időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Kiélezett helyzet Koszovóban

Sebestyén Imre
2011.09.25. 22:00

Egyre nagyobb a feszültség Észak-Koszovóban azt megelőzően, hogy az EULEX és Pristina ma átveszi az ellenőrzést a szerbiai határon lévő Jarinje és Brnjak átkelőhelyeken. A nemzetközi közösség a feleket óvatosságra és visszafogottságra inti.

Pristina egyoldalú akciója az egész térség békéjét és biztonságát veszélyezteti – figyelmeztetett Borisz Tadics szerb államfő tegnap Belgrádban, megnyitva a biztonsági fórum konferenciáját. Ezt meg kell akadályozni – mondta az elnök a koszovói kormányzat bejelentett lépésére utalva, hogy ma rendőröket és vámosokat küld a szerbiai határra is, Jarinje és Brnjak átkelőkre. Hasonló figyelmeztetés hangzott el a napokban több szerb vezető, köztük a védelmi és a belügyminiszter szájából is. Belgrád nem mulasztja el hozzátenni, hogy a békés megoldás híve, csakis diplomáciai eszközöket vesz igénybe – a védelmi miniszter is így válaszolt arra a kérdésre, a hadsereg beavatkozna-e az ottani szerb lakosság védelmében, mintha az védelemre szorulna –, ám az észak-koszovói szerbség ellenállását jogosnak tartja. Pristinában azonban ennél többet vetnek Belgrád szemére. Szerintük a megmozdulások mögött Szerbia áll.
Az utóbbi napok, hetek észak-koszovói eseményei azt bizonyítják, hogy a szerbek – beleértve Belgrádot is – mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák az átkelők pristinai és nemzetközi ellenőrzését. Ha ez ugyanis megtörténne, akkor még a lehetősége is megszűnne a már nem is titokban dédelgetett belgrádi tervnek „Koszovó felosztásáról”, pontosabban az északi részek leválasztásáról. De gazdasági okai is vannak a szerb ellenkezésnek, s ezek a helyiek érdekeit érintik. Nem kellett nagyobb biztatás, hogy a tiltakozók útzárlatokat emeljenek, s még a KFOR erőivel is szembeszálljanak. Az EULEX azonban figyelmeztet is: eszkaláció esetén a KFOR és az EULEX úgy is dönthet, hogy lezárja az átkelőket, ami semmiképpen nem lehet a helyiek érdeke.
Tegnap estére Oroszország és Szerbia kezdeményezésére összehívták az ENSZ BT zárt ülését a koszovói fejlemények kapcsán, ezért elmaradt Martonyi János és Vuk Jeremics találkozója, mivel a szerb külügyminiszter New Yorkba utazott. Martonyi János részt vett a biztonsági fórum munkájában. Beszédében a térség uniós integrációját szorgalmazta. A fórumon egy kisebb incidens történt: Alekszandr Konuzin orosz nagykövet elhagyta az ülést, felháborodva amiatt, hogy a jelen levő szerbek szerinte nem védik a koszovói szerb érdekeket. – Ebben a teremben nincsenek szerbek! – kiáltott fel haragosan, és távozott. A magyar külügyminiszter tegnap a szerb fővárosban megbeszélést folytatott Bozidar Delics szerb miniszterelnök-helyettessel, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten megelégedéssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Budapest tesz Szerbia uniós integrálódásáért. Martonyi kifejtette: „A kétoldalú kapcsolatok jól alakulnak, szeretnénk kulturális intézményt nyitni Belgrádban. Örömmel hallottam, hogy a vagyon-visszaszármaztatási törvény nem kíván semmilyen szempontból kollektív megközelítést alkalmazni, s Belgrád erről megbeszéléseket kíván folytatni a vajdasági magyar kisebbség képviselőivel.”

Kiterjesztett kapcsolatok. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön hivatalában fogadta Atifete Jahjagát, a Koszovói Köztársaság elnökét, akit arról biztosított, hogy Magyarország készen áll a kétoldalú gazdasági-fejlesztési kapcsolatok kiterjesztésére – tájékoztatta a kormányfő szóvivője az MTI-t. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.