idezojelek

Megtiltanák, hogy fűts

Robert Habeck szerint a bérlakásokban csökkenteni kellene a törvényben előírt legalacsonyabb hőmérsékletet.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Christian Marquardt

Ahogyan az várható volt, a napokban zseniális ötlettel rukkolt elő egy német politikus. Azért volt várható, mert már egy idő eltelt a legutóbbi világmegváltó holland ötlet óta, amelyik – ha jól emlékszem – azt tartalmazta: mosás helyett szellőztessük-napoztassuk használt zoknijainkat, mi magunk pedig fürdés helyett spontán bűzölögjünk a gangon. Ha mindenki precízen így tesz (nem mos, nem fürdik), saját kipárolgásunktól úgysem érezzük majd a többiekét. Ahogyan a művelt angol mondaná: win-win! Egyformán büdösek leszünk, ami mindannyiunknak jó. Kivéve Putyint, aki – ha egyáltalán él – akkor remegve tépkedheti az intarziát az atombunkerben.

Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter, sötétzöld politikus (az ottani Tordai Bence) a minap azt vetette föl, hogy a bérlakásokban simán lehetne csökkenteni hat Celsius-fokkal a törvényben előírt legalacsonyabb hőmérsékletet. Persze nem most nyáron, a rekkenő hőségben, amikor a tikkadt bérlőknek amúgy igencsak jólesne, dehogy – hanem majd télen, mikor jönnek a mínuszok. Akkor kell kötelezően lejjebb tekerni a német nagycsaládos meg kisnyugdíjas bérlők konvektorát, központi fűtését. Tizennyolc fokos lakásban is van élet, majd meglátják! Sajnos, nem mindenki van elragadtatva az ötlettől: Klara ­Geywitz építésügyi miniszter például „törvényileg előírt megfagyásként” jellemezte a tervezetet. Gyanítom, Klara miniszter asszonyról hamarosan kiderül majd, hogy Putyin titkos szeretője volt…

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mondja valaki, hogy Németország nem tanult a történelemből! Lám, nyolcvan év alatt kiszámolták: elég csupán a haditechnikát kiküldeni a Don-vidékre, a személyzetet felesleges – utóbbiak mindenféle utaztatás nélkül, költséghatékonyan, odahaza is gyönyörűen megfagyhatnak.

Miként azt a jeles energetikai szakember, Márki-Zay Péter mondotta volt pár hete: érezni kell az energiaárak növekedését. Robert Habeck most ennél tovább ment: szerinte a külső hőmérséklet változását is éreznünk kell. Ha tél van, fázzunk, ha nyár van, süljünk meg. Ennyi áldozatot igazán meghozhatunk a toleranciában fogant, saját állampolgárait csak olykor-olykor irtó Ukrajnáért, amely – Von der Leyen asszony minapi szíves közlése szerint – már a háború előtt unióérett volt. (Ha jobban belegondolunk: tényleg! Kijevben is pont annyira komolyan veszik a korrupció elleni harcot és a nemzetiségi jogokat, mint Brüsszelben.)

Nem említettem: Herr Habeck pazar ötletének előzménye, hogy az oroszok a napokban némileg lejjebb tekerték a gáznyomást a németek felé az Északi Áramlaton. Történt ugyanis, hogy a Siemens az oroszellenes szankciók miatt nem bír visszaszállítani Kanadából egy felújított gázturbinát, így a csővezetéken lejjebb kellett venni a nyomást. Itt a példa: egyetlen szankcióval több helyen is lábon lőhetik saját népüket a haladó nyugat-európai politikusok. Amúgy ki nem találnák, de a német kormány szerint ezért sem a hülye szankcióik a felelősek, hanem Putyin. Mert szerintük „hamis” a turbinákra hivatkozni, rossz kompresszorokkal is kellene pumpálni a gázt. Ez az egész csak Putyin „politikai nyomásgyakorlása”. Az orosz devizatartalékok lenyúlása, orosz magánemberek és cégek vagyonának befagyasztása, orosz sportolók és művészek kitiltása mindenhonnan pedig nyilván jogállami, civilizált és baráti.

Mindeközben Szijjártó Péter külügyminiszter közölte: telefonon beszélt a Gazprom vezérigazgatójával és Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, akik biztosították, Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségeiket. Kinek mit intézett a kormánya. Jó hír, hogy mi télen továbbra is olcsó orosz gázzal fűthetünk. Nyugati „barátaink” pedig majd Dosztojevszkijjel meg morálhisztivel…

Borítókép: Robert Habeck (Fotó: MTI/EPA/Action Press pool/Christian Marquardt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.