időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Orbán: Hazánk bejelentkezett

2013.02.27. 09:00

A várakozásoknál jobb magyar gazdasági növekedésre számít – jelentette be Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével folytatott budapesti tárgyalása után.

Herman Van Rompuy személyében Magyarország egyik fontos barátját fogadtuk – mondta a miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatója kezdetén. Kiemelte, hogy a következő hét évre szóló uniós költségvetés nem jöhetett volna létre az elnök tevékeny részvétele nélkül. „Elismeréssel kell szólnunk erről a teljesítményről – fogalmazott a kormányfő. – Herman Van Rompuy mindig is nyitott volt azok iránt a megoldások iránt, melyekkel Magyarország 2010 után próbálta és próbálja stabilizálni, növekedési pályára állítani gazdaságát és társadalmát. Magyarország bejelentkezett az Európai Unió sikertörténeti pozíciójára. Hiszen kevesen vagyunk képesek csökkenteni az államadósságot, kontroll alatt tartani a költségvetést és növekedési programot indítani.”

Több mutatóban is jól teljesített Magyarország, ilyen az államadósság csökkentése és a foglalkoztatás javítása is – utalt a minap megjelent foglalkoztatási számokra a miniszterelnök, azonban hozzátette: a gazdasági növekedés hiányzik a magyar gazdaságból, ennek előrelendítése lesz 2013 feladata. Erre szerinte jó esély mutatkozik, és a várakozásoknál jobb gazdasági növekedési eredményre számít. Orbán Viktor a megbeszélésük során biztosította Herman van Rompuyt, hogy hazánknak fontos az eurózóna sikere is, és minden stabilitási lépést támogat, mely a közös valuta megerősítésére irányul, illetve a bankunió megteremtését segíti.

Giró-Szász András a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón leszögezte: 100 milliárd forintot, azaz az ötezer léleknél kisebb települések adósságát a kormány már a 2012-es költségvetésben egy összegben teljesítette; a második lépcsőt, tehát az ötezer lakosnál nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le.

A kormányszóvivő leszögezte: a kabinet már korábban jelezte, hogy a nagyobb települések esetében csak az önkormányzatokkal való megállapodást követően egyeztet a bankokkal, amikor már összegezni tudja a hitelállomány méretét, struktúráját, így a visszafizetés ütemezését, devizanemeit, illetve a hitelező intézményeket.

Giró-Szász András rámutatott: nem kell, hogy az idei költségvetésben szerepeljen a második forduló adósságát fedező mintegy 500 milliárd forint, mivel még nem dőlt el, hogy milyen konstrukcióban történik a visszafizetés.
Hangsúlyozta: a kormány itt „nyilvánvalóan nem egy összegben való törlesztésben gondolkozik”, hiszen az önkormányzati adósság jellemzően hosszú lejáratú.

A miniszterelnök arra kéri az uniót, hogy mutasson megértést a külső szemlélőknek talán szokatlannak tűnő gazdaságpolitikai lépésekkel szemben. Orbán Viktor kiemelte, ezekre a döntésekre hazánk kommunista múltja miatt van szükség, példaként említette az adóreformot és a gazdaságélénkítő lépéseket. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a határozatok megmutatják: a válság közepette is sikeres lehet egy közép-európai ország.

A kormány keddi, éjszakába nyúló ülésén döntött az 5000 főnél nagyobb települések adósságának átvállalásáról – közölte a miniszterelnök. Mint Orbán Viktor elmondta, ez 8 millió embert érint. Összesen 600 milliárd forint az önkormányzatoktól átvállalt adósság összege. Hasonló kormányzati döntésre nem emlékszik, amikor ekkora adósságot vállalt volna át korábban a településektől – húzta alá a kormányfő. Egyúttal megköszönte a testületeknek, hogy olyan szigorú pénzügyi szabályokat fogadtak el, hogy ne lehessen újra eladósodni.

A legjobb helyzetben lévő települések esetében 40, a legrosszabbaknál 70 százalékos az adósságátvállalás mértéke – mondta Orbán. Mintegy tucatnyi várossal még folyamatban van az egyeztetés, a főváros esetében 60 százalékos az átvállalás mértéke, de még van néhány részletkérdés, amiről meg kell állapodniuk. Orbán reméli, hogy március 8-ig egy komplett együttműködési csomagról is megállapodnak Budapesttel.

A miniszterelnök leszögezte, hogy mindent megtesznek az adósság csökkentéséért. Mint mondta, Magyarország gondjai abból adódnak, hogy az államadósság 77-78 százalék körül van. Ha ez egy 30-40 százalékos mérték lenne, akkor Magyarország a legjobbak között lenne Európában.

„Mi nem akarunk felülni annak a kísértésnek, amely azt akarja elhitetni számos európai országban az emberekkel, hogy az államadósság növelése árán lehetne vagy szabadna gazdasági növekedést gerjeszteni” – erősítette meg álláspontját a kormányfő, aki rögzítette, hogy a kormány csökkenő államadósság mellett akar növekedést elérni. Ehhez pedig fontos lépés az önkormányzati adósságátvállalás – mondta Orbán.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a tájékoztatón kijelentette: 2012 fordulópontot jelentett az euróövezet válságában, remélhetőleg „már túl vagyunk a nehezén”, de az uniós tagállamoknak folytatniuk kell a gazdasági reformokat. Kiemelte, a válságkezelésben elért eredmények ellenére nem lehet hátradőlni, fokozatosan és kitartóan tovább kell haladni a valódi gazdasági unió megteremtése felé. Nincs alternatívája a reformok folytatásának, egyetlen ország sem léphet vissza – mutatott rá.

Hangsúlyozta, az uniós tagállamok gazdaságainak megerősítése növeli a versenyképességet. Tartós növekedésre és a foglalkoztatási szint emelésére van szükség, és ehhez a bankunió megteremtése is hozzájárulhat – vélekedett. Hozzátette, a munkahelyteremtés a legjobb stratégia, hogy jólétet biztosítsanak az európai polgároknak.

Kiemelte, a következő többéves (2014-2020) költségvetési keretről született megállapodás „jó és fontos” Magyarországnak és Európának egyaránt. Az Európai Tanács elnöke üdvözölte, hogy a 27 uniós ország állam- és kormányfője vállalta a felelősséget, és nemzeti álláspontjaikat összehangolták a közös érdekek érvényesítéséért. Most az Európai Parlamenten a sor, hogy megerősítse ezt a sikert – fűzte hozzá.

Az Európai Tanács elnöke munkalátogatás keretében látogatja végig az uniós fővárosokat. A nap folyamán találkozott Kövér László házelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel. Útját Lengyelországban folytatja, ahol Bronislaw Komorowski elnökkel és Donald Tusk kormányfővel tárgyal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.