Kovásznai-animációk az Odeon Lloyd moziban

Kovásznai György rajzfilmrendező-rajzfilmfestő születésének hetvenedik évfordulójára emlékeznek február 18-án és 19-én az Odeon Lloyd moziban. A rendkívül sokoldalú alkotó munkásságának hatása a mai magyar animációs törekvésekben is érezhető. A fesztiválon levetítik Kovásznai több díjnyertes filmjét, rajzaiból kiállítás nyílik, és kerekasztal-beszélgetést is tartanak.

Szilágyi Kata
2005. 02. 18. 12:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar animáció világszerte ismert, mégis a hazai mozgóképipar egyik mostohagyereke lett: egyre komolyabb forráshiánnyal kell szembenéznie, néhány fesztiválon kívül pedig kevesen mutatnak érdeklődést sorsa iránt. Ezért is örvendetes, hogy a magyar animáció egyik jelentős alkotója, Kovásznai György (1934–1983)rajzfilmrendező-rajzfilmfestő, képzőművész, író és művészetfilozófus születésének hetvenedik évfordulójára emlékezve ma és holnap KOVÁSZanimáció címmel filmfesztivált rendeznek az Odeon Lloyd moziban.

A filmklubok nem véletlenül tűzik egyre gyakrabban műsorukra Kovásznai alkotásait, a 60-as, 70-es évek légkörét felidéző filmjeiben megvilágított társadalmi problémák ugyanis napjainkban is aktuálisak. A ma délután kezdődő fesztiválon levetítik Kovásznai György Habfürdő című egész estés, 1979-ben készült rajzjátékfilmjét, valamint kerekasztal-beszélgetésen elevenítik fel munkásságát, és szó esik arról is, művészetének milyen hatásai jelentkeznek a mai magyar animációs törekvésekben. A fesztivál programja szombaton délután folytatódik Lisziák Elek Nefelejcs című alkotásával, amely Kovásznai animációs filmjeiből villant fel részleteket, ezután Körúti esték címmel Kisfaludy András dokumentumfilmje mutatja be a művészt. Délután 5 órától öt blokkban vetítik le az alkotó rövidfilmjeit, amelyeket Féjja Sándor esztéta, filmkritikus vezet be, az egyes blokkok után pedig lehetőség lesz egy rövid eszmecserére is.

Kovásznai György a XX. század 50-es éveiben induló művészgenerációhoz tartozott, amelynek művészete csak viszonylag szűk körben válhatott ismertté, mert művészeti etikája nem engedte, hogy alkotótevékenységét esztétikai divatok, vagy politikai elvárások befolyásolják. A programban szerepel egyebek között az Átváltozások című filmje is, amelyért 1965-ben Mannheimben megkapta az Arany Dukát-díjat, látható lesz a Ca ira történelmi festményanimációja is, amelyet 1970-ben Kategóriadíjjal, 1974-ben pedig Barcelonában a Legjobb színes film díjjal jutalmaztak.

Kovásznai rajzfilmalkotói stílusa hatást gyakorolt a mai fiatal rendezőkre is, Péterffy Zsófia animációs filmrendező például a Kovásznai által forradalmasított festmény-animációs technikát alkalmazta a Kalózok szeretője című filmjében, amely több hazai és nemzetközi díjban is részesült.

A fesztivál ideje alatt az Odeon Lloyd mozi aulájában Kovásznai György rajzaiból, az animációs filmekhez készített cellrajzaiból látható kiállítás, amelyen azt is megtudhatjuk, miként készül egy igazi rajzfilm.

A fesztivált szervező Kovásznai György Alapítvány arra törekszik, hogy a sokoldalú alkotó munkásságát széles körben megismertesse. Jelenleg egy, a művész életét, munkásságát bemutató könyv összeállításán dolgoznak, emellett az MTA Művészetörténeti Kutatóintézetével együttműködve katalogizálják a Kovásznai-életművet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.