Kijevi forgatókönyvet kapunk nyugati producerrel?

Bár Budapesten nem röpködnek a Molotov-koktélok és nem folyik vér az utcákon, mint tavaly ilyenkor Kijevben, mégis felfedezhető a párhuzam.

MNO
2014. 12. 16. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek a forgatókönyvnek az első pontja volt, amikor diákok és civil szervezetek tüntetésekbe kezdtek Kijev főterén Amerika hathatós támogatása mellett. A Majdanon megjelenő tömegek az Európai Uniót éltető, kormányváltást követelő, valamint korrupcióellenes jelszavakkal vették birtokukba az utcát. Ismeretes, a magyar fővárosban gyakorlatilag ugyanezen transzparensek magyar hazai megfelelői alatt masíroztak – néha André Goodfriend amerikai ügyvivő kíséretével – az azóta is tartó tüntetések résztvevői.

Ezt követte Kijev utcáin a forgatókönyv második pontjaként a szélsőséges Jobboldali Szektor megjelenése, nyomukban pedig az addig békés tüntetéseken eldördültek az első lövések, elrepültek az első Molotov-koktélok. Ma Budapesten a Kossuth téri „Nincs hova hátrálnunk!” demonstráció sörösüveg-dobáló résztvevői között pedig megjelent az a Budaházy György, akit korábban azzal is vádoltak, hogy terrorszervezet vezetőjeként Molotov-koktélos és fegyveres támadásokat hajtott végre, hogy politikusokat félemlítsen meg.

Arra mindenki emlékszik, mi lett a történet kijevi verziójának vége: véres utcai összecsapások, majd még véresebb polgárháború következett; az elmúlt egy évben az Ukrajna területén folytatott nagyhatalmi játszmák sok ezer ukrán állampolgár életét követelték.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a magyar forgatókönyv vége; az sokat elárul ugyanakkor, hogy maga Orbán Viktor nehezményezte, hogy Amerika hazánkat műveleti területté nyilvánította. Ennek kapcsán Földi László titkosszolgálati szakértő a köztévében rámutatott: ha valamely országot „műveleti területnek” nyilvánítanak, az azt jelenti, hogy ott gyakorlatilag minden eszköz megengedett; szövetséges országok ilyen lépést nem tesznek egymás ellen – húzta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.