Az egészségügy sorsa lehet a tét

2011. 09. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási tétje lehet az egészségügy szempontjából a Fidesz ma kezdődő hajdúszoboszlói frakcióülésének. Itt dőlhet el, hogy miként alakul át a kórházak feletti felügyelet. Bár egyesek még az utolsó pillanatban is megpróbálják szakmai alapon meggyőzni a döntéshozókat, hogy mondjanak le a fekvőbeteg-ellátó intézmények „államosításáról”, próbálkozásaik azonban aligha járhatnak sikerrel. Nem volt ugyan az „államosítás” híve, mára már Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is belátta, hogy ebből valószínűleg nincs visszaút. Így a legfontosabb kérdés az maradt, hogy hová kerüljön a kórházak feletti felügyeleti, működtetési jog. Többen amellett kardoskodnak, hogy a kormányhivatalokhoz, erről egyébként az eddig megyei fenntartásban működő intézmények esetében már meg is állapodott Orbán Viktor miniszterelnök a párt megyei vezetőivel. A fővárosi, illetve az egyéb városi kórházakról azonban még nincs döntés. Sokan – többek között az államtitkárság is – úgy látják: szakmai felügyelet kell, ezért a minisztériumhoz vagy az odatartozó háttérintézményhez kellene kerülniük a kórházaknak. A kormányhivatalokban nem lesz majd elegendő hozzáértő szakember a működtetésükhöz, és paradox módon éppen így hiányzik majd a kellő befolyása a minisztériumnak arra, hogy átalakítsa az intézményrendszer struktúráját – vélekednek. Struktúraátalakítást ugyanis csak erős központi döntéssel lehet végrehajtani. Márpedig a komoly szerkezetátalakítás, karcsúsítás nem kerülhető el a elkövetkező 1-2 évben. Főleg úgy, hogy egyértelművé vált: a kormány nemhogy pénzt nem akar az egészségügybe tenni, de inkább forrásokat akar onnan kivonni. A kórházak feletti felügyeletről szóló vitának Szócska Miklós további sorsára nézve is komoly jelentősége lehet. Ha ugyanis az intézmények a kormányhivatalokhoz kerülnek, az egyes szakértők szerint egyet jelent az államtitkár és csapata által összeállított Semmelweis-terv bukásával. A Semmelweis-terv egyébként a megyéknél jóval nagyobb egységekben és úgynevezett térségi intézetek irányítása mellett szervezné újra az ellátórendszert.
Az egészségügyért felelős államtitkár tisztában van a frakcióülés jelentőségével, kabinetjével külön készült az eseményre, ahol adatokkal, modellekkel szeretné bizonyítani, hogy a hazai egészségügy gondjaira a legjobb megoldás a Semmelweis-terv.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.