Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Továbbra sem tudni, honnan vannak Simon százmilliói

Mesterházyt is meghívták a bizottságba.

MNO
2014. 03. 03. 11:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rubovszky György, az Országgyűlés bizottságának elnöke elmondta: a mentelmi bizottság most arról döntött, hogy meghívja a jövő hét hétfői ülésre az MSZP elnökét. Arra várnak választ, amit korábban írásban is feltettek Mesterházynak, hogy mire alapozza azt a sajtóban megjelent kijelentését, miszerint Simon Gábor nem közéleti szerepvállalásával összefüggésben halmozta fel ezt a 240 milliós vagyont.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy Mesterházy elfogadta-e ezt a meghívást és eljön-e a hétfői ülésre. A mentelmi bizottság szocialista politikusai ugyanis bojkottálják a bizottság munkáját, a korábbi üléseken sem jelentek meg.

Mesterházy Attila azt várja, hogy a mentelmi bizottság Simon-ügyet tárgyaló ülésére hivatalos meghívó érkezzen és arra reagálni fog - mondta az MSZP szóvivője hétfőn újságírók kérdésére Oroszlányban, miközben a párt elnöke közel száz MSZP-szimpatizánssal találkozott.

Rubovszky arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy megérkezett a Pécsi Tudományegyetem válaszlevele, amelyben elfogadták azt a felkérést, hogy dolgozzák ki azt a jogi állásfoglalást, amelynek alapján Simon képviselői illetményének visszavételét vizsgálják. Ez a következő hetekben fog elkészülni.

Az LMP-s Schiffer András a zárt ülés után újságíróknak megerősítette, hogy nem látják, honnan származik Simon Gábor vagyona, de ebben a kérdésben a nyomozó hatóságnak vannak hatékony eszközei. A tiszteletdíj visszakövetelésével kapcsolatban pedig azt mondta, az Országgyűlésnek alkotmányértelmezést kellene kérnie. A megoldás az lenne, ha a politikai elit tagjaival szemben indulna vagyonosodási vizsgálat – hangsúlyozta.

A Magyar Nemzet február 4-én írt először arról, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök egykori helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, csaknem 250 millió forintos vagyont parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján, amelyet nem tüntetett fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem. Azóta a politikus kilépett a szocialista pártból, lemondott mandátumáról, az ügyészség pedig február 18-án gyanúsítottként hallgatta ki Simont. A Központi Nyomozó Főügyészség az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítja a volt országgyűlési képviselőt.

Mesterházy Attila, a baloldali összeborulás közös miniszterelnök-jelöltje a Simon millióinak eredetét firtató, a szocialisták számára kínos kérdéseket megelőzendő eltűnt a nyilvánosság elől; csupán annyit árult el, hogy szerinte Simon 240 milliója nem pártpénz, „az azt megelőző életével kapcsolatos forrásfelhalmozásról van szó, amennyire én tudom\". Vigh László, a Fidesz–KDNP zalaegerszegi képviselőjelöltje Mesterházy fórumát megelőzően reményét fejezte ki, hogy „24 nap bujkálás után talán éppen itt lesz Mesterházy nagy pillanata, amikor felhagy a tereléssel, férfiasan kiáll a magyarok elé, és elmondja őszintén, mit tud Simon eltitkolt százmillióiról”, és azt is elmondja, mit beszélt négyszemközt egykori helyettesével. A pártelnök mellett a szocialista párt álláspontja is kitérő, a párttagok számára előírt hivatalos álláspontja semmi másra nem törekszik, mint hogy törölje a politikussal fennállt vagy fennálló bárminemű kapcsolatot.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője korábban elmondta: „Az a logikus magyarázat, hogy a rejtélyes, Ausztriában tárolt százmilliók valójában nem az ő pénze, hanem a Magyar Szocialista Párté, csak megőrzésre kapta” – fogalmazott. A rejtélyes százmilliók ügye csak most kezdődik – hangsúlyozta, aki szerint a közvéleménynek tudnia kell, kitől és miért kapta a pénzt Simon Gábor. A mentelmi bizottság vizsgálatának célja annak kiderítése, hogy a volt MSZP-s politikus százmilliói származhatnak-e legális jövedelemből.

Simon az ügy kirobbanása óta a mentelmi bizottság összes ülésére meghívót kapott, eddig azonban egyszer sem jelent meg; mint Rubovszky György a napokban elmondta: mivel a tartózkodási helye ismeretlen, még mindig volt pártján keresztül tartják a kapcsolatot vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.