Mol–INA-ügy: a horvát jogi eszközök csupán kampánytechnikák?

A magyar kormány álláspontja szerint politikai kampány folyik a Mol ellen. Szakértők szerint horvát belpolitikai okok állnak a támadás mögött.

NT
2013. 10. 03. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet szerdán arról döntött, hogy az INA-részvények eladásának előkészítésére kéri fel a Mol menedzsmentjét, valamint utasították az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, milyen polgári és büntetőjogi lépések lehetségesek.

Lattman Tamás nemzetközi jogász szerint nem kizárt egy olyan akció a horvát állam részéről, amely során elértéktelenednek a Mol eddigi befektetései. „Ez lehet például államosítás” – magyarázta, megjegyezve: ez reális lehetőségként a magyar kormányzati közleményekben is megjelenik, ezért kérték a céget, vizsgálja meg, hogyan tudná értékesíteni eddigi horvát befektetéseit.

A szakértő kijelentette, a magyar kormány azt állítja, politikai kampány folyik a Mol ellen. „A horvátok által eddig használt jogi eszközök kampányeszköznek is tekinthetők.” Az INA ügye a horvát belpolitikában roppant hálás, hiszen nap mint nap el lehet mondani a választóknak, hogy „lám, mennyire korrupt volt az előző kormány\" – mondta a szakértő a köztévé háttérműsorában.

A jogász arról is beszélt, hogy Magyarország esetében potenciális jogi problémát az okozhat, ha hazánk nem hajtja végre a Hernádi Zsoltra kiadott európai elfogatóparancsot.

„Az Interpol által kiadott nemzetközi körözés nem kötelezheti az államokat semmire, az európai elfogatóparancs alapján ugyanakkor van bizonyos automatizmus a végrehajtásban” – hangsúlyozta. „Ez azonban adott feltételek esetében megállítható, ilyen például az, amire a magyar kormány jelenleg is hivatkozik, azaz hogy volt az ügyben eljárás idehaza, de eredménytelenül ért véget” – tette hozzá. Kérdésre válaszolva kifejtette: az elfogatóparancs miatt nem javasolja Hernádinak, hogy más uniós tagállamba utazzon, hiszen ott – véleménye szerint – kötelesek lesznek végrehajtani a parancsot.

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a horvát hatóságok részéről jogszabálysértés történt az eljárás során – mondta a Duna TV Közbeszéd című műsorában Lattmann. Hozzátette: Hernádi Zsolt „horvát jogi képviselettel rendelkezve, a horvát jogon belül, a horvát hatóságok cselekményeivel szemben, a horvát jog által biztosított jogorvoslati lehetőségekkel élhet”.

Az új horvát kormány – megválasztását követően – igyekezett olyan lépéseket tenni, amelyekkel blokkolni akarta a Mol és az INA közötti együttműködést – ezt már Valki László nemzetközi jogász mondta az M1 Az Este című műsorában. „Először informálisan kérdezgették az igazgatótanács tagjait, majd hangszalagokat kértek be a Sanader-ügy tárgyalása során, nem biztos, hogy tisztességesen jártak el” – jelentette ki a szakértő.

Az INA napjainkban többet ér, mint azt 5-10 éve bárki gondolta volna. „Világossá vált, hogy stratégiai jelentősége van, hiszen például az oroszok számára kulcsfontosságú kérdés, hogy az Adriai-tenger térségén keresztül lehet-e majd olcsóbban cseppfolyós gázt behozni a Közel-Keletről, mint Oroszországból” – magyarázta Barcza György, a Századvég vezető elemzője a műsorban. Megjegyezte, földrajzi fekvésének köszönhetően értékelődött fel a cég.

A Heti Válasz korábban arról írt, a zágrábi ügyészség azt a vádat erőlteti, hogy Hernádi a Mollal egyébként több fronton harcoló Gazprom ciprusi csápjain keresztül vette meg Ivo Sanadert, Horvátország korábbi miniszterelnökét. Állítják, hogy mindez 2009-ben történt, amikor a szintén orosz államérdeket követő Szurgutnyeftyegaz – az OMV pakettjének átvétele után – épp ostromolgatta a magyar olajvállalatot. Az újság arról is beszámolt, hogy a horvát ügyészség két „bizonyítékkal” támasztotta alá a megvesztegetést.

Az egyik egy némafilm, melyet a zágrábi Marcellino luxusétterem ipari kamerája rögzített; ezen annyi látszik, hogy Hernádi és Sanader társalognak egymással. A másik „bűnjel” Robert Jezic vallomása. A volt horvát kormányfő egykori bizalmasaként hírnevet szerző üzletember hónapokig börtönben ült – szintén a hatalom csúcsáig érő vesztegetések miatt –, ám idén áprilisban szabadon bocsátották. Vádalku keretében ugyanis felfedte a Mol–INA-sztorit; azt állította, részben az ő svájci cégéhez futott be a Sanadernek szánt magyar csúszópénz.

A budapesti olajóriás két titokzatos ciprusi társaságon keresztül utalta a summát – legalábbis Jezic szerint –, és a nevüket is elárulta: Hangarn Oil Products Trading Limited, illetve Ceroma Holdings Limited. A Hangarnt és a Ceromát a valóságban olyan, szintén ciprusi bejegyzésű cégek irányítják, amelyek jelenleg az orosz Gazprom leányvállalati listáján szerepelnek. A moszkvai energiamamut hivatalosan csak idén ősszel ismerte el sajátjának a Hangarnt és a Ceromát ellenőrző Atlas Alpha Services Limitedet, illetve Potassa Holdings Limitedet – de utóbbiak akkor is orosz oligarchák bizniszeit segítették, amikor formálisan még egy offshore-közvetítő iroda nevén voltak.

A Jutarnji List című horvát lap egy korábbi száma tovább árnyalta a történetet azzal, hogy nemcsak a Hangarnt és a Ceromát irányító (igazgató) cégeknél mutat ki orosz kapcsolatot, hanem megnevezi azt az orosz oligarchát, aki a Molnak tulajdonított 2009-es „vesztegetés” mögött állt.

A horvát kormány már 2009 januárjában, az üzletet megolajozó állítólagos kenőpénz érkezése előtt fél évvel átadta a Molnak az INA menedzsmentjogait, a korrupció képi bizonyítékául szolgáló éttermi találkozót pedig két éve ősszel ejtették meg – hónapokkal az után, hogy Sanader miniszterelnök lemondott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.