Brüsszelre mutogat a leleplezett Ökotárs

Elvennék az alapítványtól a norvég pénzek szétosztásának jogát.

Győr–Katona
2014. 10. 24. 4:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint lehetetlen érdemben reagálni a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által készített jelentésre. Móra Veronika lapunknak tegnap kifejtette, eleve jogsértőnek találja, hogy a sajtóból kellett értesülnie arról, lezárult a vizsgálat. A jelentés tartalmát úgy értékelte: „Bár megfogalmaz vádakat, nincs benne semmilyen azokat alátámasztó konkrétum, tény, adat.”

Az igazgató nem tagadta ugyanakkor, hogy – miképp arról lapunk korábban beszámolt – valóban felmerült a Norvég Alapot koordináló brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) részéről, hogy a Kehi vizsgálata miatt az érintett szervezetek „minden cuccot” a norvég nagykövetségre „menekítsenek be”. Móra Veronika ugyanakkor hozzátette, a norvég civil támogatási alap esetében a FMO szerződött velük a hazai feladatok ellátására. – Ők rendelkeznek a program lebonyolításával összefüggésben keletkezett információkról és dokumentumokról, így ha ők úgy döntenek, hogy azok ne az Ökotársnál állomásozzanak, hanem szeretnék bekérni őket, akkor ehhez minden joguk megvan – fejtette ki.

„A Kehi-vizsgálatnak ez ügyben vége, a többi a bűnüldöző hatóságok, illetve a magyar bíróság dolga lesz, mint rendesen. Annak viszont mindenki szurkoljon, hogy most végre az igazság győzzön.”
Olvassa el a Magyar Nemzet pénteki vezércikkét is!

Arra a kérdésre, hogy miért nem kértek a pályázóktól a konzorcium tagjai összeférhetetlenségi nyilatkozatot, Móra Veronika úgy válaszolt: a pályázat kiírójának kell eldöntenie, hogy milyen dokumentumokat kér be a pályázóktól, s ezek közt nem szerepelt az összeférhetetlenségi nyilatkozat. Ismeretes, a Kehi-vizsgálat szerint ez szabálytalan, és így a kifizetések érvénytelenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatóján is foglalkozott a norvég alappal kapcsolatos vizsgálatokkal. Jelezte, a Kehi-vizsgálat eredményei nyomán meghívta Norvégia illetékes miniszterét, hogy a „helyzetet tisztázzák”, és a jövőre nézve új megállapodást köthessenek. Azt fogja javasolni, hogy az Ökotárs helyett más, akár állami, akár civil szervezeten keresztül osszák szét Magyarországon a pénzt, mert az Ökotárs méltatlan erre. Lázár egyúttal elküldi a Kehi jelentését az Európai Bizottságnak is, hogy megvizsgálják: egyáltalán érvényesek-e a korábban kötött szerződések.

Lázár János szerint a Kehi vizsgálata egyértelműen bizonyítja, hogy az Ökotárs és az ahhoz kapcsolódó néhány szervezet visszaélt a norvég kormány bizalmával, a rá bízott munkát nem végezte el, és a pénzeket az előre meghirdetett objektív szempontok helyett szubjektívak alapján osztották szét. – A jelentés alapján a norvég kormány által minden magyar civil szervezet számára biztosított pénzt egy jól körülhatárolható kör kapta meg – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: „Ők az Ökotárshoz kötődnek, ők minősítették a pályázatokat, ők értékelték a pályázatokat, ők bírálták el a pályázatokat, és ők nyerték meg a pályázati pénzeket.”

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán tájékoztatta Tove Skarsteint, a Norvég Királyság nagykövetét a vizsgálat eredményéről, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát.

Kerestük tegnap levélben és telefonon is a norvég nagykövetséget és a norvég külügyminisztériumot, hogy reagáljanak a vizsgálat eredményeire. Lapzártánkig azonban egyik részről sem érkezett válasz. Az FMO-nak is írtunk, hogy megtudjuk, fölmerült-e az Ökotárs Alapítvány mint magyarországi partner lecserélése. A brüsszeli iroda arról tájékoztatta lapunkat, hogy az ügyben a norvég külügyminisztérium az illetékes.

