időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Havel kizárja a szudétanémet kárpótlást

MTI
2002.02.22. 06:48

Václav Havel úgy véli, a cseh társadalomnak folytatnia kell az önvizsgálatot a szudétanémetek második világháború utáni kitelepítéséről, de a vagyoni kárpótlást kizártnak tartja. <br/> <br/>

„Nem zárom ki, hogy van még lehetőség továbblépni az önvizsgálat útján. Ugyanakkor nem gondolom, hogy mérlegelni lehetne valamiféle anyagi követelést vagy kárpótlást” – jelentette ki a cseh államfő abban az interjúban, amelyet csütörtök este adott a Frekvence 1 kereskedelmi rádiónak.

Havel a cseh politikusok közül az első volt, aki a rendszerváltás után bocsánatot kért a szudétanémetektől az erőszakos kitelepítésért. A kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt most azt mérlegeli, hogy kárpótlást nyújtana a kitelepített antifasiszta szudétanémeteknek. A Václav Klaus vezette ellenzéki Polgári Demokratikus Párt viszont ezt első lépésnek tekinti a második világháborút lezáró egyezmények revíziója felé, és határozottan ellenzi.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás óta több, ki nem telepített német nemzetiségű állampolgár kért már kárpótlást a második világháború után elkobzott vagyonáért. Ezt azonban a hatóságok, köztük az alkotmánybíróság is – több ízben elutasították.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.