Kósa Lajos: A terrornál aggasztóbb a bevándorlás

A terrorfenyegetettségről tájékozódott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága.

MNO
2015. 01. 19. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság mintegy háromórás ülésén többek között Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója, valamint Takács Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója adott tájékoztatást a terrorfenyegetettségről. Az ülés után Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke leszögezte: felelősen ki lehet jelenteni, hogy Magyarország terrorfenyegetettsége az Európai Unió átlagának felel meg vagy alatta van. Hozzátette: a terrorfenyegetettség miatti B fokozat elrendelésére azért volt szükség, mert a szocialista kormányok idején, 2007-ben készült jogszabály ezt írja elő, de Kósa Lajos kiemelte: nincs arra adat, hogy Magyarországon a terrorizmus miatt kellene aggódni.

Komolyabb aggodalomra adhat okot a bevándorlás – hangsúlyozta a fideszes elnök, kifejtve: az elmúlt három évben meghússzorozódott a Magyarországra érkező, menedéket kérő emberek száma. Tavaly több mint negyvenezren, és már idén is több mint hatezren kértek menedéket. Kósa Lajos kitért arra is, hogy a negyvenezer menedékkérőből csak mintegy ötszázan kaptak védelmet, a többiek gazdasági okokból jöttek Magyarországra, megélhetési menekültek.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja azt mondta: hazánkban még nincs közvetlen terrorfenyegetettség, ugyanakkor a jövőre nézve a modern kori terrorizmus – amely lehet csoportos vagy egyéni – olyan globális probléma, amelynek potenciális veszélye Magyarországon is fennáll. Kiemelte: „kötött a kezük” a tekintetben, hogy amíg az ország az Európai Unió és a NATO tagja, addig sok lépést nem fognak tudni megtenni.  Ez olyan közös ügy, össznemzeti kérdés, amelyben minden pártnak meg kell látni az ország érdekét.” Hozzátette: akár az Európai Unióval szemben is el kell érni bizonyos jogszabály-változástatásokat, elsősorban a menekülttáborok ügyében.

A bizottság független tagja, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke kiemelte: „a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának szakértelme mélyen alulmúlja egóját”. A képviselő elmondása szerint Hajdu Jánosnak „némi sértegetés mellett” sikerült a terrorizmus elleni küzdelemről beszélnie. Vadai Ágnes kiemelte: nem derült ki, hogy a kormánynak van-e terrorizmus elleni koncepciója, s hogy ki az, aki ebben a kérdésben tartja a kapcsolatot az érintett nemzetközi szervekkel. A DK-s politikus hangsúlyozta: a bizottsági ülésen kiderült, hogy Magyarországon szigorú – az európaival összhangban lévő – menekültügyi szabályozás van érvényben.

Vadai Ágnes kijelentette, hogy a bizottsági ülésnek a terrorizmusról kellett volna szólnia, ehelyett jellemzően csak a bevándorlókkal kapcsolatos negatív állításokat hallottak. Hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy népcsoportokat, gazdasági okból menekülőket kollektíven bűnösnek nyilvánítsanak. Szólt arról is, hogy újra felmerült egy „szuper titkosszolgálat” létrehozása, és szavai szerint Kósa Lajos nyitottságot mutat erre.

Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke leszögezte: az ülésen világossá vált, hogy Magyarországon nincs közvetlen, illetve bármilyen a bevándorlással kapcsolatban álló terrorfenyegetettség. Azt is megtudták, hogy Európában nincs szigorúbb migrációs szabályozás, mint Magyarországon. A kormány és a rendészeti szervek képviselői is egyértelművé tették, hogy a terrorizmus és a migráció problémájára közösen kell megoldást találni, Európa összes tagállamában összehangolt választ kell adni – jegyezte meg.

A szocialista képviselő kitért arra is, hogy a kormány és rendészeti szervek képviselői arról tájékoztatták a testületet: minden erőforrás a rendelkezésükre áll, hogy az állampolgárokat megvédjék. Az MSZP ezt vitatja. Harangozó Tamás azt mondta: mind a humánerőforrások tekintetében, mind az infrastrukturális fejlesztésekre rendkívüli forrásokat kellene fordítania a kormánynak, hogy a magyar állampolgárokat a lehető legnagyobb biztonságban tudhassák.

Schiffer András, az LMP társelnöke hétfői sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a múlt héten, a Fidesz frakcióvezetőjének kezdeményezésére tartott ötpárti egyeztetésen frakcióközi egyeztető fórum létrehozásáról állapodtak meg a parlamenti pártok. Azonban parttalanná válhat az egyeztetés, és nem oldja majd meg az emberek biztonsága szempontjából sürgető feladatokat, ha nem határozzák meg előre annak feladatait, hatásköreit – jelentette ki.

A kormánypártok politikusai például a sajtószabadság kérdését vetették fel – tette hozzá. Schiffer András elmondta: miután a héten a szakbizottságok meghallgatják a rendvédelmi szervek vezetőit, a frakciók kellő információkkal rendelkezhetnek hétfőre. Az LMP emellett benyújtja javaslatát a büntető törvénykönyv módosítására, amely kiegészíti a terrorcselekmény tényállását – közölte.

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak hazánk nem tud menedéket nyújtani – a miniszterelnök erről az M1 Híradójának beszélt korábban.

„Magyarországot olyannak kell megőrizni, amilyen. Nem szeretnénk, ha a bevándorlás miatt ez az ország megváltozna” – fogalmazott korábban Tuzson Bence. A Fidesz frakciószóvivője szerint át kell alakítani a magyar szabályozást, lehetőségként említette az úgynevezett biztonságos ország kategóriájának bevezetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.