A magyar gazdasági húzást figyeli a világ

A forintosítással világszerte elismerést váltott ki az Orbán-kabinet. A miniszterelnök új európai bevándorláspolitikát alkotna. A Tesco újabb leépítéseket jelentett be. Heti összefoglaló.

MNO
2015. 01. 25. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten Brüsszelben folytatott megbeszélést uniós vezetőkkel és az Európai Néppárt elnökével. Az esemény után kiemelte: Magyarország nem képvisel idegenellenes álláspontot, de ésszerű bevándorláspolitikát akar látni Európában. „Sikerült tisztázni a bevándorlással kapcsolatos magyar álláspontot. Világossá tettük, hogy mi nem fogadjuk el az európai szélsőjobboldal megközelítését” – hangsúlyozta a kormányfő.

 

Felmérés

A lakosság több mint kétharmada enyhének tartja a hazai bevándorlási törvényeket, és szigorítaná a szabályozást – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A miniszterelnök úgy véli: azért kellenek „a mainál értelmesebb szabályok”, mert a Balkán felől a „megélhetési bevándorlók” útvonala Magyarországon keresztül vezet, „és ezért a magyar ügy minden európai országnak fontos kell, hogy legyen”. Ha ugyanis Magyarország nem tudja ezt a kérdést jól kezelni, akkor ezek a „megélhetési bevándorlók” előbb-utóbb megérkeznek a Magyarországtól nyugatra található európai országokba is – tette hozzá.

„Azt javasoltam, hogy amint lehet, széles és mély megbeszélés keretében tegyünk kísérletet arra, hogy egy új európai bevándorláspolitikát alkossunk” – mondta el a kormányfő.

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a svájci frank árfolyamának elengedése nyomán. A Fidesz frakcióvezetője nem zárja ki az autóhitelesek megsegítését sem.

Segítünk a horvátoknak

A magyar kormány elküldi a zágrábi kabinetnek azoknak a magyar törvényeknek az angol fordítását, amelyek megoldották a svájcifrank-hitel körüli problémákat Magyarországon – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára a horvát Nova TV-t.

A Bloomberg hírügynökség szerint – bár sokat kritizálták bankellenes intézkedései miatt – Orbán Viktor magyar miniszterelnököt most hősként üdvözlik, mert elhárította a pénzügyi katasztrófát, amit a svájci frank alapú hitelek törlesztőrészleteinek megugrása jelentett volna az országnak.

A francia Le Figaro arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a parlament novemberben fogadott el egy törvényt, amely védi a devizában eladósodottakat.

Románia, Lengyelország és Horvátország is keresi a módját a svájci frank drámai megerősödése miatt bajba került devizahiteleseik megsegítésére. A lépések különbözőek lehetnek, de a magyar megoldást mindenütt példának tekintik. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: összességében mintegy ezermilliárd forintos pluszkiadástól mentesült Magyarország a kormány devizaadósságokat csökkentő intézkedései következtében.

A héten áruházi dolgozók keresték meg lapunkat azzal, hogy a Tesco újabb leépítéseket jelentett be házon belül. A vállalat pénteken közölte: megszüntetik a lánc optikai szolgáltatásokat nyújtó csoportját. Ezzel március közepén arra a hat, hipermarketeken belül működtetett optikai árusítóhelyre is lakat kerül, amelyekben a Tesco alkalmazottai állnak a pult mögött. Egy-egy ilyen optikai egységben áruházanként átlagosan négyen dolgoznak, vagyis további két tucat alkalmazottnak, köztük optometristáknak, üzletvezetőknek, illetve 3, 6, 8 órára bejelentett dolgozóknak szűnik meg a munkahelye a láncnál.

Gyurcsányékhoz hasonlóan érvel a Tesco

Gyurcsány egykori tanácsadója, Braun Róbert tanácsadócége partnerei között tartja számon a Tescót, és vannak közvetlenebb összefonódások is. Miközben egyértelmű, hogy a brit vállalatóriás globális mélyrepülésének oka a hibát hibára halmozó anyavállalat malőrsorozata, a Tesco és magyarországi vezérigazgatója, Nigel Jones meglepő módon szinte ellenzéki politikai szereplővé lépett elő az utóbbi hetekben.

Úgy értesültünk, a takarékossági intézkedések részeként az ünnepek után tudatosan változtattak a lánc beszerzési politikáján, amelynek immár az a célja, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék azt az összeget, amelyet a raktárakban tárolt árucikkekbe fektet a nemrégiben tizenhárom magyarországi boltjának bezárását jelző, brit hátterű multinacionális kereskedelmi vállalat. A vásárlók beszámolói szerint a bezárással egyelőre nem érintett üzletekben is feltűnően visszaesett a kiszolgálás színvonala, miközben alapvető termékekből tartós hiány látszik kialakulni, s egyre több helyen üresen tátonganak a polcok.

Mindemellett a Tesco áruházlánc elmúlt évek során gyakran cserélődött felső vezetői köréből lapunknak felvetették: bonyolult cégkapcsolatok és átláthatatlan szerződések révén tízmilliárdos összegeket utal ki Angliába a magyarországi leányvállalat, hogy csökkentse a hazánkban fizetendő adók alapját.

Megérkezett hétfő délután állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell. A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A diplomatát a megbízólevél átadása után Áder János ebédre látta vendégül.

 

Colleen Bell teljesen új fejezet lesz

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: Az új budapesti amerikai nagykövet érkezésével és az új washingtoni magyar nagykövet munkájának megkezdésével új fejezet nyílhat a két ország közötti politikai együttműködésben.

A tárcavezető kifejtette: több olyan tényező is van, amely alapján nyugodtan és túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok közötti, eddig nyitott kérdésekkel terhelt politikai együttműködés visszaemelhető a gazdasági és védelmi együttműködés szintjére, amely kifejezetten zökkenőmentes.

