Félpályás útlezárás és lökdösődés a műveleti területen

Költségvetés, útlezárás, demonstráció, a magyar kormányfő fontos bejelentése Belgrádban – ez volt a hét.

MNO
2014. 12. 21. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el a jövő évi költségvetést a parlament 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében. A módosító javaslatok után a bevételi és a kiadási főösszeg, valamint a hiány is kisebb lett a kormány által tervezettnél. A voksolás közben a Párbeszéd Magyarországért nevű ellenzéki párt képviselői molinóval tiltakoztak. A zárószavazás előtt a Költségvetési Tanács elnöke ismét elmondta az Országgyűlésben, hogy annyi pénz várhatóan nem szedhető be az állami vagyon értékesítéséből 2015-ben, amennyit a kormány vár. A testület kockázatot lát abban is, hogy a biztonsági tartalékként szolgáló országvédelmi alap felét máris elvonta a kormány.

Varga Mihály miniszter a köztévében a költségvetés kapcsán úgy fogalmazott: „Én még nem láttam olyan ellenzéki pártot, amely megszavazta volna a költségvetést, ettől függetlenül, aki látja, milyen teljesítménye van a magyar gazdaságnak, tisztában van azzal, hogy most a korábbiaknál sokkal biztosabb alapokra lehet építeni a büdzsét.”

Hétfőn országszerte 41 helyszínen tartottak félpályás forgalomlassító útlezárást, a legnagyobb torlódás az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán állt be, a demonstráció alatt rendbontás nem volt. A megmozdulást a Liga Szakszervezetek szervezte, hogy „ráébresszék a kormányt” arra, hogy nagy a követeléseik támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből (a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása) álló követeléscsomag, amit az érdekvédők letettek az asztalra.

Tiltakoztak a dohányipari dolgozók is, ők 350 járművel vonultak a Margit híd budai hídfőjéhez, majd gyalog a Parlamenthez. Azért vonultak az utcára, mert szerintük 200 ember munkahelyét fenyegeti az állami trafikellátó létrehozásának terve, úgy látják, hogy ennek a megszavazása értékesítési hálózatuk felszámolására kötelezné a dohányvállalatokat.

Kedden új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen. A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat. A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi rakparton át a Kossuth Lajos térre vonultak. A tüntetés kezdete előtt egy csoport, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

A Hvg.hu tudósítása szerint a Parlamentnél néhány tüntető nekiment a rendőrsorfalnak, valaki lefújta vagy leöntötte az egyik rendőrségi kamerát. Kicsit később többen is dobálni kezdték a rendőröket palackokkal és alumíniumdobozokkal, mire a rendőrök könnygázt fújtak a tüntetők első sorára. A Hír TV a helyszínről tudósított, emiatt zúgott a „mocskos hírtévé!” Az események kapcsán az MNO felidézte, hogy felfedezhető a párhuzam a Majdan és a Kossuth tér eseményei között.

Ugyancsak kedden megszavazta a parlament a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-től a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

Kedden Belgrádban reagált Orbán Viktor miniszterelnök az emberi jogokért és demokráciáért felelős amerikai államtitkár hazánkra vonatkozó kijelentéseire. Sarah Sewallnak ugyanis azt hangoztatta, hogy a korrupció sebezhetővé teszi az országokat és a népeket a közvetlen belső veszélyekkel, illetve a külső manipulációkkal szemben a Balkántól a Fekete-tengeren át a Bengáli-öbölig.

Orbán erre mondta azt, hogy „a magyar kormány egyelőre nem tudja, mi az oka annak, hogy az Egyesült Államok több száz millió dolláros forrást különített el arra, hogy mintegy kéttucatnyi közép- és kelet-európai országgal szemben akcióterveket készítsen és hajtson végre kifejezetten azért, hogy nyomás alá helyezzék e két tucat ország kormányát”. Senki nem örül Magyarországon annak, hogy az országot műveleti területté nyilvánították húsz-egynéhány másik országgal együtt – tette hozzá a magyar kormányfő.

Földi László titkosszolgálati szakértő szerint egy műveleti területté nyilvánított országban gyakorlatilag mindent szabad a titkosszolgálatoknak. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója az M1 Híradó kérdésére úgy nyilatkozott, hogy a „műveleti terület” egy operatív kifejezés, általában titkosszolgálatok használják.

