idezojelek

A béke átka

Tudvalevő, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, mégis kizárólag ezzel az eggyel próbálkozik mindenki.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2023. 10. 09. 5:00
Fotó: Europress/AFP/Jack Guez

Sose lesz vége. Azért, mert egy teljesen lehetetlen helyzetben alakult meg Izrael, és soha nem sikerült nyugvópontra jutni, nem sikerült kiegyezni a helyi lakossággal, a fedő alatt pedig folyamatosan fortyog a tűzforró leves. Ezért aztán teljesen mindegy, hány napot-hónapot-évet töltenek viszonylagos békében az ottani emberek, előbb-utóbb úgyis robban valami.

Egyetlen nap alatt 250-nél több izraelit öltek meg különböző hamaszos banditák, ami azt jelzi, régóta készültek erre a vérfürdőre. Válaszul Izrael hasonló méretű csapással sújtotta a Gázai övezetet, s természetesen nem tudjuk, hol a vége, de az biztos, hogy nem lesz rövid és csendes a legújabb háború. Rakéták és páncélosok fognak véres rendet vágni Gázában, és senki se mondhatja majd, hogy ne lenne indokolt a harc, ahogy az sem valószínű, hogy változik valami.

A Hamász nem fog megszűnni, a nemzetközi terrorhálózat pontosan ugyanúgy fennmarad, ahogy eddig, Izrael pedig újra megtanul napról napra élni, amelyet annyira begyakorolt rövid és véres történelme során, de a viszonylagos békeidők hatására valamennyire elkényelmesedett. Talán ennek tudható be, hogy a nagyarányú támadást nem tudták előre jelezni, a terroristák pedig sikerrel le tudtak csapni.

Tudvalevő, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, mégis kizárólag ezzel az eggyel próbálkozik mindenki. Feltehetően azért, mert békés megoldása sincs. Az egész palesztin–izraeli viszály megoldhatatlan, feldolgozhatatlan, lenyelhetetlen. Teljesen ellenérdekeltek a palesztinok és az izraeliek, egyik közösség sem egységes, s egyik se tud semmit nyújtani a másiknak, csakis ütni. A tárgyalások kizárólag a figyelem elterelését célozzák, semmiféle együttműködés és bizalom nincs a felek között, legfeljebb ideiglenes tűzszünet érhető el, az is csak azért, hogy a harcolók kifújják magukat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A békeidők természetesen csökkentik a harci kedvet, a mindig ugrásra készen álló izraeli hadsereg morálja csökken, figyelme ellankad, amelyet kihasználnak a csendben készülődő terroristák és a Hamász mögött álló erők. Az északi határon átcsapó Hezbollah is tudja, mi ilyenkor a dolga, az már Libanon, vagyis feltehetően Irán is részese a támadásnak, Gázát pedig kicsi részben Katar támogatja, de Egyiptom szerepe se teljesen egyértelmű. Vagyis mindenki benne van, aki benne lehet, ugyanakkor minden ilyen elemzés csak feltételezés, semmiféle bizonyíték nincs semmire. Gáza hivatalosan el van zárva a külvilágtól, de hamarabb jelenik meg a boltokban a legújabb iPhone, mint Európában, s valahogy új autókat is be tudnak szállítani a „hermetikusan” lezárt határokon át. 

Most a túlzsúfolt és bezárt Gáza egy részét le fogja rombolni Izrael, addig folytatva a csapásokat, amíg saját lakosságának jogos bosszúvágyát kielégíti, kellően tönkrezúzza az infrastruktúrát és meggyengíti az ellenséget. Elér-e valamit ezzel?

A fegyvereket és robbanóanyagokat a Hamász pillanatok alatt elrejti a föld alá, a csapások áldozatai között bőven lesznek civilek, és mindenki tudja, hogy Gázát nem lehet kiirtani, az ott élők pedig csak annyit fognak érzékelni, hogy rakéták bombázzák szét a házaikat és ölik meg szeretteiket. Izrael csak rosszul válaszolhat, hiszen az önvédelem joga ebben az esetben kötelesség, még akkor is, ha tudja, hogy nem ér el vele semmit. A palesztinok úgyszintén csak rosszul dönthetnek, városaik menekülttáborok, az emberhez méltó élet teljesen esélytelen, bármikor bárki meghalhat egy lövedéktől. A háború mindkét népet pokoli agresszívvá változtatta, a béke pedig nemcsak illúzió, hanem egyértelműen szitokszó a Szentföldön.
Ez pedig mindig így volt a Közel-Keleten.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Jack Guez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Célkeresztben az etnikai politizálás

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Megint csak a szív diadala

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.