Bajban a béke iparága

A Koronavírus-járvány miatt szerte a világban sokan búcsút mondtak a tervezett utazásuknak, és nem csak az olaszországi kirándulások jelentős része maradhat el.

2020. 02. 27. 6:00
null
Hongkong, 2020. január 26. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án. Hongkongban eddig hat koronavírus-fertőzést jelentettek. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst. MTI/EPA/Jerome Favre Fotó: Jerome Favre Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A turizmust a béke iparágának is nevezik. A béke iparága azonban a gazdaság egyik legérzékenyebb területe. Függ például az időjárástól, a jövedelmek alakulásától, az árak változásától, a politikai és gazdasági helyzettől. Ha pedig valami rendkívüli történik – természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok, terrorcselekmények, világméretű járványok –, akkor azt sokszorosan megérzi az ágazat. A távoli és a közeli múltban is volt mindegyikre példa. Most sincs másként.

Az Egészségügyi Világszervezet kínai képviseletéhez 2019. december 31-én érkeztek az első jelzések arról, hogy Vuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket jegyeztek fel. A hatóságok január 7-én azonosították az új típusú koronavírust. Másfél hónappal később közölte az egyik ismerősöm, hogy nem repülnek el Olaszországba, holott a jegyeket gyermekeiktől kapták ajándékba. A járvány miatt döntöttek így. Nemcsak ők mondtak búcsút a tervezett utazásnak, hanem sokan szerte a világban, és nem csak az olaszországi kirándulások jelentős része maradhat el.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség egy héttel ezelőtt harmincmilliárd dollárra (mintegy kilencezermilliárd forintra) becsülte azt az összeget, amit a bevezetett közlekedési korlátozások okoztak ez idáig. Ahogy az idő telik, ezt az összeget úgy lehet tovább szorozni. A turizmus és a sport kézen fogva jár. Sorra halasztják el a kisebb és nagyobb rendezvényeket, tegnap jelentették be, hogy Kínából Spanyolországba helyezték át a triatlon-vegyesváltók olimpiai kvalifikációs versenyét, valamint elmarad a jövő hétre tervezett német nyílt tollaslabda-bajnokság. Van, aki szerint számolni kell az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság elmaradásának lehetőségével is.

Ha pedig tágítjuk a kört a gazdaság egészére, akkor egészen brutális számokról hallani. Egyes elemzők nem zárják ki, hogy a globális növekedési veszteség meghaladja az ezermilliárd dollárt (300 ezermilliárd forintot), ha a koronavírus világjárvánnyá szélesedne. Az Európai Bizottság szintén vizsgálja, hogy a helyzet milyen kockázatot jelenthet az európai gazdaságra. A hatást nyilván még korai felmérni, de az előrejelzéseket vélhetően lefelé módosíthatják.

A turizmus a magyar gazdaságban is kiemelt szerepet játszik. Tavaly minden rekord megdőlt, a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma meghaladta a 31 milliót. Ezen mintegy fele-fele arányban osztoztak a külföldi és hazai utazók. Jelentősen nőtt azoknak a száma, akik az átlagosnál többet költenek, több amerikai, angol, olasz, izraeli és kínai turista kereste fel hazánkat. Mindebben közrejátszott, hogy Magyarország biztonságos, az elmúlt évek fejlesztései vonzóbbá tették Budapestet, a magyar családoknak pedig több pénz jutott utazásokra. Jogosan lehetett reménykedni abban, hogy a lendület folytatódik. De most más forgatókönyvekkel is számolni kell. Nemcsak nálunk, de máshol is.

Ma nyílik meg Budapesten a magyar turizmus seregszemléje, az Utazás kiállítás. A sors fintora, hogy a külföldi díszvendég Olaszország. Mit lehet mondani most, mivel lehet hangsúlyozni az ország sokszínű vonzerejét? A tájak szépségét, a napfényes klímát, a jellegzetes olasz konyhát, a kulturális és vallási értékeket?

A vírus most sok mindent zárójelbe tehet. Nemcsak az olasz turizmus képviseletének fájhat emiatt a feje, hanem mindenkinek. Egy járványt természetesen nem lehet pusztán a gazdaság szempontjából mérlegre tenni. Ennél jóval többről van szó. Ami ilyenkor tilos, az a felesleges pánikkeltés. Ha valamikor szükség van a józan észre, akkor annak most van itt az ideje.

A pánik ugyanis gyorsabban terjed, mint a vírus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.