Magyar Levente kifejtette: a kormány meggyőződése, hogy hamarosan sikerül olyan párbeszédet kialakítani az amerikai féllel, amely – a korábbi hónapoktól eltérően – előremutató, konstruktív irányba viszi a dialógust. Ennek az alapja szerinte „mindenképpen megvan, amennyiben a gazdasági és katonai együttműködésünk soha nem volt olyan kiváló és erős, mint ma”.

Eközben megérkezett az Egyesült Államok külügyminisztériumának válaszlevele, amely szerint nem vonják vissza André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség eddigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét.

Rogán Antalra továbbra is össztűz zúdul a belvárosi ingatlanügyek kapcsán. A volt polgármester az ingatlaneladásokról szólva egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azzal, hogy a kerület tulajdonjogot adott a bérlőknek, lehetővé vált több – rossz állapotban lévő – belvárosi utca, tér és épület önkormányzati rekonstrukciója, a korábbi bérlők pedig jelentős ráfordítással felújították a „végtelenül leromlott állapotú” üzlethelyiségeket, éttermeket, és így kialakulhatott „egy igazán nívós környezet”.

Az ingatlanok értékesítési árával kapcsolatban kiemelte: „nem palotákat adtunk el, hanem mélységesen leromlott állapotú ingatlanokat”. Emellett hozzátette, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány hatóságai megvizsgálták az önkormányzat döntéseit, rendeleteit, és törvényesnek találták őket. Ehhez képest „ma Bajnai pártjának az emberei támadnak engem”.

Vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő és társa ellen.

Egy éven belül két MSZP-s képviselő ellen is vádat emelt az ügyészség pénzmosás, illetve korrupció miatt – reagált a vádemelésre a Fidesz sajtóirodája. „Ebből is látszik, hogy a baloldal a mai napig tele van korrupcióval. Felsorolni sem könnyű, hogy hány ügy kötődik hozzájuk: Hagyó Miklós, Hunvald György, Zuschlag János, Juhászné Lévai Katalin, Veres János, moszkvai kirendeltség, Posta-székház, Sukoró, a honvédség vagyonának szétlopása, Wieszt János és Simon Gábor után Hiszékeny Dezső is beállt a sorba” – írták.

A vád szerint 2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori MSZP-s alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért egy vállalkozótól a saját részére azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak juttassa. A pénzt végül nem adták át a politikusnak, ám a törvény már a kenőpénz átadására való felhívást is bűncselekményként értékeli.

A vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hiszékeny Dezső sajtótájékoztatón reagált a bejelentésre, ahol – megismételve korábbi kijelentéseit – azt mondta: nem követett el bűncselekményt, nem kért és nem kapott semmilyen vesztegetési pénzt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kecskeméten, az új Mercedes–Benz CLA Shooting Brake szériagyártásának megkezdése alkalmából tartott ünnepségen vett részt. Az esemény keretében elmondta: Magyarországon hatezer teljesen vagy részben német tőkével alapított vállalat működik, amelyek több mint egymillió magyar ember életét befolyásolják.

„Ezek a vállalatok több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, ami 300 ezer magyar család kenyerét jelenti” – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: a gazdasági válságot követően „végső soron a Mercedes adta meg nekünk, magyaroknak a lehetőséget” arra, hogy Magyarország visszakerüljön Európa gazdasági térképére.

Orbán Viktor leszögezte: „mivel Európa gazdasága még mindig ingatag lábakon áll, ezért nekünk, magyaroknak az a célunk, hogy hazánk továbbra is biztos pont legyen, ahol jól teljesít és növekszik a gazdaság”.

Nem maradt több nyitott kérdés

Az idén bevezetett új útdíjrendszerrel kapcsolatos szinte minden nyitott kérdést lezárta szerdai ülésén a kormány – tudta meg Magyar Nemzet. A szocialisták közben már bejelentették, hogy jövő pénteken félpályás útlezárást tartanak minden olyan útszakaszon, amely idén, az új útdíjrendszer bevezetésével vált fizetőssé.

Csütörtökön ismertette az új útdíjrendszer változásáról született, februártól életbe lépő kormánydöntéseket Fónagy János. A Szombathelyet és Kaposvárt elkerülő gyorsforgalmi utak a hálózat továbbépítéséig ingyenesek lesznek, csakúgy mint a Duna-hidak, valamint a Liszt Ferenc reptérig sem kell fizetni. Emellett a nagycsaládosok és a mozgáskorlátozottak kompenzációt kapnak.

Az államtitkár kiemelte: a minisztérium a kezdettől fogva gyűjtötte a tapasztalatokat. A héten több önkormányzattal, szakmai szervezettel is konzultáltak, és abban egyetértettek, hogy a megyei matrica bevezetése helyes volt.

Február 17-én tesz munkalátogatást Magyarországon Vlagyimir Putyin orosz elnök – jelentette be szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az orosz államfő Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt évi moszkvai munkalátogatását viszonozza – közölte a tárcavezető a Magyar Rádió 180 perc című műsorában. Szijjártó Péter elmondta: a megbeszélés témái között szerepelnek majd a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok, energiabiztonsági ügyek és az ukrajnai fegyveres konfliktus is.

Január 25-én választást tartanak Görögországban, amelynek kimenetele egész Európára hatással lehet. A választás győztesét tekintve aligha várható meglepetés, az Alexisz Ciprasz vezette szélsőbaloldali Sziriza párt győzelme valószínű. Londoni pénzügyi elemzők szerint a görög belpolitikai válság, különösen az előre hozott választások várható eredménye miatt nőtt a kockázata annak, hogy Görögország az idén távozik az euróövezetből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.