A nagy lobbicsoportok is hoppon maradnak hazánkban

A budapesti norvég nagykövet szerint Magyarország korrupciós helyzete folyamatosan javul.

LM
2012. 12. 07. 23:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár annak kapcsán, hogy a napokban közzétett korrupciós listán Magyarország a 46. helyezett, elmondta: az unióban körülbelül úgy áll az ország, ahogyan a gazdasági rangsorban, a szűkebb régiónak pedig az első harmadában helyezkedik el. A bizalom az egyik legnagyobb hiánycikk a régióban az állam és az állampolgárok között – jegyezte meg Rétvári Bence.

Átlátható kampányfinanszírozás

A jogalkotásban a korrupció elleni lépésekre példaként említette az államtitkár a közélet tisztasága elleni cselekmények kiemelt üggyé nyilvánítását és az ilyen büntetőperek felgyorsítását, illetve a közbeszerzés, valamint a párt- és kampányfinanszírozás újraszabályozását, melynek eredményeként például a kampányfinanszírozás a kiadási oldalon átláthatóvá válik. Hozzátette: a jogalkotás mellett fontos a szemléletformálás, a társadalom ellenálló képességének növelése, amiben nagy szerepe lehet a civilszervezetekkel való együttműködésnek.

A kormánytisztviselői kar várhatóan a közeljövőben elfogadja magára nézve az úgynevezett zöld könyvet, ami egy majdani etikai kódex alapja lehet. A nemzeti alaptantervnek pedig része lesz a középfokú oktatásban a korrupció problémája – mondta Rétvári Bence.

Folyamatosan javul a magyar korrupciós helyzet

Tove Skarstein, Norvégia magyarországi nagykövete a konferencia megnyitóján elmondta: országa érdeke a korrupció elleni harc, és az átlátható gazdasági kapcsolatok, ezért még idén elindul egy 150 millió eurós program a két ország közt. A nagykövet is kiemelte a szemléletformálás jelentőségét, különösen a fiatalok körében. Hozzátette: miközben az országok kétharmada korruptnak nevezhető, a jómódú országok tiszták, a jóléttel együtt jár a korrupció elleni harc.

„Nem kell elfogadni a korrupciót, nem természetes közegünk!” – jelentette ki a norvég nagykövet, akinek országa a korrupciós rangsorokban rendre kedvező helyen szerepel. Magyarország korrupciós helyzetéről a nagykövet annyit mondott: folyamatosan javul.

Nőhet a kampányfinanszírozás korrupciós kockázata?

Alexa Noémi, a rendezvényt szervező Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója üdvözölte a választási eljárásról szóló törvénynek azt a rendelkezését, mely szerint a kampányhirdetések ára nyilvános, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az óriásplakátoké nem, továbbá a következő választáson várhatóan lesz regisztrációs kampány is, így összességében mégis nőhet a kampányfinanszírozás korrupciós kockázata. A szakember hozzátette: köztudott, hogy a két nagy párt a kampányra fordítható összeg felső határánál többnyire 2-3-szor többet költött, az új szabályozásban pedig ez a felső határ megszűnik.

Alexa Noémi felhívta a figyelmet egy új adatbázisra, amely javarészt nyilvános információk, például a választási és az uniós támogatásokat tartalmazó nyilvántartások alapján 20 ezer személy, 25 ezer szervezet és 30 ezer tranzakció kapcsolatrendszerére vonatkozó következtetések levonására ad lehetőséget.

Pontosnak kell lennie a tájékoztatásnak

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke előadásában kiemelte többek között azt, hogy a közfeladatot ellátó személy tájékoztatásának pontosnak kell lennie, ellenkező esetben a jogállam kerül veszélybe. Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, a Gripen vadászgépek vételével kapcsolatos jelentés adatai közérdekűek, azt pedig nem szeretik az adatvédelmi szakemberek, ha közérdekű adatokat pusztán azért minősítenek, hogy eltitkolhassák.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta: az igazságszolgáltatást tekintve a munka eredménye, az ítélkezés és maga a szervezet is átlátható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.