idezojelek

Meztelen vágta

Az ellenzéki aktivisták minapi magánszáma is tulajdonképpen meztelen vesszőfutás a semmibe.

Cikk kép: undefined

Van az a jelenet, ugye, amikor a fontos futballmeccsen pucér ember fut be a pályára. Amíg az ő célja ugyebár az volna, hogy az egész világ megcsodálhassa derék idomait, a rendező ilyenkor soha nem vágja be őt az adásba. Egyfelől a természetes szemérem miatt, másfelől pedig azért, hogy mindenféle hülyék ne rontsák el a futballünnepet a maguk eszelős magánszámaival. Ilyenkor tehát a világhír elmarad, a bíró sípol, folytatódik a mérkőzés.

Az ellenzéki aktivisták minapi magánszáma is tulajdonképpen meztelen vesszőfutás a semmibe. Arra a semmiségre célzok, amikor ötszázan kivonultak – látszólag – a katázás védelmében, és törvénytelenül megakadályozták, hogy a budapestiek oda mehessenek, ahova akarnak. Az efféle bohócparádéról, a céltalan magamutogatásról persze nem is illene vezércikket írni. A világsajtót böngészve azonban úgy tűnik, mintha ennek a produkciónak nemcsak nézői, de szurkolói is lennének.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes, hogy amikor ötszázezren felvonultunk a békemeneten, akkor „a few thousand”, azaz néhány ezer volt a nevünk. Most azonban, hogy ötszázan balhéznak és rendetlenkednek Budapesten, már összellenzéki óriásdemonstrációt festenek a hírügynökségek és a nyugati lapok. Miközben a rideg valóság az, hogy ha kapok egy hetet a készülődésre, a baráti köröm segítségével biztosan összetrombitálok legalább ötezer főt, tulajdonképpen bármilyen célból. Hiszen ötezer vagy akár tízezer követőt bármikor, még nyár közepén is igazán könnyű felmutatni. Egyetlen kivételt ismerek ebben az országban, amire tényleg nincs fogyasztási igény: a baloldali politikát.

Nem pusztán szégyenletes, de valósággal öngyilkos küldetés, amikor a hazai ellenzék rendre utcáról kíván hódítani. Az elmúlt tizenkét évben annyira kevés emberrel vonultak harcba, hogy már az induláskor csatát vesztettek. Legutóbb a választásokra készülve mutatkozott meg a két oldal közötti minőségi és mennyiségi különbség. Míg a békemeneten órákig vonult a sok százezres tömeg, egyidejűleg ők is megtisztelték jelenlétükkel kedvenc politikusaikat. Ahol aztán valószínűleg mindannyian személyesen köszöntek egymásnak és mindannyian kezet is fogtak, ami nem csekélység, de lássuk be, ugyanaz a néhány száz érdeklődő egy idő után már személyesen is kötődik egymáshoz.

Érdemes azt is végiggondolni, hogy ez az ötszáz ember milyen indítékkal érkezett a gyűlésre. Hányan katáznak közülük? Tudják-e pontosan a változások részleteit? Biztos-e, hogy pénzt veszítenek a közeljövőben? És ami a legfontosabb: amikor a katázás megjelent, nem hajszálpontosan ugyanezek az emberek szidták őrjöngve a törvényalkotót?
Dehogynem. Ők azok, igen. Mind az ötszázan.

Minket, az ötszázon kívüli sok millió embert igazából három apróság gondolkodtat el. Az első, hogy mikor értik meg, már nem elég himbilimbivel rohamozni, talán dolgozni is kellene a majdani sikerért. A másik, hogy vajon képesek-e szűk körű hisztijüket törvényes keretek közé szorítani, muszáj-e megsérteni más polgárok mozgási szabadságát? Végezetül pedig vessük fel azt is pironkodva, hogy az utca és a parlament egyaránt a miénk, már a negyedik ciklusban vagyunk kétharmadban! Talán éppen a megszerzett tapasztalatok miatt tartunk ott, hogy bár fogy a gáz Európában, nálunk nem lesznek megszorítások, nyugodtan dolgozhatunk a munkahelyen, biztonságban lehetünk otthon, talpon marad az egész nemzet.

Értem én, hogy ezerszer jobb pucéron megcsókolni a középcsatárt és óbégatni a világsajtónak, de higgyék el, jól kormányozni a hazánkat is elsőrangú produkció.

Borítókép: Teknős Miklós

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.