Mikor érhet véget a kürtőskalács kálváriája?

A sikertelen bejegyeztetési kísérletek miatt elviheti előlünk Románia a hagyományos édességet.

2015. 01. 29. 6:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb hungarikumról dönthet ma a Hungarikumbizottság. Pontosabban annak előszobájába, a Magyar Értéktárba vehetik fel a kürtőskalácsot a testület mai ülésén. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje által benyújtott javaslat vélhetően elnyeri majd a grémium tetszését, az összeállított anyagból ugyanakkor a szakma más képviselői szerint épp a termék történetének lényeges elemei hiányoznak. A különleges technikával készülő édesség ugyanis ezer szállal kötődik a Székelyföldhöz, a beadványban még sincs nyoma ennek.

Sebestyén Csaba, a Hungarikumbizottság egyik erdélyi tagja ezért a bizottsághoz és a földművelésügyi miniszterhez is levelet intézett, amelyben kérte, hogy ha már felvesznek egy-egy terméket, szolgáltatást vagy szellemi teljesítményt az értéktárba, akkor a leírásból ne hagyják ki a határon túli vonatkozásokat.

A különleges édesség ugyanakkor nem első alkalommal kerül a Hungarikumbizottság látóterébe. A hungarikummá nyilvánítást már 2013-ban javasolta a Nemzetközi Kürtőskalács-szaktestületet, a dokumentációt azonban több adminisztrációs hiányosságra hivatkozva elutasították. Lapunk úgy tudja, a kifogások közt szerepelt, hogy hiányzik az idegen nyelvi – például a kínai – leírás, nem készült bemutató kisfilm, és a szükséges két ajánlást sem csatolták a kérelemhez. A tárca lapunknak küldött válasza is ezt igazolja. Eszerint az említett anyag nem felelt meg a formai és tartalmi követelményeknek, így a titkárság elutasította.

Hantz Péter, a kürtőskalács-szaktestület korábbi vezetője szerint egy olyan, mindenki által ismert és elismert terméknek, mint például a kürtőskalács vagy a Rubik-kocka – amelyeket a világon mindenhol a magyarsággal azonosítanak – nincs szüksége ajánlásra, ezért ezt a két dokumentumot elvi alapon nem szerezték be. A kínai leírás ugyanakkor elkészült, az ismertető szórólapok több nyelven hozzáférhetők. Kisfilmre már nem volt pénzük a kezdeményezőknek, mivel a Hungarikumbizottságtól semmilyen támogatást nem kaptak. Ehelyett egy közel hatvanoldalas kiadványt készítettek. A szervezet által működtetett online felületen egyébként számtalan dokumentum mutatja be a kürtőskalács eredetét és történetét, a bizottság azonban nem fogadta el referencia-tárhelyként az oldalt.

A szaktestület korábban az Európai Unió hagyományos kiváló termék védjegyét is szerette volna megszerezni, miután Szlovákia 2006-ban a náluk trdelník néven ismert, a mi kürtőskalácsunkhoz hasonló édességét már levédette. A magyar dokumentációban élesen elkülönítették a két terméket, a szaktestület kutatásai ugyanis kimutatták, hogy a trdelnik a kürtőskalács kétszáz évvel ezelőtti, karamellizált cukormáz nélküli változatához áll közel.

Ha megkapnák az uniós védjegyet, akkor a kürtőskalácsot magyar termékként tartanák számon az EU-ban, azok a sütők pedig, akik betartják a minőségi előírásokat, ingyen használhatnák a tanúsító logót a csomagolásaikon. A silány termékeket pedig nem lehetne többé kürtőskalácsként forgalmazni. A szaktestület ugyanis szerette volna, ha megkülönböztetik a vajjal, tejjel és tojással készített házi és az olajjal készített vásári változatot. A terméknek tejet vagy legalább tejport mindenképp tartalmaznia kell.

Nemzeti támogatás nélkül azonban lehetetlen az uniós bejegyzés. A szaktárca a szaktestület szerint itt is komoly akadályokat gördített az ügymenet elé. A szervezet lapunkkal közölte: az első buktatókkal azután szembesültek, hogy olyan tervezetet készítettek, amely komoly minőségi követelményekhez kötné a bejegyzést. Ugyanakkor erről nem tudtak megegyezni a tárca képviselőjével, folyamatos elutasításba ütköztek.

A minisztérium több próbálkozás és fellebbezés ellenére is elutasította a szaktestület kérelmét, a szervezet a döntést bíróságon támadta meg. A történtek fényében a székelyföldi sütők fölvetették, hogy ha folytatódik ez a huzavona, kénytelenek lesznek engedni a romániai nyomásnak, a bukaresti mezőgazdasági tárca ugyanis szintén lépne az ügyben. Így előfordulhat, hogy a hagyományos magyar édességet végül romániai termékként regisztrálják majd az EU-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.