idezojelek

Az utolsó ukránig

Azért küldték tegnap parolázni az öregurat a pőre zongoristához, hogy a show-műsor, a háború mindenképpen folytatódjon.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined

Joe Biden amerikai elnök tegnap váratlanul Kijevbe érkezett. Olyannyira váratlanul, hogy minden bizonnyal magát az érintettet is alaposan meglephette saját érkezése a ki tudja, hová. De aztán, gondolom, szóltak neki, hogy itt laknak azok, akiket időnként összekever az irániakkal. Mint ahogy szólni szoktak, megmutatják szegénynek, hol találja a mikrofont, a lejárati lépcsőt, merről próbálja megkerülni a bukszust. Csuda izgalmas lehet így élni. Mindennap minden perce telve meglepetésekkel, váratlan találkozásokkal. „Jé, kik ezek? És hol vagyok egyáltalán?”

El lehet rajta nevetgélni, persze, csakhogy egy szügyig fölfegyverzett, a Föld minden szegletében katonákat állomásoztató, minden négyzetmétert kémműholdakkal pásztázó, egyre paranoiásabb, kókadtában is életveszélyes világbirodalom vezetőjéről van szó. 

Csöppet sem vicces, inkább vészjósló, hogy ennél az ide-oda botorkáló, összevissza hadováló bácsinál vannak az atomkódok. 

Elvileg nála – gyakorlatilag talán inkább azoknál, akik ide-oda tologatják őt, mint egy páfrányt, s akik az egyre vérgőzösebb, egyre világháború-szagúbb beszédeit írják. Ezek azok a háborús héják, akik korábban kierőszakolták Szerbia, Afganisztán, Irak, Líbia, Szíria szanaszét bombázását („demokráciaexport”), most pedig még több fegyverért csapkodják az asztalt, még tovább tartó háborút követelnek, s hallani sem óhajtanak tűzszünetről, békéről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért fúrták meg tavaly tavasszal a már félig kész béketervet. Mert eldöntötték: az utolsó karon ülő ukránig harcoltatják Ukrajnát. Nincs megállás, a féllábúakat, a háromfülűeket is összeszedik, és küldik a frontra. Noha tudják: ezzel pusztulásra ítélik ezt a fiatal, íróasztalon megrajzolt államot. S hogy miért? Nem titok, sokszor elkotyogták már, legutóbb épp Mark Esper volt amerikai védelmi miniszter: az ukránokkal végeztetik el maguk helyett a „piszkos munkát”, Oroszország meggyengítését. Ez a céljuk, mindent ennek rendeltek alá. Nem számít, hányan halnak bele. Fölrúgták az 1991-ben elfogadott status quót, megszegték ígéretüket, hogy a NATO nem terjeszkedik Oroszország felé, s erőszakosan benyomultak az oroszok legbelsőbb érdekszférájába. Az elmúlt két évtized összes provokációja – a narancsos „forradalmak”, az ötmilliárd dolláros Nuland-puccs, a nemzetiségek szisztematikus üldözése, a Bandera-kultusz, a NATO-csatlakozással fenyegetés és a többi – mind ezt célozta. Hogy háború legyen. Lett. 

Azért küldték tegnap parolázni az öregurat a pőre zongoristához, hogy a show-műsor, a háború mindenképpen folytatódjon.

– Ma Kijevben vagyok, hogy találkozzam Zelenszkij elnökkel, és megerősítsem az Ukrajna demokráciája, szuverenitása és területi integritása melletti rendíthetetlen és lankadatlan elkötelezettségünket – szavalta tegnap Joe Biden. Mint tudjuk, a szuverenitás meg a területi integritás mindenkinek jár – csak sajnos nem mindenkinek jut. Akik jól fekszenek Nyugaton, azoknak jár, a többieknek viszont be kell érniük Samantha Powerrel… További érdekes megfigyelés, hogy akik most a leghangosabban aggódnak Ukrajna határaiért, azok rajzolgatták át az elmúlt évszázadban a fél világot minden gátlás és tisztesség nélkül, az etnikai viszonyokra fittyet hányva. Az Egyesült Államok fölhorgadása ennek szól: hogy mer bárki az ő engedélye nélkül határokat tologatni? Az az ő jussuk – legalábbis ők ezt képzelik.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.