időjárás 13°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Az új otthon

Sitkei Levente
2020.04.20. 06:00
Az új otthon

Gyertek haza! – hívta Budapest a távolba szakadt gyermekeit, amikor kiderült, baj van. Nem itt, nem ott, hanem mindenütt. Itt se vagyunk birtokában a vakcinának, itt se ígérhetünk kellemes sétákat a Városligetben, de azt igen, hogy a honfitársaiddal fogod átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Az emberek pedig jöttek, felszálltak a mentesítő gépekre, Amerikából és Ázsiából összegyűltek egy megfelelő repülőtéren, s irány a rég vagy nem olyan rég nem látott otthon. A nagyratörő és lelkes kivándorló pedig hirtelen megértette, hogy van hazája. Olyan állam, amely azért létezik, hogy ő biztonságban legyen, és mikor ez megkérdőjeleződött, utánanyúlt és jelezte, itt nem vagy idegen.

Ez a jelenség mindenütt lezajlott a világon. Hazatértek azok, akik a világot sajátjuknak érezték, akinek mindegy volt, hol élnek, mert világpolgárok, akik tehetségüket és szakképzettségüket pénzzé és csak pénzzé tették, akik kalandokat kerestek, akik nem találták meg a számításukat saját lakhelyükön. A nagy, kényszerű népvándorlás egyben azt is bebizonyította, hogy a világpolgárság és a nagy összeborulás a népek kék-csillagos mezején csak mítosz.

Regényekben működik, de a valóságban nem. Minden hely valakinek az otthona, és minden helyet irányít valaki, aki azért küzd, hogy annak a lángoktól ölelt kis országnak boldogabb legyen a sorsa.

A DK azzal kampányol, hogy ő a legeurópaibb párt Magyarországon, és hisz az Európai Egyesült Államokban, ez pedig egyértelműen jelzi, hogy miféle elképzelése van a világról, miszerint nincs haza, csak Európa, s nincs felelősség, csak Brüsszel irányításával. Azt pedig pontosan látjuk, milyen az, amikor baj van, és annak a kezében van a válságkezelés, amelyet mindenki csak úgy tessék-lássék tart önmagáénak.

A világ ugyanis nem csupán arról szól, hogy milyen vállalkozásokat tudunk nyélbe ütni, milyen újabb jogokat tudtunk megszerezni, s miként tudom a mindennapi életben növelni a befolyásomat egy online videóval? Itt vannak a rossz napok, a háborús készültség, az ismeretlen veszedelem. Ilyenkor hallgatnak a múzsák, és bizony szegény Greta Thunberg is hirtelen eltűnt a világ legfontosabb emberei közül.

Előjöttek azok, akiknek a bajban nagyon komoly feladata van, a nemzeti kormányok, a katasztrófavédelmi szakemberek, a mentők, a rendőrség, a hadsereg, a titkosszolgálat, az a mindig is létező és folyamatosan dolgozó hálózat, amely láthatatlanul óvta a hazát. Európa-szerte látható, az emberek abban bíznak, hogy ez a rendszer valóban működik, és ráébrednek, hogy valóban van, aki ehhez az egész védelmi hálózathoz jobban ért, mint az átlagpolgár. Ezért aztán nem megy ki sétálni, nem rúgja fel a szabályokat, segít a szomszédjának és a rokonainak.

Ez pedig hatalmas tanulság. Az országok vezetése nem egy számítógépes szimuláció, hatalmas felelősséggel jár és szakértelmet követel meg. A hibák súlyos következményekkel járnak, a sikereket természetesnek veszik. A többi ország pedig valójában nem foglalkozik azzal, hogy máshol milyen is a helyzet, csakis az érdekli, ez mennyiben érinti a hazáját? Olaszország a nagy európai összeborulásban tökéletesen magára maradt, Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől pedig annyira futotta, hogy minden ország nevében bocsánatot kért.

Pedig valójában ő nem beszél mások nevében, csakis a sajátjában, az Európai Bizottság fennkölt európaisága legalábbis megkérdőjeleződött a válság során. Az Európai Parlament képviselői saját magukat is haszontalannak érzik a parttalan viták és az online szavazások láttán, főleg azok, akik maguk is hazamentek, amikor lehetőségük nyílt erre. Mert azért Brüsszelnél van jobb hely. Mondjuk az otthon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.