon sokáig lehet ihletet meríteni, és fel kell használni építkezésre. Most még nem lehet teljesen átlátni, milyen hatása lesz a pápa látogatásának, de lehet, hogy egy fontos lépcsőfok a románok és magyarok közötti kiegyezés felé. Ferenc pápa a múlt fájdalmas emlékeinek megbocsátására és abban a lehetőség megtalálására szólított, ez pedig a magyarok és a románok szívét is megérintheti. Ahogy egy magyar polgármester mondta székely viseletben a román nyelvű könyörgést, látható, hogy van út a megbékélés felé. Természetesen nincs semmire biztosíték, s nem is csak ennyi a feladat ebben az ügyben. De a lehetőség adott, és talán érdemes is kihasználni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.