Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Kiélezett helyzet Koszovóban

Egyre nagyobb a feszültség Észak-Koszovóban azt megelőzően, hogy az EULEX és Pristina ma átveszi az ellenőrzést a szerbiai határon lévő Jarinje és Brnjak átkelőhelyeken. A nemzetközi közösség a feleket óvatosságra és visszafogottságra inti.

Sebestyén Imre
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pristina egyoldalú akciója az egész térség békéjét és biztonságát veszélyezteti – figyelmeztetett Borisz Tadics szerb államfő tegnap Belgrádban, megnyitva a biztonsági fórum konferenciáját. Ezt meg kell akadályozni – mondta az elnök a koszovói kormányzat bejelentett lépésére utalva, hogy ma rendőröket és vámosokat küld a szerbiai határra is, Jarinje és Brnjak átkelőkre. Hasonló figyelmeztetés hangzott el a napokban több szerb vezető, köztük a védelmi és a belügyminiszter szájából is. Belgrád nem mulasztja el hozzátenni, hogy a békés megoldás híve, csakis diplomáciai eszközöket vesz igénybe – a védelmi miniszter is így válaszolt arra a kérdésre, a hadsereg beavatkozna-e az ottani szerb lakosság védelmében, mintha az védelemre szorulna –, ám az észak-koszovói szerbség ellenállását jogosnak tartja. Pristinában azonban ennél többet vetnek Belgrád szemére. Szerintük a megmozdulások mögött Szerbia áll.
Az utóbbi napok, hetek észak-koszovói eseményei azt bizonyítják, hogy a szerbek – beleértve Belgrádot is – mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák az átkelők pristinai és nemzetközi ellenőrzését. Ha ez ugyanis megtörténne, akkor még a lehetősége is megszűnne a már nem is titokban dédelgetett belgrádi tervnek „Koszovó felosztásáról”, pontosabban az északi részek leválasztásáról. De gazdasági okai is vannak a szerb ellenkezésnek, s ezek a helyiek érdekeit érintik. Nem kellett nagyobb biztatás, hogy a tiltakozók útzárlatokat emeljenek, s még a KFOR erőivel is szembeszálljanak. Az EULEX azonban figyelmeztet is: eszkaláció esetén a KFOR és az EULEX úgy is dönthet, hogy lezárja az átkelőket, ami semmiképpen nem lehet a helyiek érdeke.
Tegnap estére Oroszország és Szerbia kezdeményezésére összehívták az ENSZ BT zárt ülését a koszovói fejlemények kapcsán, ezért elmaradt Martonyi János és Vuk Jeremics találkozója, mivel a szerb külügyminiszter New Yorkba utazott. Martonyi János részt vett a biztonsági fórum munkájában. Beszédében a térség uniós integrációját szorgalmazta. A fórumon egy kisebb incidens történt: Alekszandr Konuzin orosz nagykövet elhagyta az ülést, felháborodva amiatt, hogy a jelen levő szerbek szerinte nem védik a koszovói szerb érdekeket. – Ebben a teremben nincsenek szerbek! – kiáltott fel haragosan, és távozott. A magyar külügyminiszter tegnap a szerb fővárosban megbeszélést folytatott Bozidar Delics szerb miniszterelnök-helyettessel, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten megelégedéssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Budapest tesz Szerbia uniós integrálódásáért. Martonyi kifejtette: „A kétoldalú kapcsolatok jól alakulnak, szeretnénk kulturális intézményt nyitni Belgrádban. Örömmel hallottam, hogy a vagyon-visszaszármaztatási törvény nem kíván semmilyen szempontból kollektív megközelítést alkalmazni, s Belgrád erről megbeszéléseket kíván folytatni a vajdasági magyar kisebbség képviselőivel.”

Kiterjesztett kapcsolatok. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön hivatalában fogadta Atifete Jahjagát, a Koszovói Köztársaság elnökét, akit arról biztosított, hogy Magyarország készen áll a kétoldalú gazdasági-fejlesztési kapcsolatok kiterjesztésére – tájékoztatta a kormányfő szóvivője az MTI-t. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.