A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egyházak pénzét is elcsalta

1999. 11. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyházi személyeknek és alapítványoknak 36-40 százalék kamatot ígért befektetett pénzük után az 56 éves Mach Károly. A megtévesztettek baráti kapcsolatuk miatt hittek a jogász-teológus végzettségű férfinek, aki most előzetes letartóztatásban vár sorsára. A rendőrség kéri mindazokat, akiket a férfi becsapott: ne szégyelljék, hogy hittek Machnak, helyette jelentkezzenek a rendőrségen.Mach Károly, mint a Reál Coop Bróker Kft. ügyvezetője folyamatosan kínált föl befektetési lehetőségeket ismeretségi körében. Mach szerződéseiben eleinte 36, majd a közelmúltban már 40 százalékos kamatot ígért a befektetett összegek után. A magas kamatok reményében sokszor csupán egy kézzel írott szerződésre is mil-liókat adtak át neki „barátai”, akik főként egyházi körökben dolgoznak, mivel Mach teoló-giai szakon végzett a jogi kar mellett. Megbíztak benne, s hittek neki. Deme Tamás törzszászlóstól, a VI–VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának munkatársától megtudtuk: a Machnál folytatott házkutatáskor már 1993-ban írt befektetési szerződést is találtak. Eddig csak két feljelentés érkezett ellene, viszont mintegy húsz hamis szerződésre bukkantak a vizsgálók. A törzszászlós elmondta, hogy Mach nem volt jogosult szerződéseket kötni – és főleg nem egyszemélyben –, mivel a cég profilja biztosításközvetítés. A Reál Coop Bróker sohasem foglakozott befektetésekkel. Mach a cég nevét fölhasználva kötötte a hamis befektetési szerződéseket, amelyeknek iktatószámát is maga kreálta. Mach ellen a BRFK vizsgálati főosztályán már folytattak büntetőeljárást, mert 1997-ben H. S. Pétertől a fenti módszerrel tízmillió forintot vett át. Az eljárás folyamán igaz, hogy a pénzt visszafizette, de nem az álszerződésben leírt 18 millió forintot, hanem csak az eredeti öszszeget. Az ügyészség a vádemelési javaslat után pótnyomozást rendelt el. Ennek ellenére Mach tovább folytatta csalássorozatát. Hogy ne találjanak rá, augusztusban elhagyta lakását, és a szomszédos utcában lévő Taverna City Panzióba költözött. Elfogásáig több mint másfél millió forintra rúgott szállodai számlája, amiből egymilliót törlesztett. Nyilatkozni nem kívánt, arra való hivatkozással, hogy ha foglakozik vele a sajtó, keményebben ítélkeznek majd felette. Csalás bűntette miatt folytatják ellene a vizsgálatot, amelynek büntetési tétele 2–8 évig terjedő börtönbüntetés. Jelenleg a Reál Coop Bróker Kft.-n kívül az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet és két egyházi személy is feljelentette a férfit. A rendőrség kéri a jelentkezését mindazoknak, akiket Mach Károly megtévesztett. Vakál Vilmos, a gazdaságvédelmi alosztály vezetője várja írásban vagy telefonon (06-1-322-2870) a jelzéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.