idezojelek

Bagoly mondta verébnek

Nem kell túl sokat találgatni, ki vállalt magára főszerepet a kárörvendő kórusban. Igen, kitalálták: Gyurcsány Ferenc pártja.

Pintér Balázs avatarja
Pintér Balázs
Cikk kép: undefined

Kárörvendve már-már temetni kezdték a balliberálisok a családtámogatásokat, amikor a nyár elején Gulyás Gergely bejelentette a csok és a babaváró támogatás átalakítását. Hiába egyértelműsítette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a csok falun érvényes ­szabályait megtartják, 2024. január 1-jétől ötven százalékkal, sőt egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Hiá­ba mondta el egyértelműen, hogy az ötezer főnél népesebb települések sem maradnak otthonteremtési támogatás nélkül, csak ott új formát dolgoznak ki. Hiába hangsúlyozta, hogy a babaváró támogatás összegét is megemelik, és jövőre még a harminc és negyven év közötti házas nők is jogosultak lesznek rá a várandósságuk igazolása mellett. Hiá­ba, mert a károgás egyből megkezdődött.

Nem kell túl sokat találgatni, ki vállalt magára főszerepet ebben a kárörvendő kórusban. Igen, kitalálták: Gyurcsány Ferenc pártja. A gyurcsányi ölelésbe szoruló Ráczné Földi Judit képviselő ordas csúsztatással nem átallott tényként beszélni a babaváró támogatás és a csok megszűnéséről.

Sőt azzal kezdett riogatni, hogy a kormány el fogja venni a családi adókedvezményt, a családi pótlékot, az anyasági támogatásokat és a nagycsaládos kedvezményeket is.

Régóta tudjuk, hogy a Gyurcsány-párt lételeme a demagógia, de ez a bagoly mondja verébnek klasszikus esete is. Amikor 2010 előtt baj volt, egyből a családtámogatásokat dobták el. Egy tollvonással megszüntették az első Orbán-kormány jól működő otthonteremtési programját, leépítették az adókedvezményeket és lényegében mindent, ami kicsit is megkönnyíthette volna a családok életét.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most alig ocsúdtunk fel a Covid miatti lezárásokból, amikor háború tört ki a szomszédunkban, majd ennek nyomán egész Európát sújtó gazdasági válság alakult ki. A családtámogatások azonban maradtak, sőt tovább bővültek. Idén január 1-jétől a harmincéves koruk előtt gyermeket vállaló nők mentességet kaptak a személyi jövedelemadó megfizetése alól, ráadásul már akkor is elengedik a teljes diákhitel-tartozást, ha egy fiatal nőnek a felsőoktatási tanulmányai idején vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermeke lesz. És energiaválság idején az is kiemelten fontos, hogy az Európában rekordalacsony rezsiárak révén havonta átlagosan 181 ezer forintot spórol meg egy család.

Mindezek után bejelentették a csok újabb fejezetét, ha úgy tetszik, a csok 2.0-t. Jól látszik, hogy a kormány a korábbi sokrétű célok – a gyermekvállalás segítése mellett az építőipar és az ingatlanpiac felpörgetése – helyett most egyértelműen a demográfiai célt tűzte ki. Vagyis azt, ami a babaváró támogatás esetén évek óta jól működik: a fiatalok nagy összegű támogatott hitelt tudnak felvenni, de ezt lényegében teljesen le tudják írni, ha gyermekeik születnek. A csok plusz esetén ez akár ötvenmillió forint kedvezményes, államilag garantált, háromszázalékos hitelt jelent. De ezt sem kell fizetni az első időkben, hiszen Csák János miniszter szavai szerint az első évben csak a kamatot kell elkezdeni törleszteni, az első gyermek születésével pedig moratóriumot lehet kérni a visszafizetés alól. Aztán ha érkeznek a további gyermekek, tíz-tíz millió forinttal csökken a tőketartozás.

– A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott. Benne vannak azok is, akiknek eddig semmilyen otthonuk nem volt, és azok is, akik a meglévő otthonukat alkalmassá tették több gyermek befogadására – fogalmazott Orbán Viktor a demográfiai csúcson. A csok plusszal újabb, családalapítást tervező és a közös otthon megteremtésén fáradozó párok tízezrei kapnak lehetőséget álmaik megvalósítására.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTVA/Oláh Tibor )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.