Albin 2024. március 1.
logo

Pedofil óvodai alkalmazottra csapott le a rendőrség Újbudán

Szent-Iványi István vádol és elismer

Pataky István
2002.02.27. 00:00

Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke lapunknak adott telefoninterjújában elismerte: a jelenlegi kabinet diplomáciájának is érdeme van abban, hogy 1998 után a visegrádiak együttműködése intenzívebbé vált.

A szabad demokrata politikus hétfőn „a visegrádi együttműködés iránt érzett felelősség miatt” bírálta Orbán Viktor miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokról tett brüsszeli kijelentését. E bírálat kapcsán kérdeztük Szent-Iványi Istvántól, hogy az előző kormányzat idején miért nem sikerült a magyar diplomáciának kimozdítani a holtpontról a V4 együttműködését. A Horn-kabinetben külügyi államtitkári posztot betöltő SZDSZ-es politikus szerint Budapesttől független okok miatt került holtpontra a négy ország közötti együttműködés 1998 előtt. Úgy vélte, elsősorban Vladimír Meciar és Václav Klaus, akkori szlovák, illetve cseh kormányfők magatartásával okolható a V4-es kudarc. Szent-Iványi nem vitatta az 1998 utáni magyar külpolitika, s ezen belül Martonyi János külügyminiszter érdemeit a visegrádi együttműködés feltámasztásában. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pozsonyi, illetve prágai kormányváltások sokat segítettek, lényegesen megkönnyítették az együttműködési törekvéseket.
Az SZDSZ-es politikust emlékeztettük arra: 1995-ben és 1996-ban több alkalommal is élesen bírálta a Benes-dekrétumokat, amelyek ellen a parlamentben is felszólalt. Szent-Iványi elmondta: nem változott a véleménye a dekrétumokkal kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli kijelentésének nem a tartalmát, hanem időzítését és helyszínét kifogásolja. Szerinte most igen nagy szükség lett volna a visegrádiak egyeztetésére az Európai Unió tervezett agrártámogatása ügyében. Azért is bírálta a miniszterelnököt, hogy az egyeztetett időpont előtt hozta nyilvánosságra a visegrádi négyek közös nyilatkozatát.
Arra a kérdésre, hogy a Benes-dekrétumok összhangban vannak-e az unió jogrendjével, Szent-Iványi István elmondta: miután a dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján fogalmazódtak, nyilván nem egyeztethetők össze az EU jogrendjével. Jogfilozófiai kérdés ugyanakkor annak megítélése, hogy ezek a jogszabályok hatályosak-e vagy sem – vélte, hozzátéve: ez ügyben meg kell várni az Európai Unió hivatalos állásfoglalását, annál inkább is, mivel két EU-tag, Németország és Ausztria is érdekelt a mielőbbi rendezésben.
*
Ma Szent-Iványi István elnök vezetésével rendkívüli ülést tart az Országgyűlés külügyi bizottsága. Az ülésen Martonyi János külügyminiszter tájékoztatást ad a visegrádi országok kormányfői találkozója elmaradásának okairól, valamint az együttműködés folytatásának újabb lehetőségeiről. (P. I.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.