Önkéntes lehet a drogteszt

Az igazságügyi tárca és az adatvédelmi hatóság véleményét is kikérik.

Szalai–Horváth
2014. 12. 10. 5:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finomodhat a kötelező drogtesztről szóló javaslat, információink szerint csak önkéntes formában vezethetik be a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról beszélt, a képviselőcsoport többsége támogathatónak tartja Kocsis Máté józsefvárosi polgármester ötletét, de már akkor is leszögezte: a tesztnek a gyerekek esetében semmilyen jogkövetkezménye sem lehet, és az eredményét sem ismerheti meg más az érintetten és a szülein kívül.

A mostani álláspont szerint a 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehetne tesztet végeztetni. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke lapunknak elmondta, a frakció az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult, mert azt szeretnék tudni, hogy a drogtesztről szóló javaslat jogilag megvalósítható-e. Úgy fogalmazott, a tervezet egy létező problémára kínál unortodox megoldást, azonban a jog világa általában ortodox.

Hozzátette: nemcsak az igazságügyi tárca, hanem a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét is ki fogják kérni. – A fiatalok esetében világos szabályok vannak arra, hogy milyen formában lehet elvileg elképzelni a tesztet. Beleegyezésre van szükség a gyermekek szüleitől, illetve a 14 éves kor felett az érintettektől is. További feltétel, hogy a teszt eredménye nem lenne felhasználható büntetőeljárásban, csupán a szülő tudtára lehetne hozni – hangsúlyozta a politikus. Kocsis Máté a múlt pénteken közölte: évente kötelező drogvizsgálatnak vetné alá a 12–18 év közöttieket, a választott politikusokat és az újságírókat.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint a politikusok és újságírók esetében nincs realitása egy ilyen szabályozásnak, az ifjúságnál pedig a jogalkotóknak nagyon alaposan kellene eljárniuk, hogy ne sértsenek alkotmányos jogokat. Kocsis a Hír TV-ben arról beszélt, hogy elvárható az újságíróktól, illetve a politikusoktól, hogy tiszta fejjel végezzék a munkájukat. Ugyanakkor szerinte egyáltalán nem könnyen kivitelezhető, hogy drogtesztet írjanak elő nekik.

Ujhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház központi immunológiai laboratóriumának vezetője érdeklődésünkre elmondta, kétféle drogteszt létezik: az egyik egy vizeletből történő szűrővizsgálat (ezt végeznék a mostani javaslat értelmében), a másik a már kiszűrteket érintő diagnosztikai vizsgálat. – Egy gyorsteszt költsége körülbelül ezer forint lehet, de ehhez még hozzájönnek a tárolási költségek és az egyéb, adminisztrációs kiadások is – ismertette a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.