A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Szent-Iványi István vádol és elismer

Szent-Iványi István, az Országgyűlés külügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke lapunknak adott telefoninterjújában elismerte: a jelenlegi kabinet diplomáciájának is érdeme van abban, hogy 1998 után a visegrádiak együttműködése intenzívebbé vált.

Pataky István
2002. 02. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabad demokrata politikus hétfőn „a visegrádi együttműködés iránt érzett felelősség miatt” bírálta Orbán Viktor miniszterelnöknek a Benes-dekrétumokról tett brüsszeli kijelentését. E bírálat kapcsán kérdeztük Szent-Iványi Istvántól, hogy az előző kormányzat idején miért nem sikerült a magyar diplomáciának kimozdítani a holtpontról a V4 együttműködését. A Horn-kabinetben külügyi államtitkári posztot betöltő SZDSZ-es politikus szerint Budapesttől független okok miatt került holtpontra a négy ország közötti együttműködés 1998 előtt. Úgy vélte, elsősorban Vladimír Meciar és Václav Klaus, akkori szlovák, illetve cseh kormányfők magatartásával okolható a V4-es kudarc. Szent-Iványi nem vitatta az 1998 utáni magyar külpolitika, s ezen belül Martonyi János külügyminiszter érdemeit a visegrádi együttműködés feltámasztásában. Hozzátette ugyanakkor, hogy a pozsonyi, illetve prágai kormányváltások sokat segítettek, lényegesen megkönnyítették az együttműködési törekvéseket.
Az SZDSZ-es politikust emlékeztettük arra: 1995-ben és 1996-ban több alkalommal is élesen bírálta a Benes-dekrétumokat, amelyek ellen a parlamentben is felszólalt. Szent-Iványi elmondta: nem változott a véleménye a dekrétumokkal kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli kijelentésének nem a tartalmát, hanem időzítését és helyszínét kifogásolja. Szerinte most igen nagy szükség lett volna a visegrádiak egyeztetésére az Európai Unió tervezett agrártámogatása ügyében. Azért is bírálta a miniszterelnököt, hogy az egyeztetett időpont előtt hozta nyilvánosságra a visegrádi négyek közös nyilatkozatát.
Arra a kérdésre, hogy a Benes-dekrétumok összhangban vannak-e az unió jogrendjével, Szent-Iványi István elmondta: miután a dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján fogalmazódtak, nyilván nem egyeztethetők össze az EU jogrendjével. Jogfilozófiai kérdés ugyanakkor annak megítélése, hogy ezek a jogszabályok hatályosak-e vagy sem – vélte, hozzátéve: ez ügyben meg kell várni az Európai Unió hivatalos állásfoglalását, annál inkább is, mivel két EU-tag, Németország és Ausztria is érdekelt a mielőbbi rendezésben.
*
Ma Szent-Iványi István elnök vezetésével rendkívüli ülést tart az Országgyűlés külügyi bizottsága. Az ülésen Martonyi János külügyminiszter tájékoztatást ad a visegrádi országok kormányfői találkozója elmaradásának okairól, valamint az együttműködés folytatásának újabb lehetőségeiről. (P. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.