időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Csehák megszegett ígérete

Zivkovics Natália
2003.07.31. 22:00

Januártól kell többet fizetni a társadalombiztosító által támogatott gyógyszerekért, noha Csehák Judit egészségügyi miniszter alig három hete tett ígéretet arra, hogy februárig nem emelkednek a lakossági terhek. Valószínűsíthető, hogy jövőre ezek a medicinák a tervezett inflációnál nagyobb mértékben drágulnak.

Elsődleges oka a jövő januári drágulásnak, hogy 2004-től megszűnik a 0 százalékos áfakulcs, ami eddig a gyógyszerekre is vonatkozott. Ehelyett 5 százalékos forgalmi adó terheli majd a medicinákat.
Az ezzel járó költségeket a társadalombiztosító által nem támogatott orvosságoknál teljes egészében a lakosság állja majd. Az áfa miatti 5 százalékos drágulás mellett januártól további áremelés várható ezeknél a szereknél, amelyre a kormánynak nincs is ráhatása – vetítette előre Fekete Tibor, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője, aki szerint összességében a tervezett infláció 1,5-2-szeresével is növekedhetnek a betegek terhei ennél a termékkörnél.
A tb által támogatott szereknél az áfa okozta többletköltségen olyan arányban osztozik a biztosító a beteggel, ahogyan a térítési díjon – tájékoztatta lapunkat Bartucz Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kommunikációs vezetője. Ez azt jeleni, hogy mindkét fél terhe 5 százalékkal emelkedik: egy 90 százalékban támogatott 1000 forintos gyógyszernél a biztosító az eddigi 900 forint helyett 945-öt vállal, míg a beteg 100 forint helyett 105-öt. Az OEP áfa miatti pluszkiadásaira mintegy 11 milliárd forintot terveznek a költségvetésben – mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium (PM) szóvivője. Azt még nem tudni, hogy ténylegesen mennyivel drágulnak a támogatott orvosságok jövőre, kérdés ugyanis, hogy a gyártók mekkora áremelésben tudnak megalkudni a biztosítóval. Ha csak minimálisban is, az már azt jelenti, hogy a drágulás összességében meghaladja a jövő évre tervezett inflációt, amit a PM júliusban 4,5-5 százalékra prognosztizált.
Hazugságnak nevezte Frajna Imre Csehák Juditnak azt a néhány hete tett ígéretét, miszerint a betegeknek 2004. februárjáig nem kell többet fizetniük a tb támogatta orvosságokért, hiszen neki is tudnia kellett az áfa januári bevezetéséről. A Fidesz egészségpolitikusa szerint egyébként csak a költségvetés bevételeit akarják növelni azzal, hogy 5 százalékban határozták meg a gyógyszereket terhelő áfát, hiszen az több EU-tagországban is kevesebb ennél. Mint mondta: egy kisebb áfakulcsról egyeztetni kell ugyan Brüsszellel, ám derogáció kérésére nem lett volna szükség. Mások szerint viszont csak akkor lehetett volna az áfa alsó 5 százalékos kulcsa alá menni, ha arra az előző kormány derogációt kér.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.