idezojelek

Rozsdabetegség

Az európai uniós zöldpolitikán már megszületése pillanatától kezdve kiütköztek a rozsdafoltok.

Cikk kép: undefined

Kisebbfajta kétségbeesésbe kergeti az embert, ha szép zöld kertjében sétálva egyszer csak itt-ott barnás, sötétebb foltokat fedez fel a növények levelein. Némi utánaolvasással kiderül: rozsdabetegség támadta meg őket.

A rozsdabetegség állítólag nem öli meg, nem pusztítja el a teljes növényt, kivált ha idejében és kellő szakszerűséggel igyekszik a gazda meggátolni a rozsdásodás terjedését.

Az európai uniós zöldpolitikán már megszületése pillanatától kezdve kiütköztek a rozsdafoltok, s mivel nem történt meg a betegség időben és megfelelő gondossággal való kezelése, azóta egyre nagyobb a baj.

Pedig éppenséggel lehetne, lehetett volna ez az EU egyik dísznövénye, sikertörténete is, hiszen a klímavédelem alapvető céljaival minden tagállam és minden állam polgára egyet tud érteni. Csak hát ha mindez úgy valósulna meg, ahogy a bizottság illetékesei elképzelték, akkor lehet, hogy a végén, valamikor 2050 környékén vagy még jóval előbb elmondhatnánk: a műtét sikerült, a beteg meghalt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt van mindjárt a bizottság egyik remek ötlete, az úgynevezett karbonadó. Ahogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság egyik alelnöke fogalmazott kedden az Európai Parlament (EP) előtt, meg kell adóztatni mindenkit, aki belső égésű motorral közlekedik, s ezzel két legyet is üthetünk egy csapásra: csökkentjük a károsanyag-kibocsátást (vagy legalábbis megfizettetjük ennek az árát), s még Putyin orosz elnököt is jól hátsón rúgjuk. 

Tudják, ez az a kis büdi Timmermans, aki korábban szintén e két célból azt javasolta, ne mossuk a ruháinkat, hanem csak szellőztessük. De a bizottság szerint a háztartásokat is meg kellene adóztatni, hiszen a fűtéssel például rengeteg káros anyag kerül a levegőbe. Mindenesetre talán még nem ment el mindenkinek az esze az EP-ben sem, a karbonadót a szerdai ülésen leszavazták, egyelőre. Azért nem vennék rá mérget, hogy hamarosan nem veszik újra elő.

Az Európai Unió 2050-re teljes karbonsemlegességet, 2030-ig pedig 55 százalékos kibocsátáscsökkenést szeretne elérni. Ambiciózus és támogatható célok. Kérdés, a bizottság által vázolt tervvel elérhető-e mindez, megvalósítható-e, nem okoz-e nagyobb bajt, mint amit kezelni szeretne.

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy nem közeledünk, hanem távolodunk ezektől a céloktól. S közben nyakunkon az elhúzódó háború, ami az egyébként is energiaválságos világunkat még nehezebb helyzetbe sodorta. Azt mondja Ursula von der Leyen elnök asszony, hogy egyszázalékos energiaár-növekedés újabb tízmillió embert taszít a mélyszegénységbe. 

Milyen jól látja ez az Ursula! Akkor vajon miért erőltetnek olyan intézkedéseket, amelyek akár százszázalékos energiaár-növekedést is okozhatnak? Bécsben épp most nőtt a duplájára a távfűtés, a lengyelek pedig már rőzsegyűjtésre biztatják az embereket, több uniós országban egyik nap esznek, másik nap fűtenek, az üzemanyagárak meg szédítő magasságokban. Németország leállítja az atomerőműveket, majd áramot vásárol a franciáktól, akik atomerőművekben állítják azt elő. 

A németek a legkörnyezetszennyezőbb szénerőműveiket is csúcsra járatják. Embargót az orosz olajra, gázra! – szállítsuk Amerikából a lehető leginkább környezetromboló technikával felszínre hozott palagázt, olyan hajókon, amelyek annyi üzemanyagot fogyasztanak, mint egy kisebbfajta város lakossága.

Agyament ötletek helyett nyugodtan végig kellene egyszer gondolnunk, mit tehetünk a Föld védelméért úgy, hogy abba ne rokkanjanak bele emberek százmilliói, ne menjenek tönkre vállalkozások, egész nemzetgazdaságok, ne pusztítsuk el a világunkat, miközben épp megmenteni óhajtjuk azt.

Borítókép: Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.