Ismeretes, a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében a Kehi a napokban zárta le a vizsgálatot, amelyből kiderült, a 63 górcső alá vett projektből 61 esetben szabálytalanságok történtek. A leggyakoribb problémák között volt, hogy több projekt megvalósításának határidejét utólag vagy a szabályzat ellenében módosították. Ez felveti a hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúját. Egyes esetekben elszámoltak olyan költségeket is, amelyek már a támogatási időszak után keletkeztek, ami szintén hűtlen kezelésnek minősülhet.

A költségvetési csalás gyanúja merül fel emellett a támogatási céllal össze nem függő költségek elszámolásával kapcsolatban, erre példa, amikor a „kulturális örökség felhasználása az egyéni szocializáció fejlesztésében” elnevezésű projektnél térdzokni, befőzőgumi és garnélarák elszámolását is elfogadta az Ökotárs. Információink szerint olyan nyertesek is voltak, amelyek helyett a pályázatot más valósította meg, illetőleg esetenként olyan cégtől származó számlákat is elszámoltak, amely már nem is létezett. Előfordult, hogy a támogatottak egyáltalán nem, vagy csak kevesebb önerőt használtak fel a projektben a szerződésben vállaltnál, ám az Ökotárs ennek ellenére sem csökkentette a támogatási összeget. Ez ugyancsak a hűtlen kezelés gyanúját veti fel.

A beérkezett pályázatok értékelési rendszere is több ponton megkérdőjelezhető. A vizsgálat ugyanis arra derített fényt, hogy a támogatási döntések sokszor nem a pályázatok minősége és megfelelő volta alapján születtek, hanem egyeseket átpontoztak, vagy megcserélték a sorrendet, szubjektív alapon, nélkülözve minden szabályszerűséget. A pénzek megítélésének visszásságára a brüsszeli FMO is felhívta a figyelmet, és jelezték azt is, hogy a magyar programokban fordul elő legnagyobb arányban, hogy magas pontszámú pályázatok nem nyernek. A benyújtott pályázatok értékelése közben az egyházi kötődést kizárták, míg a pártkötődést, legalábbis egyes esetekben (például amikor egyes liberális körök finanszírozásáról volt szó) nem tartották aggályosnak.

Nem okozott gondot az sem, hogy olyan szervezetnek nyújtsanak támogatást, amely egyértelműen kötődik a döntéshozókhoz. Pályázott és nyert olyan szervezet is, mint például a Zöld Pók, amely képviseletét maga az Ökotárs elnöke, Móra Veronika látta el. A Védegylet Egyesület, amely tanácsadó testületének szintén tagja Móra Veronika, ugyancsak nyert, méghozzá 52,5 millió forintot. Sikerrel pályázott több Foltányi Zsuzsához köthető szervezet is, így például az Energiaklub (20,2 millió forint), a Föld Napja Alapítvány (22,4 millió forint). Foltányi az Ökotárs alapítója, s egyben a szervezet kuratóriumi és adományi bizottsági tagja is.

A norvég nagykövetséggel is rendszeresen kapcsolatban állt az Ökotárs. Előfordult például, hogy a források elosztásában ugyancsak részt vevő Demnet Alapítvány vezetője a nagykövetség egyik munkatársával egyeztetett bizonyos dokumentum visszadátumozásáról. Móra Veronika a kuratórium tagjait arról is tájékoztatta, hogy egyeztetett a norvég nagykövet asszonnyal, aki „eléggé be volt rágva” a Krétakör miatt. A Krétakör azért kerülhetett szóba, mert Gulyás Márton, a szervezet vezetője beismerte: a Lázár János elleni tüntetést is részben norvég pénzből finanszírozták.

A Kehi jelezte, hogy a felmerült törvénytelenségek ügyében feljelentést tesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.