Szerdán ugyancsak Belgrádban írták alá a szerb és a magyar főváros közötti vasútvonal kiépítéséről szóló megállapodást. Orbán Viktor miniszterelnök ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az Európai Unió és Kína közötti együttműködés legfontosabb pillanatához érkeztünk el. A gyorsvasút kiépítéséről szóló megállapodást Magyarország, Szerbia, Kína és Macedónia kormányfője látta el kézjegyével. A találkozó kapcsán Li Ko-csiang miniszterelnök rendhagyó interjút adott a Magyar Nemzetnek.

Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György jegybankelnökkel közös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kabinet úgy döntött, felkéri a jegybankot, hogy nyújtson segítséget az MKB megerősítéséhez és újjászervezéséhez. A kormány azért tűzte napirendre a kérdést, mert úgy látja, a bankrendszer megerősítésre szorul – közölte Orbán Viktor. Az MKB ügyében hangsúlyozta: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank egyetértett abban, hogy az MKB-ból az ország egyik legjobb és legerősebb bankját kell kialakítani. Ugyanitt mondta el a miniszterelnök, hogy kárenyhítési alapot állít fel a kormány a Széchenyi Bank betéteseinek.

Szintén csütörtökön nyilatkozta Lázár János a Figyelőben, hogy hátbatámadásnak tekinti Pokorni Zoltán korábbi, a fideszes politikusok „urizálásáról” tett kijelentését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett, hogy ebben a megjegyzésben benne van az is, hogy a politikai veteránok elszánták magukat a harmincas-negyvenes generáció megrendszabályozására. Mint mondta, ezen belső viták azért veszélyesek, mert nincs valós tartalmuk, ugyanakkor „álszentek, jópofizók, bűnbakkeresők”. Kijelentette: rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.

Az alapvetően a Fideszen belüli generációs küzdelmekről szóló interjút nem tekintem személyes ügynek – reagált az MNO-nak Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere. Pokorni természetesnek tartja, hogy Lázár a Fideszen belüli fiatalabb generáció vezetőjeként bátran vállalja a konfliktusokat. „De mi, akik már lassan a párt veteránjainak számítunk, megtanultuk, hogy csatározás közben sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen módon kötünk majd békét. A politikai családon belüli egyensúly megőrzése azért fontos, mert ez az egyik feltétele annak, hogy a magyar társadalomban tudjunk nyugalmat és kiegyensúlyozottságot teremteni.”

Csütörtökön megállapodás született az Európai Unió állam- illetve kormányfői között arról, hogy sürgősen fel kell állítani az Európai Stratégia Beruházási Alapot – közölte az Európai Tanács első munkaülésének végeztével csütörtök este Donald Tusk, a testület elnöke. Tusk azt is elmondta, arról is megegyeztek a tagállamok vezetői, hogy erősíteni kell a strukturális reformokat, és folytatni kell az erőfeszítéseket az egészséges fiskális politika érdekében. Orbán Viktor az uniós gazdasági növekedés ösztönzésére hivatott intézkedéscsomaggal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: világosan kimondták, hogy a tagországoknak már korábban megítélt pénzeket nem érintheti a Juncker-csomag. Ez „megkönnyebbülésre okot adó hír a közép-európaiak számára” – fogalmazott.

A héten sikerült megállítani Oroszországban a rubel zuhanórepülését. A fizetőeszköz elsősorban külső tényezők miatt kezdett gyengülni, mint a kőolaj árcsökkenése és az ukrán válság miatt az országot sújtó szankciók. Kedden rendkívüli megbeszélést hívtak össze, mely után Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: a rubel megszilárdítását célzó lépéseket dolgoztak ki a kormányfő vezetésével. A lakosság közben már a csődközelre készült, az importtermékeket felvásárolták, rubeljüket pedig dollárra váltották.

Az elmúlt két hétben Magyarország (Horvátországgal közösen) rendezte a női kézilabda Európa-bajnokságot. Válogatottunk csoportmeccseit Győrben játszotta, majd Debrecenbe tette át a székhelyét, ahol a középdöntővel folytatódott a torna. A Németh András vezette válogatott három győzelem, két vereség és egy döntetlen után pénteken a Papp László Budapest Sportarénában az ötödik helyért rendezett meccsen vereséget szenvedett Franciaországtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.